top of page

Intohimona tanssi

Seija ja Keijo Vierimaan taidonnäytteitä. Kilpaileva pari harjoittelee 3-5 kertaa viikossa Dance Team Tampereen salissa Hervannassa.

Uunituoreet vakiotanssin suomenmestarit Seija ja Keijo Vierimaa voittivat tänä keväänä Kangasalla käydyissä kilpailuissa ensimmäisen palkinnon omassa senioriluokassaan. Tämä voitto oli jo heidän seitsemäs suomenmestaruutensa. Hervantalaisessa tanssikoulussa treenaavia Seijaa, 65, ja Keijoa, 72, ei ikä eikä pienet krempat tunnu harjoittelua eikä kilpailemista hidastavan. Voittoja on tullut lukuisa määrä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Anne Sällylä

24.5.2023

Kipinän tanssiharrastukseen Seija ja Keijo Vierimaa saivat vuonna 1982 Juha ja Leena Kannon alkeiskurssilla Sorin talolla, Tampereella.

– Motivaatiota saa kauniista musiikista ja siihen tuotetusta yhteisestä liikkeestä sekä kunnon ylläpitämisestä. Hyvä kunto auttaa myös arjessa jaksamisessa, Vierimaat kertovat.

Voimakas kilpailuvietti ajoi pariskuntaa testaamaan taitotasoaan myös kilpailuihin. Ensimmäiset kilpailut olivat jo keväällä 1983 yleisessä luokassa Lahdessa. Tuolloin pariskunta tanssi E -ja D-luokissa sekä vakio- että latinalaistansseja, kunnes he C-luokassa erikoistuivat vain vakiotansseihin.

Vakiotanssi on yksi tanssiurheilun lajeista ja siihen kuuluu viisi erilaista tanssia; hidas englantilainen valssi, tango, Wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Vakio- ja latinalaistansseissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan. Taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Taitotasoluokat ovat E, D, C, B ja A.

Yrittäjyydestä kilpailutauko

Vuosina 1984 ja 1988 perhe kasvoi kahdella tyttärellä. Harjoitustahtia ja kilpailemista se ei kuitenkaan hidastanut, sillä molempien äidit antoivat lastenhoitoapua. Ensimmäinen suomenmestaruus tuli 1993, jolloin pariskunta oli siirtynyt senioriluokkaan. Mestaruus tuli myös seuraavana vuonna. Monet kilpailut ja voitot ovat jääneet pariskunnalle hyvin mieleen. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Vierimaille oli syksyllä 1993 järjestetyt Baltic Sea Itämerenmaiden mestaruuskilpailut Tallinnassa.

– Silloin oli hieno hetki seistä korkeimmalla palkintopallilla ja kuunnella Maamme-laulua, Vierimaat muistelevat.

Kilpailu-ura loppui vuonna 1997 vaihtuen oman hautakiviyrityksen pyörittämiseen Keikyällä. Vierimaiden tanssiminen jatkui tanssinvalmentajina vielä muutamia vuosia kilpauran jälkeen.

Tanssin kipinä syttyi uudelleen

Tanssin kipinä syttyi uudelleen vuonna 2012 ja pariskunta palasi tanssiharjoitusten pariin valmentajanaan Carola Tuokko. Tuokko kannusti Vierimaita tutustumaan muutamana vuonna Italiassa asti tanssileireillä kansainväliseen tanssiin sekä Saksassa German Open kilpailuihin.

Tanssikilpailut ovat vieneet pariskunnan moniin maihin, kuten Italiaan, Japaniin, Sardiniaan, Saksaan, Hollantiin, Itävaltaan, Floridaan ja Baltian maihin. Vierimaat kertovat kilpailumatkojen olevan antoisia, sillä niihin voi yhdistää muutaman ylimääräisen lomapäivän kohteen mukaan.

– Into tanssia ja kilpailla on edelleen kova, vaikka Seijan polviongelmat ja nivelrikko ovat välillä aiheuttaneet kilpailujen perumista ja vaikeuttivat tehokasta kilpailuharjoittelua syksyllä 2022. Emme lopettaneet harjoittelua kokonaan silloinkaan, vaan olemme käyneet sitkeästi harjoitussalilla, Keijo kertoo.

Kohti uusia tavoitteita

Seuraavan kerran pariskunnan tanssia voi nähdä Dance Team Tampereen järjestämissä valtakunnallisissa vakio- ja latinalaiskilpailuissa syyskuun lopussa, Pitkäjärven koululla Kangasalla. Hyviä tuloksia on syytä odottaa, sillä treenitahti on kova: he harjoittelevat 3-5 kertaa viikossa noin kaksi tuntia kerrallaan Dance Team Tampereen salissa Hervannassa.

Viikkovalmennusta antaa Jasmin Pocknell ja Carola Tuokko. Lisää vakiovalmennusta tulee muilta valmentajilta. Tanssiharjoittelun lisäksi Vierimaat harrastavat laitepilatesta, joka on tärkeää vartalon hallinnassa.

– Seuraava tavoitteemme on omassa ikäsarjassamme pärjääminen syksyn tanssikilpailuissa, mahdollisesti joku kansainvälinen kilpailu ulkomailla, Vierimaat toteavat.

bottom of page