top of page

Kaukajärvelle kaivataan lisää tiloja

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaan on haettu oppeja Peltolammin ja Multisillan kehittämisestä. Kehittämistä on tarkoitus tehdä yhdessä asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa. Kuva: Pekka Ohtokangas

Kaupunginosaohjelma Kaukajärven ja Annalan osalta alkaa vuoden alusta. Suunnitelmat ovat vielä arvoitus, mutta paikallisilla on kehittämisen kohteille konkreettisia toiveita.

Pekka Ohtokangas

7.12.2022

Ensi vuonna alkavan Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelman myötä lähiöt tulevat kokemaan muutoksia. Muutokset ovat vielä suunnitelmien asteella, mutta ainakin aikeissa on uudistaa Kaukajärven koulun, päiväkodin ja kirjaston kokonaisuutta, kunnostaa ulkoilureittejä ja uudistaa koirapuistoa. Apulaispormestari Pekka Salmen mukaan on myös erityisen tärkeää panostaa asuinalueiden palveluihin, turvallisuuteen, viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja joukkoliikenneyhteyksiin.
Hyviä kokemuksia vastaavanlaisesta kehittämistyöstä on nähty vastikään Tesoman ja Peltolammin ja Multisillan kohdalla, joten toiveet ovat korkealla.
– Olemme seuranneet, mitä muilla alueilla on tehty. Tesoma, joka on yhtä vanha lähiö, kuin Kaukajärvi herätti toivon samantyyppisistä uudistuksista. On rakennettu uusia rakennuksia, he saivat lähitoripalveluita ja pääsevät esimerkiksi verikokeisiin omalla alueellaan, Kaukajärviseuran puheenjohtaja Pia Vastamäki kertoo.
Paikallisilta löytyy konkreettisia toiveita siihen, mitä tuoda ja mitä säilyttää. Vastamäen mukaan tiloista on puutetta.
– Meillä on paljon järjestäjiä ja toimijoita, jos vain löytyisi tiloja, joissa järjestää, hän sanoo.
Kaukajärvellä ei ole omaa nuorisotilaa ja toisinaan kävely Kaukajärveltä Annalaan lähimmälle nuorisotalolle on liian pitkä.
– Koulun remontin yhteydessä voitaisiin rakentaa joku tila, joka olisi aamusta iltaan auki, Vastamäki pohtii.

Nuoret tarvitsevat oman tilansa

Tampereella toimii liikkuva nuorisotila Liikkis, mutta ei matkailuautokaan määräänsä enempää vedä nuoria.
– Se on kompensoinut tilan puutetta ja antanut vähän tekohengitystä Kaukajärvellekin, nuoriso-ohjaaja Kati Tuppurainen sanoo.
Tuppuraisella on tarkemmat toiveet nuoristotilojen suhteen.
– Tarvittaisiin erilliset nuorisotilat, jotta voimme toimia häiritsemättä koulua ja koulun häiritsemättä meitä. Myös pikkuinen sali sisäliikuntaa ja tapahtumia varten olisi todella tärkeä, hän sanoo.
– Kaupungilla on tahtotila rakentaa hyvinvointikeskuksia, mutta niissä tilaratkaisut ovat ikävä kyllä puutteellisia. Neliöitä on vähän ja käyttäjiä paljon.
Kaukajärven koulun kohtalo on ainakin asukkaille ja alueella työskenteleville avoin kysymys.
– Odotamme Kaukajärven uutta koulutaloa. Ei tiedetä, ollaanko sitä kunnostamassa vai rakennetaanko siihen uusi. Tärkeää kuitenkin olisi, että nuorille löytyisi tila, jossa harrastaa ja oleilla, Tuppurainen sanoo.
– Toiveemme voivat kuulostaa aika pieniltä, mutta ne ovat aika tärkeitä asioita.

Omat terveyspalvelut

Jos on nuorilla tarve tiloille, niin on myös vanhemmilla. Kaukajärvellä toimii verkostomainen lähitori Kaukajärven KaVeri, jonka toiminta keskittyy alueella neljään paikkaan. Keskitetylle ratkaisulle olisi tarve.
– Seurakuntatalo kun puretaan ei täällä ole enää isompaa yhteistä kokoontumistilaa, Pia Vastamäki sanoo.
Haiharan kartanossa on järjestetty toimintaa, mutta sekään ei ole kestävä ratkaisu.
– Kesäisin Haiharan kartano on näyttelykäytössä. Talvisin siellä on jonkin verran tilaa muulle toiminnalle, mutta ei säännöllisille tapaamisille. Ja olisi ihanaa, että se voisi profiloitua kulttuuritoimintaan jatkossakin.
– Terveysasema on täällä vähän ruuhkainen, eikä täällä ole laboratoriopalveluita. Sote-palveluiden säilyminen ja mielellään niiden laajeneminen olisi siis toiveissa, Vastamäki sanoo.
Pelko on, että terveysasemapalveluiden perässä täytyy lähteä Hervantaan tai Linnainmaalle. Kaikkialta Kaukajärven ja Annalan alueelta eivät kulkuyhteydet ole niin näppärät.
– Tällä alueella on monenlaisia alueita: Annala, Hankkio, Lukonmäki. Joiltain alueilta on todella hyvät joukkoliikenneyhteydet, mutta osista on varsinkin iäkkäämpien hankala päästä, kun palveluliikennekään ei toimi vuoronkauden ympäri.

Rakennetaan, juu

Kaukajärvi on suhteellisen väljään rakennettu, mutta täydennysrakennusta tehdään jatkuvasti jonkin verran.
– Tietenkin se on hyvä, että saamme lisää asukkaita tänne, sillä tavalla varmistamme palveluiden pysymisen ja ehkä tuo myös niitä lisää, mutta pieni huoli on luonnon suhteen.
Niin, Kaukajärvessä on Tampereen puhtain vesi ja viheralueet ovat kauniit, mutta kuinka kauan?
– Kaukajärven pohjoispuolelle on kaavoitettu, että Kangasalan tietä siirrettäisiin hieman ja rakennettaisiin rantaan pientaloja. Ei siihen valtavasti pysty rakentamaan, mutta on kaksipiippuinen juttu, että säilyykö järven ranta kaikkien käytössä vai ei.
Vastamäen mukaan täydennysrakentamista suunnitellessa tulisi ottaa huomioon, että luonto säilyisi.
– Rakennetaan juu, mutta ei liikaa, eikä ihan joka paikkaan!

bottom of page