top of page

Kaikki tunteet ovat sallittuja – Liian usein päihderiippuvaisen läheinen unohdetaan

Veli-Pekka Järvinen, Tiina Rissa ja Tomi Keiski kohtaavat päihderiippuvaisten läheisiä päivittäin. Kuva: Pekka Ohtokangas

Kun omainen on päihderiippuvainen, vaikuttaa se 5–10 ihmisen elämään ympärillä merkittävästi. Monesti päihderiippuvaisella ihmisellä on niin sanottu kaksoisdiagnoosi, eli hänellä on päihderiippuvuuden lisäksi yksi tai useampi mielenterveyden häiriö.

Pekka Ohtokangas

25.1.2023

Mielenterveysongelmat ja päihderiippuvuus kuormittavat myös läheisiä. Huoli ja syyllisyys omaisen tilasta vie helposti uupumukseen ja lopulta vie ruokahalun ja yöunet. Suhteessa ajaudutaan helposti rahanlainailun ja petosten verkkoon.
Päihderiippuvaisten elämästä kertoo Rakkauteni helvettiin kiedottu -valokuvanäyttely, joka on Vera Audentia Co. ja Nuorten Ystävät Verton yhteistyöprojekti. Tampereelle näyttely tuodaan yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa. Vera Audentian ja Verton lisäksi mukana ovat A-klinikkasäätiön VÖLJY, Pirkanmaan FinFami, Kumppanuustalo Artteli, Tampereen Eteläinen seurakunta Päihdepilotti-hanke, Kondis, EHYT Tampereen Elokolo ja KRIS- Tampere ry.



Säilytyspaikkoja

Valokuvanäyttely Rakkauteni helvettiin kiedottu kuvaa läheisen polkua riippuvaisen rinnalla. Tunteita herättävän näyttelyn avajaisia vietetään Arttelissa Mustanlahdenkadulla tiistaina 31.1.
– Aloite saada näyttely Tampereelle lähti Völjyn Anne Ovaskalta, joka oli nähnyt näyttelyn sen kotipaikassaan Oulussa. Näyttely on Annen mukaan aika raskas. Se menee tunteisiin eikä ole helppo lähteä sen ääreltä silmät kuivina, FinFamin viestintäkoordinaattori Tomi Keiski kertoo.
Näyttelyn nimi viiltää syvään. Päihderiippuvaisen ihmisen läheinen kokee hirveitä tunteita ja patoaa sisäänsä vihaa, surua, häpeää ja syyllisyyttä. Suomessa päihderiippuvaisille ei ole kunnollisia hoitoja ja heidän läheisilleen sitäkin vähemmän.
– Hoidot ovat rumasti sanottuna säilytyspaikkoja, jos niistä puutuu toipumisorientaatio, Tampereen Eteläisen seurakunnan päihdepilotti-hankkeen Veli-Pekka Järvinen sanoo.

Läheisellä on oikeus iloon

Päihdepilotti kohtaa niin päihdeongelmaisia kuin heidän läheisiään. Pirkanmaan FinFamin toiminta on erityisesti suunnattu päihdeongelmaisten ihmisten läheisille. Päihdeongelmaisen ja hänen läheisensä monimutkaisessa suhteessa läheinen jää usein vähemmälle huomiolle.
– Läheiselläkin on oikeus olla iloinen ja oikeus omaan elämään. Syyllisyys päihderiippuvaisen tilanteesta yleensä estää elämästä omaa elämää ja kynnys hakea apua itselle on korkea, FinFamin omaistyöntekijä Tiina Rissa kertoo.
– Päihderiippuvaisen kyky manipuloida on älytön ja syyllisyys sekä huoli hämärtävät harkintakyvyn helposti, Järvinen jatkaa.
– Päihderiippuvaisen sanaan ei voi luottaa. He lupaavat mitä tahansa ja varmana joskus uskovatkin lupauksiinsa hetken, mutta päihteet vievät voiton.
Häpeän ja syyllisyyden takia voidaan lähteä salailemaan ja rakentelemaan valkoisten valheiden verkkoa. Kukapa kertoisi kovin herkästi työpaikan kahvipöydässä läheisen päihderiippuvaisuudesta?
– Salaisuudet ovat hirveän raskaita kantaa, Järvinen sanoo.
– Vertaistukiryhmässä salaisuutta ja omia tunteita pääsee purkamaan, Rissa jatkaa.
Vertaistukiryhmissä kaikki tunteet ovat sallittuja. Kukapa muu ymmärtäisi katkeruutta kuin hän, joka on tuntenut samoin?
– Vertaistuki on voimaannuttavaa, Keiski sanoo.
– Kaikki tunteet ovat sallittuja. Raskaista tilanteista huolimatta vertaisryhmissä välillä myös nauretaan.
FinFamin päihderiippuvaisten omaisille suunnattu Päihdemieli-ryhmä alkaa maaliskuun alussa. Päihdepilotti taas kokoontuu Hervannan kirkolla maanantaisin kello 16.
Valokuvanäyttely Rakkauteni helvettiin kiedottu on nähtävillä Arttelissa tiistaista 31.1. lähtien. Avajaiset ovat silloin kello 17–19 ja niihin on avoimet ovet.

bottom of page