top of page

Iloa ja naurua Venlantuvalla

Kirsti Muittari ja Anja Nummela Venlantuvalla.

Venlantuvan täyttää iloinen puheensorina lähes päivittäin. Vuonna 1995 perustettu Tampereen Hervantalaiset järjestää tuvalla monipuolista harrastustoimintaa ilman ylä- tai alaikärajaa ja ilman jäsenyysvaatimuksia kaikille hervantalaisille. Anja Nummela ja Kirsti Muittari kertovat olevansa niin sanotusti Tampereen Hervantalaisten uusia jäseniä – alkujaan, kun Hervantaa vielä vasta ikään kuin rakennettiin Tampereen Hervantalaiset aktivoitui enemmän kaavoitusasioissa.

Milla Zuev

20.12.2023

– Paikan luonne on muuttunut paljon – tästä on tullut ikään kuin sosiaalinen koti kaikille hervantalaisille, kuvailee Nummela.

– Venlantupa antaa mahdollisuuden yhdessäoloon. Harvalla yhdistyksellä on tällaista paikkaa kuin meillä, Nummela jatkaa.

Tampereen Hervantalaiset on toiminut noin kymmenen vuoden ajan samalla paikalla Venlantuvalla. Kaikki tapahtumat ja toiminta järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin.

Venlantuvalle matkataan kauempaakin: niin Vuoreksesta, Annalasta, Linnainmaalta kuin Härmälästäkin. Vetonaulaksi on muodostunut keskiviikkoisin tarjoiltava maistuva lohikeitto.

Monipuolinen ohjelma

Hervannan sosiaalisessa kodissa on toimintaa laidasta laitaan. Tärkeää on, että toimintaan saa osallistua itse.

– Maanantaisin meillä on ohjelmassa liikuntaa. Tiistaisin on vuorossa äijäkerho, joka on vain miehille – miehet hoitavat itse tarjoilut ja pelaavat esimerkiksi korttia keskenään. Tiistaisin täällä harjoittelee alkuajoista saakka mukana ollut Tuulantein kuoro. Tietääkseni Hervannassa ei enää olekaan muita kuoroja, Nummela kuvailee.

Keskiviikkoisin Venlantuvalla on musiikkipäivä, jolloin musiikki on ohjelmassa muodossa tai toisessa. Ohjelmassa saattaa olla esimerkiksi yhteislaulua, karaokea, eri esiintyjiä, musavisaa tai toivelauluja. Jokainen näistä toteutetaan noin kerran kuukaudessa. Keskiviikko onkin Venlantuvan suosituimpia päiviä.
Torstaisin kerhot täyttävät Venlantuvan – on niin värityskerhoa kuin käsityökerhoakin. Kello yhden aikaan iltapäivällä tuvalla on liikuntaa.

– Nyt täällä on keksitty uusi peli, tuolipallo. Laitamme ämpäreitä tuoleille ja heitämme niihin eri kokoisia palloja, joista saa eri pistemäärän. Heittopelit ovat todella hyviä koordinaatiolle. Täällä on ollut jopa 14 ihmistä pelaamassa, ja naurunremakka vain kuuluu, Nummela kertoo.

– Perjantaisin kello 12 meillä on suosittu bingo. Ohjelmaa on päivässä aina sen hetken aikaa, ja loppupäivä on yhdessäoloa. Kaikki tulevat meille omatoimisesti – päättävät itse, tulevatko vai eivät. Tässä tulee siis myös pakollinen lenkki samassa; Nummela selittää.

– Täällä jokainen saa olla sitä, mitä on. Puhumme asioita laidasta laitaan – ja myös puhumatta saa olla. Jokainen kertoo vain sen verran kuin haluaa. Pääasia on, että täällä on aina kovin iloista. Moni on kiittänyt, että olemme kuin yksi suuri perhe, Nummela jatkaa.

Kolmesti viikossa Venlantuvalla on myös ruokailumahdollisuus. Nuoremmat kävijät kiittävät Venlantupaa erityisesti siitä, että paikka tarjoilee kotiruokaa. Lämmin ruoka on tarjolla keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Myös muina päivinä tuvalla tarjoillaan niin suolaista kuin makeaakin välipalaa.
Venlantupa on myös vuokrattavissa esimerkiksi pikkujouluihin, kokouksiin, perhejuhliin ja muistotilaisuuksiin.

bottom of page