top of page

Kaavoitus herättää huolta Kaakkois- ja Koillis-Tampereella

Sirpa Kuusela Vehmainen Seuran ja Vehmaisten osakaskunnan puheenjohtaja haluaa suojella Kaukajärven ja viereisen Pitkäjärven järven ekologista kokonaisuutta ja samalla turvata virkistyskäytön edellytykset alueella.

Kaukajärven ja Pitkäjärven rantojen asukkaat ja viereisten kaupunginosien yhdistykset ovat huolissaan kaavoituksessa suunniteltujen rakentamishankkeista.

Sirpa Koivu

18.9.2024

Yhteisenä nimittäjänä on merkittävä riski hulevesikuormituksen lisääntymiseen järvissä.
Kaukajärven pohjoisrannalle on suunniteltu asuinaluetta, jolle tonttimaa saataisiin siirtämällä melontastadionin kohdalta Kangasalantietä teollisuusalueelle päin.

Hulevesaivalumat huolena

Kaava herättää paljon ihmetystä.
– Tämä ”stadionin kaava” on käsittämätön. Miksi laajassa virkistyskäytössä oleva alue täydennysrakennetaan asunnoilla? Miksi 1-luokan pohjavesialueen eteen rakennetaan kerrostaloalue, jonka laajat vettäläpäisemättömät pinnan lisäävät herkän Kaukajärven hulevesiriskiä? Vehmainen Seuran ja Vehmaisten osakaskunnan puheenjohtaja Sirpa Kuusela tyrmää suunnitelman käsittämättömänä.

Hän ei ole ajatustensa kanssa yksin. Kaukajärviseura, Pelastakaa Kaukajärvi, Pelastakaa Pitkäjärvi ja Vehmaisten osakaskunta haluavat suojella Kaukajärven ja viereisen Pitkäjärven järven ekologista kokonaisuutta ja samalla turvata virkistyskäytön edellytykset alueella.

– Jo nyt hulevesien hallinta on epäonnistunut. Uudessa hulevesien ohjausratkaisussa Hankkiosta tulevat Kristillan itäpuolen hulevedet tulvivat sateella ja vettä valuu koskena järveen. Näin tapahtui heinäkuussa kaksi kertaa, 18. ja 25. päivien tulvasateissa. Rakentamisen seurauksena syntyvät hulevesivalumat olisivat järvelle kohtalokkaat, Kuusela pohtii. Annalan puolella näyttää siltä, että Tampereen kaupungin toteuttama viivytysratkaisu on onnistunut.
Pohjoisrannan kaava on Tampereen kaavoitusohjelmassa 2027.

Pitkäjärveä uhkaa rakentaminen

Ilkon alueella on rakennettu voimakkaasti ja lisää suunnitellaan kaavoitettavaksi. Pitkäjärvi on myös vaaravyöhykkeessä. Kangasalan kaupunki on laatinut asemakaavan seurakunnan leirikeskuksen tontille Ilkossa, Pitkäjärven rannalla. Tontille aiotaan rakentaa kerrostaloja ja sadan auton parkkipaikka.
Alue on aivan suojellun geovyöhykkeen reunalla, jyrkänteellä, jonka alla Pitkäjärvi on. Kaavasuunnitelma on nähtävillä Kangasalan kaavoituksen sivuilla.

Kaukajärven tavoin Pitkäjärvi on pieni, puhdasvetinen järvi. Käytännössä järvet ovat samaa vesistöä, josta Aakkulanharjun 1-luokan pohjavesivarannot saavat alkunsa.

– Veden hitaasta vaihtumisesta johtuen sen kantokyky ei kestä suurta asuinaluetta. Jo rakennusvaihe kuormittaa, saati asfaltoidun ja vettä läpäisemättömän alueen huomattava kasvaminen. Sekä Tampereen että Kangasalan hulevesiohjelmat varoittavat vesistön lisäkuormituksesta, kertoo Sirpa Kuusela.
Kuusela on kiitollinen Pelastetaan Pirkäjärvi -ryhmälle ja Pelastakaa Kaukajärvi ry:lle ongelmien aktiivisesta esiintuomisesta.

Kangasala laatii osayleiskaavan

Suunnitelma rakentaa Kangasalan ja Tampereen rajalle iso työpaikka- ja asuinalue valmistellaan Kangasalla. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi viime joulukuussa Kangasalan valtuuston hyväksymän Saarenmaan osayleiskaavan.

Hallinto-oikeus totesi, että kaavan nähtävillä olon jälkeen tehdyt muutokset olivat siinä määrin merkityksellisiä, että ne olisivat edellyttäneet kaavaehdotuksen asettamista uudelleen nähtäville ennen kaavan hyväksymistä.

Kangasala on lähtenyt nopeasti viemään prosessia uudelleen eteenpäin. Kaavaluonnos oli nähtävillä jo elokuussa, ja se pyritään saattamaan valmiiksi vuoden 2025 aikana.
Kuusela toteaa, että suunnitelmat vaikuttavat merkittävästi alueen luonnontilaan, luontoyhteyden jatkumiseen Kaukajärvi-Pitkäjärveltä Viitastenperän-Makkarajärven suojelualueelle. Siksi uusi kaavavalmistelu on tehtävä huolella ja myös tamperelaisten tulee seurata kaavan etenemistä.

Kaava sivuaa Tamperetta

Kaukajärven ja Koivistonsuon väliselle alueelle sijoittuu 1 200 hehtaarin kokoinen alue, joka on osittain luonnonsuojelualuetta. Kaava sivuaa Tampereen kaakkoisia kaupunginosia, Kaukajärveä, Ruskoa ja Lintuhyttiä.

Sirpa Kuusela on huolissaan siitä, että Kangasala kiirehtii osayleiskaavaa eteenpäin.
– Kun mennään neitseelliseen metsään, pitää kaikki kerralla piirtää ja suunnitella huolellisesti, hän sanoo.
Kuusela on esittänyt, ettei hulevesien hallinnan tarkastelu pelkästään kaavoitusalueella riitä. Ne tulisi huomioida ylimitoitetusti.

– Tarkoitan tällä, että aluerajojen ulkopuolella oleviin vesistöihin tuleva kuormitus otettaisiin myös huomioon suunnittelussa. Eli Roine, josta Tampere ottaa pintavettä ja toisaalta myös Kaukajärvi ja Hervannan järvet joihin hulevesiä päätyy, hän tarkentaa.

– Lisäksi ihmettelen, että nyt suunnitellaan kiireellä Ruskon ja Saarenmaantien välille 3,5 kilometrin kehä-2 pätkää, investointi on noin 12 miljoonaa. Kehä-2 kokonaissuunnitelma olisi hyvä saada ensin valmiiksi.

bottom of page