Ilmalämpöpumpusta on iloa kerrostalossakin
Parhaat neuvot ilmalämpöpumpun hankistaan saa asiantuntijoilta eli laitteiden toimittajilta, toteavat asiakkuuspäällikkö Jouni Salonen ja projektipäällikkö Jere Lahtinen Energy Center Finlandista.
Keväisten hellepäivien mukana moni herää muistamaan keskikesän polttavat helteet, joita on viime vuosina ollut usein. Viilennyskeino on löydettävä.
Sirpa Koivu
31.5.2023
Kerrostaloasunnoissa erityisesti etelänpuoleiset huoneet ja parvekkeet muuttuvat melkein saunoiksi. Huoneiston lämpötila saattaa kohota jopa yli 30 asteen. Suihkuista ja kylmistä juomista on vain hetkellistä apua.
Unettomuus, uupumus ja keskittymiskyvyn väheneminen johtuvat kuumuudesta. Kuumuus myös pahentaa esimerkiksi pitkäaikaissairauksien oireita. Viilentämiseen on monenlaisia niksejä jääkaapissa säilytettävistä lakanoista lähtien.
Jokin viilennyskeino olisi löydettävä. Nykyajan tekniikka on tuonut näppäriä laitteita kotienkin sisätilojen jäähdyttämiseen. Niinpä netin artikkelit ja tuttavien kokemukset ilmalämpöpumpun hyödyistä innostavat ostoksille.
Tilaus ennen keskikesää
Ilmalämpöpumpun hankkimiseen on monta hyvää perustelua. Se on ympäristöystävällinen tapa jäähdyttää tai lämmittää ilmaa. Se myös puhdistaa ja raikastaa sisäilmaa ja poistaa ylimääräistä kosteutta.
Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jos ilmalämpöpumpun hankkiminen on mielessä.
– Viilentävä ilmalämpöpumppu on paras tilata mieluiten jo talvella. Tosin silloin se ei tietysti ole päällimmäisenä mielessä, toteaa asiakkuuspäällikkö Jouni Salonen Energy Center Finlandista.
– Jos vasta keskikesällä herää ostoa suunnittelemaan, saattaa olla, ettei laitteita ole yritysten varastoissa, tilausjono on pitkä, eikä asentajilta löydy aikoja. Runsas kysyntä saattaa myös aiheuttaa pulaa asennustarvikkeista.
– Meillä Energy Centerissä on varauduttu kesäajan tilausruuhkiin, laitteita on varastossa ja lyhyelläkin varoitusajalla saadaan laite asennettua.
Mikä sopii minulle?
Tavallinen kuluttaja seikkailee tietoviidakossa. Lukee tuotemerkkien esittelyjä, summaa hyötyjä ja hämmentyy vain entisestään. Mikä laite sopii minun kotiini?
Salosella on tähän selkeä ohje.
– Parhaat neuvot saa asiantuntijoilta eli laitteiden toimittajilta. Heillä on tarvittavaa laitetuntemusta. Kotikäynnille kannattaa pyytää koulutettu asentaja, joka kartoittaa, millaista tehoa laitteeseen tarvitaan, minkä kokoinen se voi olla, ja mihin se voidaan sijoittaa, olipa sitten kyse pelkästään viilentävästä tai myös lämmittävästä laitteesta. Näin saadaan oikeanlainen laite oikeaan paikkaan.
Keskeistä asiakkaalle on myös laitteen ja asennustyön kustannukset. Mitä tehokkaampi laite ja mitä enemmän ominaisuuksia, sitä kalliimpi se on. Timanttiporaus betonin läpi maksaa. Toisaalta laitteen voi hankkia edullisella rahoitussopimuksella.
– Tärkeää on myös hankkia taloyhtiöiltä lupa pumpun asentamiseen, Salonen muistuttaa.
Imurointi riittää
– Kuukausittainen kotihuolto on helppoa, suodattimien imurointi parin kuukauden välein riittää.
Laitteelle on kuitenkin hyvä tilata asennusliikkeeltä täyshuollon kolmen-viiden vuoden välein. Silloin laite puretaan osiin ja puhdistetaan kokonaan, kertoo projektipäällikkö Jere Lahtinen Energy Centeristä.
Ulkoyksikkö on syytä tarkastaa silloin tällöin, ettei sinne ole mennyt roskia, kuten oksia.
Kaikki tämän päivän laitteet ovat hyviä, mutta yleensä voidaan todeta, että kalliimmat laitteet ovat hiukan monipuolisempia ja tehokkaampia. Lisäksi niissä on usein erityisominaisuuksia, kuten etäkäyttö puhelinsovelluksen kautta.
Myös laitteen ulkonäkö voi hiukan nostaa hintaa. Nykyiset laitteet ovat hiljaisia ja tyylikkään näköisiä, niistä voi hyvin valita omaan tyyliin sopivan yksilön.
Kangasalan Lentolasta operoivasta Energy Center Finlandista hoidetaan myös kaikki muut lämmitys- ja jäähdytysratkaisut, aurinkopaneeliprojektit ja sähköautojen latausratkaisut avaimet käteen -periaatteella.