top of page

Ihanaa sirkusta!

Sorin Sirkus on järjestänyt sirkusleirejä kesäisin jo pitkään. Myös tänä vuonna Sorin Sirkuksen tilat täyttyvät kesäkuun ajan innokkaista sirkustelijoista, kun sirkusleiriryhmät harjoittelevat tärkeitä vuorovaikutus- ja kehotaitoja ikätasoon sopivin keinoin. Jos laji alkaa innostaa, leireiltä on matala kynnys siirtyä harrastusryhmiin.

Satu Lepistö

23.6.2021

Sirkuspolku kulkee parhaimmillaan rinnalla koko elämän, ja ryhmiä on 4-6 -vuotiaiden ja 7-8 -vuotiaiden esipolkuryhmistä alkaen. Yli yhdeksänvuotiaat voivat harrastaa sirkusta joko laajaa tai yleistä oppimäärää noudattaen, jossa yleisen oppimäärän puolella yksi harrastuskerta viikossa jättää tilaa myös mahdollisille muille harrastuksille ja laaja oppimäärä tarjoaa kaksi harjoittelukertaa viikossa. Noin seitsemän vuoden kuluttua nuori voi perus- ja syventävien opintojen jälkeen hakeutua esiintyvään ryhmään, ja onpa Sorin Sirkuksesta päädytty opiskelemaan maailmalla sirkusta ja esiintyviksi artisteiksi asti. Sirkusleirin tarkoitus on kuitenkin tarjota kurkistus sirkuksen lumoavaan maailmaan, antaa paikka, jossa saa olla oma itsensä ja saada kavereita, sekä kerryttää lapsen onnistumisen kokemuksia ja ohjeiden opettelun taitoa.

Supervoimia ja iloa

Sirkusohjaaja Juha Helppikangas ottaa 7-8 -vuotiaiden ryhmän energisesti vastaan. Siinä, missä pienimpien, 4-6 -vuotiaiden sirkusleiri kestää kaksi tuntia päivässä, alakouluikäisten leiripäivät ovat jo kuusituntisia sisältäen ruokailun ja välipalan. Päivä aloitetaan piirissä, jossa monella on oma pehmolelu mukana torjumassa jännitystä.
- Minkäs supervoiman haluaisit, Helppikangas kysyy vuorollaan jokaiselta.
- Haluan osata lentää! Haluan osata teleportata! Haluan osata puhua eläinten kanssa! sanovat lapset. – Haluan osata muuttua soturikissaksi!
Yksi lapsista hallitsee supervoimansa jo täydellisesti, sillä hän osaa lukea ajatuksia. Juha Helppikangas ihailee lasten taitoja ja pyytää jokaista vuorollaan esittelemään pehmolelunsa. Lapset ovat leirillä vasta kolmatta päivää, mutta ovat jo hienosti ryhmäytyneet ja oppineet leirin sääntöjä. Tärkein niistä on peukkusääntö. Kun Juha istuu alas, nostaa peukun ylös ja alkaa laskea kolmeen, kaikki istuutuvat kolmeen mennessä. Tilanne rauhoittuu hetkessä.

Sirkus vie sydämen mennessään

Leirillä tutustutaan eri sirkuslajeihin ja opetellaan jongleerausta ja tasapainoilua eri välineillä, tehdään akrobatiaa matolla ja ilmassa sekä harjoitellaan esiintymistä. Lisäksi pelataan pelejä sisällä ja ulkona. Sirkusleiri tutustuttaa monipuolisesti eri sirkuslajeihin ja kehittää peruskuntoa, koordinaatiota ja motoriikkaa. Pienten kanssa edetään ratamuodossa, jolloin lapset voivat siirtyä pisteeltä pisteelle eikä aikaa tarvitse käyttää odotteluun.
- Ensimmäinen päivä leirillä jännittää monia, kertoo Helppikangas.
Kolmantena päivänä jännitys on tiessään. Innostus on vienyt kaikki mennessään. Helppikankaalla ja kesätyöläisenä leirillä toimivalla Ida Rantasella on hetkessä syli täynnä iloa, kun leiriläiset valloittavat salin. Leirien järjestämisessä tärkeitä ovat nuoret kesätyöläiset, jotka ovat usein sirkuslaisia itsekin. Sirkustelu on selvästi sellainen juttu, joka vie sydämen mennessään ja voi kantaa pitkälle elämässä.
Kuva: Satu Lepistö

bottom of page