top of page

Joulukuusia Vuoreksessa

Leevi Kanasuo esittelee joulukuusivalikoimaa.

Vuoreksen K-Kaupan kupeessa myydään joulukuusia laidasta laitaan – niin pikkuruisia ruukkukuusia, 1,5 metrin pituisia kuin paljon korkeampiakin. Myynnistä vastaa Joulukuusikauppa, joka myy kuusia ympäri Suomen. Vuoreksessa myyntiä hoitaa Touko Ruuttunen.

Milla Zuev

20.12.2023

– Nämä ovat kotimaisia, viljeltyjä kuusia, ja tästä löytyy joka mittaa. Nämä tulevat Satakunnan alueelta, Eurasta ja Säkylästä oikeastaan kaikki, mitä täällä on, kertoo yrityksen työntekijä Leevi Kanasuo.
Ruuttunen on toiminut joulukuusimyyjänä useassa kohteessa jo aikaisempina vuosina.

– Rehellisesti täytyy sanoa, että nämä ovat parhaimman näköisiä kuusia, mitä olen nähnyt, Ruuttunen kehuu.
Vilkkain päivä joulukuusen ostoon on Ruuttusen ja Kanasuon mukaan joulukuun 22. päivä.

– Myynti on jo lähtenyt hyvin käyntiin, mutta myyntipäiviä on vielä jäljellä runsaasti. Ihmiset hakevat joka vuosi kuusen aikaisemmin – jopa marraskuussa niitä jo hankitaan verkkokaupasta – mutta suurin osa tulee silti kuusiostoksille vilkkaimpana päivänä 22. joulukuuta, Kanasuo kertoo.

Ihmiset ovat myös kuusiuskollisia – jos edellisvuonna kuusi on kestänyt hyvin aikaa, haetaan kuusi yleensä samasta paikasta.

– Nämä meidän kuusemme ovat hyvälaatuisia, eli tässä työssä tuote myy itsensä. Jos edellisenä vuonna on saanut hyvän kuusen, jossa neulaset ovat pysyneet hyvänä, niin kyllä se samasta paikasta haetaan, Ruuttunen mainitsee.

Ruuttusen mukaan parhaimmat kuuset ovat Vuoreksessa vielä jäljellä.

– Myyntipaikoille ei tuoda huonoja lainkaan, Ruuttunen ja Kanasuo vakuuttavat.

Työntekijät kehottavat tulemaan joulukuusiostoksille ajoissa.

– Aivan viimeisimmässä ruuhkassa vuoroaan joutuu taatusti odottamaan. Kuusi kyllä säilyy. Lisäksi kehotamme ottamaan käteistä mukaan kuusikaupoille.

Näin huolehdit joulukuusesta

Pakkasilmoilla joulukuusi saattaa olla jäässä, kun se tuodaan kotiin. Tällöin kuusi on tärkeää sulattaa hitaasti ennen kuin se asetetaan kuusen jalkaan. Sulatustilaksi sopii viileä tila, kuten ulkovarasto tai autotalli, jossa lämpötila on matala.

Kuusen runkoa on sahattava noin 2–5 sentin matkalta heti kun se on tuotu sulamaan. Tyvi on laitettava esimerkiksi vesiämpäriin saman tien. Tyvi saa näin uuden imupinnan ja kuusi säilyy kauniina pidempään. Verkkoon pakatusta joulukuusesta verkko kannattaa poistaa vasta sulatuksen jälkeen.

Joulukuusen annetaan sulaa muutaman vuorokauden ajan, minkä jälkeen se on valmis asetettavaksi kuusenjalkaan. Ennen asennusta kuusi ravistellaan roskista.

Jos viileää tilaa ei ole ja kuusi on sulatettava esimerkiksi pesutiloissa, sitä on tärkeää suihkuttaa kylmällä vedellä heti aluksi ja uudelleen muutaman tunnin kuluttua. Jos kuusi sulatetaan lämpimässä tilassa, se on valmis asetettavaksi jalkaan jo kahdeksan tunnin kuluttua.

Kun kuusi on asetettu kuusenjalkaan, täytyy jalassa olla jatkuvasti vettä. Veden määrä on syytä tarkistaa päivittäin. Kuusta ei kannata asettaa lähelle lämmönlähteitä, kuten takkaa tai lämpöpattereita.

Jos joulukuusi halutaan laittaa esimerkiksi terassille, ei erityistä sulatusta tarvita. Ulkona kuusi ei myöskään tarvitse vettä, sillä se saa tarvitsemansa kosteuden ilmasta. Vettä ei myöskään saa laittaa kuusenjalkaan kuusen ollessa ulkona, sillä vesi jäätyy ja voi rikkoa kuusenjalan.

Loppiaisen tienoilla, kun kuusesta luovutaan, voi hävittämisen tehdä usealla tavalla. Hyvin varustelluissa kaupoissa myydään erillisiä kuusipusseja, jotka on helppo pukea kuusen päälle, etteivät neulaset varise asuntoon.

Kuusen voi myös sahata pienempiin osiin ja viedä varren oksineen esimerkiksi paperisäkissä. Kuusi on mahdollista polttaa tai hakettaa – ekologisin tapa on kompostoida kuusi. Kuusta ei saa milloinkaan laittaa sekajätteeseen.

Kerros- ja rivitaloasujien tulee varmistaa taloyhtiöltä säännöt ja käytännöt koskien joulukuusten hävittämistä. Yleensä kuuset viedään kiinteistön jätepisteeltä kaatopaikalle.

Omakotiasujat voivat polttaa joulukuusen takassa tai leivinuunissa. Hyvin säilyneet oksat voi myös hyödyntää kasvien talvisuojana. Myös lähimetsään luvan kanssa viety kuusi katoaa luonnollisella tavalla.

bottom of page