top of page

Kaukajärvellä kelpaa meloa

Pirkka-Melojissa on jäseniä hieman alle 200, joista suuri osa on junioreita.

Kaukajärvellä tuttu kesäinen näky on värikäs joukko kajakkeja melojineen. Niitä riittää runsaasti erityisesti kilpailujen aikaan ja mikäs siinä onkaan kilpaillessa, kun käytössä on Suomen parhaat radat.
Kaukajärveltä löytyy nimittäin erinomaiset 1000 metrin 9-rataiset kilpailuradat ja käytössä on maalikamerajärjestelmä sähköisellä ajanotolla.
– Täällä järjestetään joka kesä muun muassa ratamelonnan SM-kilpailut. Pirkka-Melojat menestyi niissä viime vuonna erityisen hyvin. Aikuisten sarjoissa voittoja tuli ennätysmäärä, yhteensä 20 kappaletta. Seurojen välisessä kilpailussa Pirkka-Melojat saavutti toisen sijan häviten ainoastaan Kangasalan Melojille, seuran puheenjohtaja Harri Sairiala kertoo.
Ratamelonta kuullostaa äkkiseltään yksinkertaiselta lajilta. Ei muuta kuin melotaan lujaa ja nopein voittaa. Todellisuudessa se vaatii kuitenkin monenlaisia taitoja.
– Tavalliseen retkikajakkiin verrattuna kilpakajakki on selvästi kapeampi, koska sillä on tarkoitus edetä nopeasti ja mitä kapeampi kajakki on, sitä lujempaa sillä pääsee, kun veden vastus on pienempi. Samalla kilpakajakki on kuitenkin paljon kiikkerämpi kuin retkikajakki, joten sillä melominen vaatii hyvää tasapainoa ja oikeanlaista tekniikkaa, Sairiala selittää.
Melominen vaatii myös kestävyyttä ja hyvää yleiskuntoa.
– Monet harrastavatkin talvella toista lajia, usein hiihtoa, ja tekevät voimaharjoituksia. Lisäksi meillä on Varalassa käytössä kuusi melontalaitetta, joilla harjoittelemme talvella.

25.5.2022

Nuorin harrastaja 9-vuotias

Pirkka-Melojissa on jäseniä hieman alle 200, joista suuri osa on junioreita. Nuorin kilpailuihin osallistuva jäsen on vasta 9-vuotias.
– Toisaalta meillä on täällä myös ikäluokkasarjoja 40- ja 50-vuotiaille.
Sairiala toivottaa uudet harrastajat tervetulleeksi lajin pariin.
– Harjoitusryhmään pääsyn edellytyksenä on uimataito ja perusmelontataitojen hallinta.
Seura järjestää kuitenkin alkeiskursseja, joilla perusmelontataitoja voi oppia, joten varmasti kaikki halukkaat pääsevät mukaan seuran toimintaan.
– Ensin harjoitellaan miten kajakin sisälle mennään oikein ja miten siinä istutaan, Sairiala kertoo.
– Melojan pitää istua kajakissa tasapainossa siten, ettei hän heilu ja huoju puolelta toiselle. Alussa käydään läpi myös melontatekniikkaa, niin että se menee edes vähän sinne päin kuin pitää. Melomista ei tehdä käsillä, vaan siinä koko vartalo tekee työtä kiertoliikkeellä. Tekniikan hiominen ei pääty koskaan. Aikuisetkin harjoittelevat sitä, eikä kukaan ole siinä koskaan täysin valmis.
Melontaharrastuksen aloittamiskynnystä madaltaa sen edullinen hinta, koska alkuun kajakit ja melat voi lainata seuralta eikä jäsenmaksukaan ole päätä huimaava.
– Niiden jotka kuuluvat kilpaileviin ryhmiin täytyy lisäksi hankkia kilpailulisenssi, joka ei sekään ole kovin kallis.
Melontavaatteeksi sopii normaali urheiluvaatetus ja keväällä tuulenpitävä takki. Kesällä varsinkin aurinkoisella ilmalla mukaan kannattaa ottaa lippis tai huivi, sekä aurinkolasit ja aurinkorasvaa. Kaikilla melojilla on lisäksi pelastusliivit päällä.
Sairialan mukaan melontaharrastus sopii kaikille, jotka tykkäävät vedestä.
– Tässä pääsee luonnon keskelle kauniisiin Kaukajärven maisemiin.

bottom of page