Iloa ja ystävyyttä musiikkiluokilla

Harjoitteluintoa riittää, kun esitys lähestyy! 7b+c-luokkalaiset Demian Bolychev (vas.), Samu Finnilä, Lenni Sakala, Leo Saarilampi, Ali Al-Hethaf, Eelis Hyllinen, Siiri Mäkelä, Third Jary Robledo, Blerona Gerguri, Willis Ardito, Rigardo Hedman ja Ella Kouvonen ovat harjoitelleet kaksi ja puoli kuukautta yhdessä, kertoo musiikin lehtori Marianna Helevä.
Tampereen musiikkiluokat juhlivat 28.10. musiikintäyteistä taivaltaan Tampere-talon Isossa salissa.
Sirpa Koivu
23.10.2024
Juhlassa esiintyvät kaikki Tampereen musiikkiluokkien oppilaat eli yhteensä lähes 700 lasta ja nuorta.
Hervannassa musiikkiluokkaopetus alkoi 1987 Kanjonin uudessa ala-asteen koulussa. Ahvenisjärvenkoulun ala-asteelle musiikkiluokka perustettiin 1989 ja Pohjois-Hervannan koulun yläasteelle 1991.
Musiikkiluokkien sijaan puhutaan nykyään musiikkipainotuksesta. Musiikkipainotusta Hervannassa on vain Ahvenisjärven Konetalon koulussa 3.-9.-luokilla.
Jännitystä ja innostusta
Konetalossa toimivan Ahvenisjärven koulun musiikkiluokat odottavat pääsyä suurelle estradille. Joitakin edessä oleva kokemus jännittää, toisaalta myös innostusta riittää. Yhteisesityksen kappaleita on hiottu musiikin lehtori Marianna Helevän johdolla koko syksyn.
Vastikään yläasteen puolella musiikkipainotuksessa aloittaneet 7-luokkalaiset esiintyvät yhteislaulussa. Koulun 8-9-luokkien oppilaat esittävät harjoittelemansa kappaleen Summer we only knew.
Yhteissoitto soi rytmikkäänä ja kutsuvana luokassa. Harjoittelemassa on yhdistetyn 7 b+c -luokkien musiikkiryhmä Marianna Helevän johdolla. Vasta kaksi ja puoli kuukautta harjoitelleet oppilaat soittavat jo taitavasti yhteen. Kaikilla on oma roolinsa ja soittimensa esityksessä.
Yhdessäsoittamisen taikaa
Tunnelma luokassa on samaan aikaan sekä innostunut että rauhallinen. Harjoittelu on tuottanut tulosta ja ensimmäinen yhteisesitys on valmis.
Toimittajan vierailuun oppilaat suhtautuvat uteliaasti, ja vastaavat innokkaasti, kun kyselen musiikinharrastamisesta. Kädet viittovat, lähes kaikki ovat joko soittaneet tai laulaneet ennen kuin aloittivat koulun musiikin opetuksessa.
Helevän mukaan kukaan ryhmän oppilaista ei ollut ala-asteella koulun musiikin opetuksessa.
Hienoa! Varsin lyhyessä ajassa on opittu yhdessä musisoimaan.
– Oppilailla on soittimia myös kotona, jossa he hiovat taitojaan. Monet käyvät yksityistunneilla ja konservatoriossa, Helevä toteaa.
Pianon ja rumpujen sykettä
Esityksen solistina laulanut Ella Kouvonen on omien sanojensa mukaan laulanut aina.
– Tykkään paljon musiikista, popista ja iskelmistä, laulan myös kotona. Soitan välillä myös ksylofonia. Minulla on hyvä sävelkorva, Ella kertoo esityksen jälkeen.
Musikaalinen Siiri Mäkelä soittaa luokan bändissä ksylofonia. Yksityisesti hän on opiskellut pianonsoittoa jo kaksi vuotta, lisäksi hän laulaa paljon.
Näytteen pianonsoittotaidoistaan esittää Ali Al-Hethaf. Hän soittaa YouTubesta oppimansa pianoteoksen eläytyvästi ja temperamenttisesti.
– Meillä on kotona vanha piano. Halusin kokeilla, miten sillä soitetaan. Kokeilin ja se tuntui hyvältä. YouTubesta löytyi ohjeita ja nyt opiskelen konservatoriossa, Ali kertoo.
Rumpujen takana on Willis Ardito, joka antaa myös näytteen improvisointitaidoistaan sähkörummuilla. Myös Willis harjoittelee kotona.
Musiikkia ei jätetä
Ysiluokista osa oli vielä TET-harjoittelussa, joten musiikkitunnilla oli mukaan vain puolet oppilaista. Helevä kertoo, että tämä ryhmä on ollut seitsemän vuotta musiikkipainotuksessa eli ala-asteelta asti. Nyt yläasteen puolella opetus on soittopainotteista.
Ysinkin oppilailla on soittimet kotona, lisäksi moni saa yksityisopetusta.
Saan nuorilta harkittuja ja mietittyjä vastauksia, kun kysyn, mitä musiikki merkitsee.
– Olemme olleet yhdessä pitkään, tämä on kuin kaveriporukka. Musiikista me ei erota, se on aina mukana, vaikka koulu vaihtuisi. Se voi olla harrastus tai se voi olla ammatti, nuoret toteavat.
– Hienoa tässä on, että ollaan päästy esiintymään isoillekin lavoille, ja meillä on ollut yhdessä kivaa, on yhteisiä muistoja konserteista. Musiikki on yhdistänyt meitä.
Musiikkiryhmä on ollut nuorille iso kokemus, jokaiselle omalainen. Osa jatkaa musiikin opiskelua, joillekin se jää muulla tavoin osaksi elämää.