top of page

Inflaation huippu lienee nähty, mutta vielä ei kannata huokaista helpotuksesta

OP Kotien Mette Perälä, OP Tampereen Kirsi Välimäki ja Jani Vilpponen Osuuspankin komeilla portailla. Kuva: Pekka Ohtokangas

Maailma on mennyt vuoristorataa viime vuodet. Osuuspankki teki viime vuonna kelpo tuloksen, mutta varautuu nyt palaamaan takaisin normaaliin.

Pekka Ohtokangas

22.2.2023

Tampereen seudun Osuuspankin vuoden 2022 tulos julkaistiin tämän kuun alussa. OP Tampereen teki liikevoittoa viime vuonna 41,7 miljoonaa euroa ja jakoi omistaja-asiakkailleen bonuksia 12,4 miljoonaa euroa. Tänä vuonna pankki korottaa omistaja-asiakkaille jaettavia bonuksia 30 prosenttiin hyvän menestyksen ansiosta. Samalla pankin vuoden 2023 tuotto-osuuksien tuottotavoite nostettiin 4,5 prosenttiin. Pankilla menee siis hyvin.
– Osuuspankin markkinaosuus Tampereella on noin 40 prosentin luokkaa, OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen kertoo.
– Emme ole kuitenkaan voitontavoittelun perässä, vaan pyrimme palvelemaan asiakkaitamme tarjoamalla sujuvuutta ja vaivattomuutta. Panostamme monipuolisiin palveluihin ja palvelulupauksemme on olla maailman paras pankki pirkanmaalaisille.
Palvelulupaus ohjaa pankkia tuottamaan asiakkaita palvelevia palveluita.
– Jos meillä ei olisi esimerkiksi ApplePay -ominaisuutta, lähtisivät tietyt asiakkaat sen palvelun perässä muualle. Tätä tarkoitamme maailman parhaalla, eli pyrimme palveluillamme olemaan kansainvälisiä, vaikka palvelemmekin juuri alueemme asiakkaita.

Korot kannattaa suojata

Talous on mennyt vuoristorataa viime vuodet. Inflaation kärki on nyt todennäköisesti taitettu, mutta vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta.
– Inflaation huippu on tosiaan todennäköisesti nähty, korot jäänevät kolmeen prosenttiin, mutta kukaan ei voi todellisuudessa varmuudella sanoa, mikä lopputulema on.
Taannoiset nollakorot ovat kuitenkin mitä luultavimmin taakse jäänyttä elämää.
– Ostin ensimmäisen asuntoni vuonna 1992, jolloin oli lama-aika ja korot olivat 15–20 prosenttia.
Nyt kiinnostus korkosuojaukseen on kasvanut. Moni kuitenkin miettii, onko liian myöhäistä suojata korkonsa niiden jämähdettyä kolmeen.
– Kolmen prosentin ei pitäisi olla paha korko, Vilpponen sanoo.
Hän henkilökohtaisesti suositteleekin ottamaan korkosuojauksen. Erityisesti Vilpposta ihmetyttää asukasosakeyhtiöt, jotka eivät ole korkosuojaa ottaneet. Vain joka kymmenes asukasosakeyhtiö on ottanut korkosuojan.
– Ne, jotka ottivat korkosuojan, ovat hyvin tyytyväisiä. Toisaalta sitten ne, jotka eivät ottaneet pitävät nyt ylimääräisiä yhtiökokouksia ja ovat maksaneet ylimääräisiä yhtiövastikkeita.
Osuuspankki tarjoaa korkosuojaa jopa 25 vuodeksi, vaikkakin tällä hetkellä 5–7 vuoden suojat ovat kysytyimpiä. Korkosuojaa voi hakea myös vanhalle lainalle.
– Kontaktoimme aktiivisesti asiakkaitamme ja kartoitamme heidän tarpeitaan, OP Tampereen liiketoimintajohtaja Kirsi Välimäki kertoo.

Paluu normaaliin

Viime vuosi näyttäytyi paluuna normaaliin, eivätkä OP Tampereella povata seuraavista vuosista huippuvuosia, vaikka tasaisen hyvää kasvua monella alueella onkin. Työllisyyden osalta Pirkanmaalla voidaan melkein puhua täystyöllisyydestä, asunnot menevät suhteellisen hyvin kaupaksi ja keskimäärin ihmisillä menee aivan hyvin.
– Suuria haasteita Pirkanmaalla tuntuu olevan osaavan työvoiman saatavuudessa. Tänne tarvitaan lisää koulutusta tietyille aloille ja myös työperäistä maahanmuuttoa, Vilpponen sanoo.
OP Tampere on satsannut myös yhteiskuntavastuuseen. Pankki lahjoitti 50 000 euroa vähävaraisten lasten urheilutoimintaan ja on mukana auttamassa nuoria pääsemään kesätöihin.
Kun yhdistys palkkaa nuoren, OP maksaa yhdistykselle nuoren palkan kahdeksi viikoksi. Osuuspankit ympäri Suomen etsivät vuonna 2023 helmikuun loppuun asti yhdistyksiä, jotka ovat kiinnostuneita tulevana kesänä tarjoamaan 15–17-vuotiaille nuorille kesätyön. Nuorten kesätyöhaku käynnistyy ensi kuussa.

Ostajan markkinat

Asuntokaupan suhteen OP Kodin kiinteistövälittäjä Mette Perälän mukaan on brutaalia verrata vuoden 2021 ja 2022 lukuja keskenään.
– Vuoden 2021 kolme kvartaalia oli huimaa nousua ja viimeinen kvartaali oli aika jyrkkä jarrutus. Vuoden 2021 lukuihin verrattuna vuoden 2022 aikana oli aikamoinen lasku asuntokaupoissa.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan laski suomalaisten asunnonostoaikeet ennätysmataliksi. Silti Tampereella kauppa kävi, kunnes viime vuoden lopussa ei enää oikein käynytkään.
Hervannassa kauppa käy kohtalaisesti. Pudotusta on tullut 17 prosenttia viime vuodesta, mikä ei ole lainkaan paha verrattuna muun Tampereen 23 prosentin pudotukseen.
– Hervannassa on yhtä suuret asuntomarkkinat kuin Tampereen ympäristökunnissa, Perälä sanoo.
– Hervannassa on kysyntää perheasunnoille ja siellä on himpun verran pidemmät myyntiajat. Hervantaa kuvaavat myös kansainvälisyys, hieman edullisemmat hinnat ja hyvät luontoyhteydet.
Perälän mukaan nyt on ostajan markkinat.
– Siinä missä pari vuotta on pitänyt tarjota yli pyyntihinnan, nyt voi jopa tarjota. On myös aikaa katsoa ja valita.

bottom of page