top of page

Jalitsu-halli etsii tukijoita talvijalkapallon mahdollistamiseksi

Jalitsu-halli kaipaa uutta kuplamuovia ja erilaisia kunnostustöitä. Talvijalkapallon mahdollistaminen on tärkeää, sillä tälläkin hetkellä Tampereella harjoittelee paljon tavoitteellisia nuoria pelaajia. Ylipäätään liikunnan tukeminen palvelee koko kaupunkia. Kuva: Jouni Kaikuranta.

Hervannassa talvijalkapalloilua vuodesta 2012 asti mahdollistanut Jalitsu-halli etsii tukijoita erityisesti lähialueen yrityksistä. Jalitsun operoinnista vastaavat hallin päävuokralaiset Ilves ja TPV.

Milla Zuev

25.10.2023

Lisäksi hallissa urheilee talvikaudella myös hervantalaisia kouluryhmiä ja muita urheiluseuroja. Alun perin seuroja oli mukana enemmänkin: myös PP-70, TKT ja TJK, jotka kuitenkin jättäytyivät pois talvella 2022–2023, kun isompien investointien tarve kävi ilmi. Näin Ilves ja TPV jäivät operoimaan hallin toimintaa kahdestaan.

Ahvenisjärven tekonurmien päälle seurojen talkootöillä pystyttämä kuplahalli on ollut tärkeä mahdollistaja jalkapallon ympärivuotisessa harrastamisessa. Jotta jalkapallon harrastaminen olisi talviaikaan mahdollista, vaaditaan ylipainehalli, joka pystytetään paikalle talkoovoimin. Tietyt kohdat nykyisissä tarpeistoissa kaipaavat päivitystä. Suurin korjattava asia olisi eristeenä toimiva kuplamuovi hallin kahden pressun välissä.

– Kuplamuovin elinkaari alkaa olla tiensä päässä. Kaikissa kohdissa hallia kuplamuovia ei enää edes ole. Tämä olisi ensimmäinen asia, joka täytyisi saada uusittua. Olemme myös tarkistaneet pressujen kunnon ja todenneet, että nämäkin täytyy tietyllä aikavälillä uusia, kertoo Ilves ry:n jalkapallojaoston puheenjohtaja Matti Anttonen.

Viime talvikautta Anttonen kuvailee erinomaiseksi. Halli saatiin operatiivisesti hyvään kuntoon ja lämmityskustannuksia pystyttiin karsimaan. Alun perin halli on ollut satojen tuhansien eurojen investointi. Parhaillaan kartoitetaan, miten suuret investoinnit olisivat tulossa, jotta hallin toiminta säilyisi myös seuraavat kymmenen vuotta.

– Olemme lähestyneet paikallisia yrityksiä erityisesti Hervannan alueella. Toivoisimme, että löytäisimme Jalitsu-hallille tukijoita. Jos joku yritys lähtisi tukijaksemme isomminkin, jotta voisimme jatkaa talvijalkapalloa, olisimme valmiita neuvottelemaan myös nimikumppanuudesta. Monet ylipainehallit ovat myyneet nimioikeutensa ja muuttaneet nimensä sen yrityksen mukaiseksi, joka heitä on lähtenyt tukemaan, Anttonen kertoo.

Molemminpuolisia etuja

Jalitsu-hallin toimintaa tukemaan lähteville yrityksille on tiedossa myös vastavuoroisia etuja. Lahjoittaminen sisältää mahdollisuuden saada yrityksen nimen uudistettavaan pressuun tai tukijatauluun. Lisäksi yrityksellä on mahdollisuus osallistua firmahöntsyyn Jalitsu-hallissa muiden tukijayritysten kanssa ilmoitettuna arkipäivänä joulukuusta maaliskuuhun. Tukijoilla on myös mahdollisuus varata ilmainen harjoitusvuoro Jalitsu-hallista arkipäivisin kello 9–15 väliltä, jolloin halli on tyypillisesti tyhjimmillään.

Työnantajayritykset voivat tarjota hallin palveluja työsuhde-etuna työntekijöille. Yritys voi myös vähentää työntekijöille tarjoamansa edun täysimääräisesti tuloverotuksessa.

Yritys voi lahjoittaa Jalitsulle suoraan tai vaihtoehtoisesti tulla mukaan toimintaan ja varata vuoroja. Halliin mahtuu yhtä aikaa 50–100 henkilöä urheilemaan.

Tukemaan pääsee lähestymällä suoraan Jalitsun hallituksen jäseniä tai ottamalla yhteyttä Martti Anttoseen numeroon 041 444 5450 tai sähköpostitse matti.anttonen@ilves.fi.

Liikunnan tukeminen tärkeää

Viime talvikausi oli Jalitsu-hallilla erinomainen. Anttosen mukaan oli hienoa huomata, kuinka talkoohenki saatiin jälleen herätettyä eloon. Hallista pidettiin hyvää huolta, mikä oli Anttoselle iso positiivinen signaali, että hallin toimintaa halutaan edelleen jatkaa.

Hallin toimintaa oli tukemassa myös monia paikallisia yrityksiä esimerkiksi lumenaurauksessa. Moni oli mukana talkoohenkisesti.

Vaikka seura toimii talkoovoimin, kulut kuitenkin juoksevat. Hallin tuntivuokra on talvella 135 euroa, mikä kattaa sähkö- ja lämmityskustannukset. Tavoitteena on kuitenkin saada pidettyä harrastushinnat kohtuullisina, jotta harrastaminen ei olisi taloudellisesti mahdotonta. Esimerkiksi viime talvena Ilves ja TPV maksoivat tilavuokria hallista yhteensä yli 100 000 euroa.

– Koronan jälkeen perheillä on ollut taloudellisesti todella tiukkaa. Tukea voi toki anoa harrastusmaksuihin, ja koronan jälkeen tukihakemusten määrä on selkeästi kaksinkertaistunut. Tarvetta erilaisille tukimuodoille on paljon. Haluaisimme pitää kaikki mukana kentällä samaan aikaan kun toiminnan maksut alkavat karata käsistä, Anttonen kuvailee.

– Olemme järjestäneet useita tempauksia ja tapahtumia pitääksemme harrastuskulut mahdollisina. Jos yritykset tulisivat mukaan tukemaan toimintaa, ei meidän välttämättä tarvitsisi nostaa vuorojen hintoja. Toivoisimme, että voisimme pikemminkin alentaa niitä, Anttonen jatkaa.

Yleensä harrastuskulujen maksajina ovat juuri lasten ja nuorten perheet. Tampereella on paljon tavoitteellisesti ja jopa ammattimaisesti pelaavia nuoria. Kymmeniä nuoria on myös lähtenyt ulkomaille pelaamaan jalkapalloa.

– Samaan aikaan kun kulut ovat lisääntyneet, harrastaminen on mennyt ammattimaisempaan suuntaan, mikä on myös lisännyt kustannuksia. Urheilulliset tulokset ovat olleet hyviä, nyt tarvitaan lisätoimia talouden eteen, jotta kustannukset eivät karkaa käsistä, Anttonen kertoo.

bottom of page