top of page

Ikäihmisille soitettu huijauspuheluita koronavirusrokotusta koskien

Nyt kannattaa olla tarkkana, sillä Tampereen seudulla on tullut esiin ikäihmisiin kohdistuvia huijauspuheluita koronavirusrokotetta koskien.

Satu Lepistö

2.3.2021

Nyt kannattaa olla tarkkana huijareiden suhteen. Tampereella on tullut esiin muutamia ikäihmisille soitettuja huijauspuheluita, joissa soittaja on tekeytynyt kotihoidon edustajaksi ja tarjonnut ajanvarausta koronarokotteelle, joka tultaisiin antamaan ikäihmisen kotiin. Tampereen kaupungin kotihoidossa on selvitetty puheluiden alkuperää ja selvityksen perusteella puhelut ovat osoittautuneet huijausyrityksiksi.

Kotihoidon sairaanhoitajat sopivat rokotusajan kotihoidon asiakkaan kanssa suoraan, ikäryhmän mukaisessa järjestyksessä. Parhaillaan kontaktoidaan yli 90-vuotiaat kotihoidon asiakkaat. Rokotusaika sovitaan asiakkaan oman sairaanhoitajan tai omahoitajan kanssa pääsääntöisesti normaalin kotikäynnin yhteydessä. Kotihoidon asiakkaalle rokotuksen tulee antamaan kotihoidon sairaanhoitaja. Kaikilla kotihoidon työntekijöillä on kuvallinen henkilökortti. Kotihoidon henkilöstö ei myöskään koskaan kysy puhelimitse asiakkaan tietoja esimerkiksi perussairauksista tai asuuko samassa taloudessa muita rokotettavia, nämä asiat ovat kotihoidon tiedossa.

Tällä hetkellä vain kotihoidon asiakkaille tarjotaan rokotetta kotiin, kaikki muut tamperelaiset saavat rokotteen ajanvarauksella joko terveysasemalla tai Ratinan rokotusyksikössä Tampereen stadionilla. Rokottaminen etenee THL:n määrittelemän rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Muiden yli 80-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien alle 70-vuotiaiden tamperelaisten rokottaminen on parhaillaan käynnissä. Rokotusajan varaamiseksi heille voidaan soittaa Tampereen kaupungilta, mutta rokotusaika sovitaan aina joko terveysasemalle tai Tampereen stadionin rokotuspisteelle, heitä ei siis tulla rokottamaan kotiin.

Jos saat epäilyttävältä vaikuttavan koronarokotuksia koskevan puhelun, voit tarkistaa puhelun oikeellisuuden soittamalla omalle terveysasemalle tai terveyspalvelujen neuvontaan. Kotihoidon asiakkaat voivat tarkistaa asian omalta sairaanhoitajaltaan.

Poliisin ohjeistus epäilyttävän rokotehuijauksen varalta:
Ketään vierasta ovelle tulevaa koronarokottajaksi ilmoittautuvaa ei pidä päästää sisälle.
Jos joku vieras pyrkii sisälle antamaan koronarokotusta, soita hätänumeroon 112.
Jos joku kuitenkin pääsee sisään kotiin ja anastaa jotain, tulee tehdä rikosilmoitus.
Jos joku soittaa ja tarjoaa rokotusta kotiin kysellen sairaus- tai asukastietoja, voi sulkea puhelimen, tietoja ei pidä antaa.
Jos epäilet saaneesi huijaussoiton, ilmoita siitä poliisille esimerkiksi sähköpostilla: vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi.

bottom of page