top of page

Kaukajärvellä ja Annalassa tartutaan toimeen syksyllä

Teemapöydissä sai ottaa kantaa aiemmin tulleisiin ideoihin ja esittää uusia.

Sateisesta illasta huolimatta Kaukajärven vapaa-aikakeskuksen asukasiltaan osallistui 200 henkilöä. Kehittämishanke keräsi vielä kerran kommentteja aiempien kyselyjen ja työpajojen pohjalta koottuihin teemoihin, jotta syksyllä päästäisiin aloittamaan uudistukset.

Sirpa Koivu

31.5.2023

Myös yhdistykset ja toimijat esittelivät palveluitaan liikuntasalissa. Uusia jäseniäkin oli haussa.
Keskelle salia koottujen pöytien ääressä sai jättää viestilappuja, ottaa kantaa ja kertoa omia näkemyksiään Kaukajärven ja Annalan kehittämisestä. Monien mielestä Kaukajärvi jäi paitsioon, kun Hervantaa ja Linnainmaata kehitettiin. Nyt alkanut hanke on herättänyt toiveikkuutta ja innostusta.

Nopea bussiyhteys toiveissa

Teemapöydistä vastasivat hankkeen konsulttikumppanit. Liikenteen palautteita oli kuuntelemassa kaupunkipolitiikan neuvonantaja Timo Hämäläinen. Silmään pisti aiheiden joukossa termi ”superbussi”.

– Liikenteeseen on toivottu nopeaa yhteyttä Kaukajärven, keskustan ja Hervannan yhdistävälle reitille, Hämäläinen kertoo.

Tämän suunnitelman työnimenä on superbussi. Tavoitteena on, että se pääsisi ajamaan osittain omalla kaistallaan, vähän kuin ratikka.

– Siihen tulisi muutakin yhteistä ratikan kanssa. Esimerkiksi autoon pääsisi kaikista ovista, mikä jouduttaisi matkantekoa.

Myös Yrjöläntien ja Juvankadun risteykseen toivottu liikenneympyrä saa teemapisteessä monta ääntä.

Kylätaloa tarvitaan

Toiveissa on myös kunnon juttutupa.

– Kylätalo, juttutupa tänne pitäisi saada, sanoo Marjatta Hyvärinen.

– Täällä on paljon iäkkäitä, yksinäisiä ihmisiä. He tarvitsevat paikan, johon voi mennä tapaamaan muita ihmisiä ja saada juttukumppaneita. Ei ole helppoa päästä ulos ja liikkeelle. Siihenkin kaivataan apua.
Perustelut tapaamispaikoille, kylätaloille ja juttutuville ovat vankat.

– Kerran kauppareissulla eräs vanha rouva pysäytti minut ja kysyi, voisinko kuunnella häntä. Hän kertoi hieman elämäntilanteestaan. Oli jäänyt vähän aiemmin yksin. Kerrottuaan huoliaan ja tuntemuksiaan, hän kiitteli, kun olin kuunnellut. Hän sanoi, ettei hänellä ollut ketään, jolle puhua, Hyvärinen muistelee.

Koirapuisto kuntoon

Maarit Seppälä ei ole ensimmäistä kertaa antamassa palautetta Kaukajärven koirapuistosta. Siitä hän on ollut yhteydessä kaupunkiin ja myös hankkeen kyselyissä nostanut asiaa esille.

– Koirapuisto on kehnossa kunnossa. Sinne ei voi pientä koiraa viedä, koska se pääsee karkaamaan aidan ali. Niin ei pitäisi käydä.

Seppälän mukaan portti korjattiin, kun hän siitä ilmoitti, mutta aidat täytyy vielä ehdottomasti uusia. Niiden alareuna ei ylety maahan, vaan siihen jää iso rako, josta pieni koira pääsee livahtamaan.

– Täälläkin saisi koirapuistossa olla omat puolet isoille ja pienille koirille. Paikka on erinomaisen hyvä, sinne on joka suunnasta yhtä pitkä matka. Eikä se ole liian lähellä asutusta.

Kunnostettaessa puita ei kuitenkaan pitäisi kaataa.

– Pitää jättää suojaa auringonpaahteelta. Jos on tarpeen jotain harventaa, kannot pitäisi jättää istuskelua varten, kuten Hakametsän koirapuistossa on tehty, Seppälä esittää.
Hoitamattomuuttakin Seppälä on huomannut koirapuistossa. Koirankakkapusseja ei aina ole saatavilla, mikä on todella harmittavaa.

Esteettömyyttä ja valaistusta

Projektipäällikkö Henna Kuitusen mukaan Kaukajärven ja Annalan kehittämisessä tehdään parhaillaan visiotyötä eli hahmotellaan tulevaisuuskuvaa ja mitä erityisesti ryhdytään toteuttamaan.

– Kokoamme listaa niistä konkreettisista asioista, joita voidaan alkaa tehdä syksyllä, Kuitunen kertoo.

– SOS-Lapsikylän Mummun ja vaarin tupa käynnistyy Annantuvalla. Se on jo sovittu. Nyt sinne etsitään vapaaehtoisia vaareja ja mummuja.

Tupa on kohtaamispaikka lapsiperheille ja vapaaehtoisille ikäihmisille. Tuvalla valmistetaan yhdessä ruokaa ja vietetään aikaa leikkien ja erilaisten touhujen parissa.

Koirapuiston kunnostus on tullut esiin useaan otteeseen. Siihen aiotaan Kuitusen mukaan tarttua.

– Moni asia on vielä selvitettävänä, kuten toimenpiteiden rahoitus.

Kuitunen listaa muutamia esiin nousseita tarpeita. Valaistusta pitää parantaa esimerkiksi Annalassa, esteettömyyttä edistää. Penkkejä ja roskiksia tarvitaan lisää eri puolilla kaupunginosia.

– Solkivuoreen on jo suunnitteilla metsäteemainen polku. Isolammenpuistosta Annalan kautta Kangasalan rajalle menevää polkua aiotaan kunnostaa.

bottom of page