top of page

Ihmisten huoli näkyy selvästi

Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen hankekoordinaattori Kristiina Vidqvistin mukaan ravintola Kierrossa käy keskimäärin noin 70 ihmistä päivässä. Kuva: Suvi Roselli

Hintojen kallistuminen on pistänyt monessa perheessä talouden tiukalle. Erityisen raskaasti se on koetellut jo ennestään vähävaraisten ihmisten talouksia. Hätä näkyy selvästi muun muassa Tampereen eteläisen seurakunnan diakoniatyössä asiakasvastaanotoilla.
– Ihmiset ovat selvästi tavallista huolestuneempia tulevaisuudesta ja heistä huokuu yleinen turvattomuus. Ainakin minulla on sellainen tuntuma, että tällainen on korostunut viime aikoina. Muutos ei ole ollut räjähdysmäinen, mutta kuitenkin suuri ja se on tapahtunut ruuan hintojen kallistumisen jälkeen, Tampereen eteläisen seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Taru Myllymäki sanoo.
Tilanne voi vielä pahentua entisestään, kun sähkön hinnan nousu korottaa asumiskustannuksia kovimmalla lämmityskaudella.
Talouspaineiden lisäksi ihmisillä on usein monia muitakin murheita ja taakkoja, joiden vuoksi he tulevat vastaanotolle.
– Taloudellinen avustaminen on vain yksi tukimuotomme ja siinä ruoka-avun antaminen on aina ensisijainen toimenpide, mutta ihmisellä voi olla elämä monella tavalla solmussa. Niinpä monet kaipaavatkin usein eniten kuuntelijaa. Heille tarjoamme mahdollisuuden kiireettömään kohtaamiseen. Ihmiset ovat valtavan kiitollisia antamastamme tuesta ja kokevat, että siitä on ollut suuri apu.
Tarvittaessa vastaanotolla voi puhua myös hengellisistä asioista, sillä kirkko tarjoaa myös sielunhoidollista tukea.

Suvi Roselli

21.9.2022

Yli sata lasta odottaa apua

Perheiden ahdinko näkyy myös Pelastakaa Lapset ry:n toiminnassa. Yhdistys tukee perheitä järjestämällä lapsille vapaaehtoisia tukihenkilöitä, tukiperheitä, sporttikummeja liikuntaharrastuksiin sekä lomakoteja.
– Heikentyneet talousnäkymät näkyvät perheiden stressaantumisena ja meille onkin tullut nyt hakemuksia selvästi enemmän kuin esimerkiksi viime syksynä, Pelastakaa Lapset ry:n ehkäisevän työn koordinaattori Paula Petrelius sanoo.
Yhdistyksen puoleen käännytään monenlaisten syiden vuoksi.
– Perheessä voi olla työttömyyttä tai voi olla ettei ole tukiverkostoa tai kyseessä voi olla yksinhuoltaja, jolla on useampi lapsi. Lapsella voi myös olla erityistarpeita. Tukihenkilön luona lapsi pääsee hetkeksi mukavaan toimintaan ja samalla aikuinen saa hengähdystauon.
Pelastakaa Lapset ry:ssä on vapaaehtoisia paljon, mutta avuntarve on niin suuri, että moni lapsi joutuu odottamaan apua ja tukea kuukausien ajan tai jopa vuoden verran.
– Länsi-Suomen alueella varhaisen tuen eli ehkäisevän toiminnan puolella olevia tukiperheitä, tukihenkilöitä, lomakoteja ja sporttikummeja on tällä hetkellä reilut 160. Heillä on jo tukisuhde. Samaan aikaan varhaisen tuen toimintoihin odottaa 162 lasta.
Vapaaehtoisia tarvitaan siis lisää. Kaikki vapaaehtoiseksi haluavat käyvät läpi Pelastakaa Lapset ry:n järjestämän valmennuksen.
– Etsimme erityisesti turvallisia aikuisia, joilla on tasapainoinen elämäntilanne.
Vapaaehtoisten odotetaan myös sitoutuvan tukisuhteeseen pitkäksi aikaa, sillä tukisuhteet kestävät keskimäärin yhdestä viiteen vuotta.

Ruoka-avu tarve kasvanut huomattavasti

Kiristynyt taloustilanne on näkynyt myös Nekalassa, minne perustettiin elokuun alussa hävikkiruokaravintola Kierto. Nekalan seurakuntatalon tiloissa Kuoppamäentiellä sijaitseva hävikkiruokaravintola on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-14. Lounaan hinta on kolme euroa.
Ravintolassa on käynyt alusta saakka paljon asiakkaita.
– Kyllä tämä on lähtenyt hyvin käyntiin. Täällä käy keskimäärin noin 70 ihmistä päivässä. Näkee selvästi, että ruoka-avun tarve on kasvanut, hankekoordinaattori Kristiina Vidqvist sanoo.
Ravintola Kierto on osa KIERTO-Kiertotaloudesta kasvua -hanketta, joka on ESR-rahoitteinen hanke. Kaupunki on hankkeen päätoteuttaja, mutta Tampereen seurakunnat on siinä osatoteuttajana.
Kierrossa käy laajasti kaikenikäisiä, niin nuoria kuin vanhojakin.
– Minulla on sellainen tuntuma, että kävijöiden joukossa on runsaasti erityisesti ikäihmisiä, joilla on pienet eläkkeet, mutta Nekalassa asuu paljon myös yksin eläviä ja heitäkin käy täällä paljon.
Kävijämäärään vaikuttaa paljon se, mitä on ruokana.
– Jos onnistumme saamaan ruuaksi kalaa, niin silloin on varmasti paljon ruokailijoita.
Asiakaspalaute on ollut erinomaista.
– Meille on sanottu, että on hienoa, kun kirkko järjestää tällaista. Voi olla, että asiakkaalla on useampi päivä aikaa siitä, kun hän on syönyt lämpimän aterian. Arvostus näkyy myös siinä, että meillä tulee hyvin vähän lautashävikkiä.
Kiertotaloudesta kasvua -hanke kestää vuoden 2023 elokuun loppuun. Tarkoituksena on jatkaa ravintolan toimintaa ainakin vuoden 2023 loppuun.
– Toivomme, että saamme tämän konseptin juurrutettua pysyväksi osaksi seurakunnan työllisyydenhoitoa. Samalla toivomme, että saisimme Ruokapankille lisää lahjoittajia, koska ruoka-avun tarve on kasvanut niin paljon, eikä se varmasti tule lähiaikoina vähenemään, Vidqvist sanoo.

bottom of page