top of page

Kaukajärven koululla yhteisöviljellään kesällä 2024

Kuva: Tuomas Ilander.

Mukaan matalalla kynnyksellä ilman aiempaa kokemusta

Milla Zuev

17.4.2024

Kaukajärven koululle tuodaan kesän ajaksi 60 viljelylaatikkoa isompien hyötykasvien viljelyä varten, sekä 30 pienempää viljelylaatikkoa esimerkiksi yrttien ja salaattien viljelyyn. Isommissa laatikoissa on mahdollista kasvattaa esimerkiksi tomaatteja.

Laatikoissa viljely on asukkaille maksutonta, toisin kuin monet yleiset viljelypalstat, joita voi myös olla vaikea saada omaan käyttöön.

Tällä hetkellä Kaukajärvi-Annalan kaupunginosaohjelman Henna Kuitusen mukaan suuri osa laatikoista on jo varattu.

Yhteisöviljelyyn osallistuminen ei vaadi aikaisempaa viljelykokemusta, sillä paikalla on koko kesän ajan avustamassa puutarhuri. Lisäksi kausi käynnistyy yhteisellä kylvöpajalla, Kalevan Kaupunkiviljelykulttuuri Keskuksessa ja avajaisilla Kaukajärvellä. Lisäksi kesän aikana järjestetään kaksi ohjattua työpajaa, joiden sisällöstä tullaan sopimaan viljelijöiden kanssa. Toiminta kestää kesän 2024 ajan ja huipentuu sadonkorjuuseen ja yhteiseen illalliseen syyskuussa.

- Yhteisöviljelmän tavoitteena on lisätä alueen viihtyisyyttä ja yhteisöllistä toimintaa, sekä edistää lasten ja nuorten osallisuutta. Olemme mielissämme tästä mahdollisuudesta tarjota lisää yhteisöllistä tekemistä alueen asukkaille, toteaa Kuitunen.

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelma toteutetaan vuosina 2023 – 2025. Tarkoitus on edistää alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa luotua “Elämää kuin pikkukaupungissa” -visiota alueen tulevaisuudesta. Visiolla tavoitellaan elävää, yhteisöllistä ja luonnonläheistä kaupunginosaa.

Yhteisöllistä toimintaa

Kyseessä on nimenomaan yhteisöviljelmä, sillä alueelle tuotavien laatikoiden lisäksi kesän aikana järjestetään muutakin yhteisöllistä toimintaa. Työpajojen ja ohjelman sisältö tarkentuu toiminnan alettua. Kaikki alueen asukkaat ovat tervetulleita mukaan ohjelmaan.

– Todennäköisesti osa laatikoista on myös Kaukajärven koulun käytössä, jotta koulu pystyy toukokuussa vielä hyödyntämään laatikoita osana opetustoimintaa, Kuitunen sanoo.

Laatikoiden markkinointi aloitetiin viime viikolla. Yhteisöviljelyn avajaiset on tarkoitus järjestää 27.5., jolloin myös toiminta kunnolla käynnistyy.

Laatikoissa voi kasvattaa oikeastaan mitä tahansa.

– Asukkaat voivat tuoda omia taimiaan ja kasvattaa mitä haluavat. Yhteinen taimityöpaja järjestetään 26. huhtikuuta. Kaikki paikalle tulevat saavat tapahtumasta omia taimia istutettavaksi, Kuitunen sanoo.
Perjantaisin paikalla on puutarhuri neuvomassa viljelijöitä.

– Puutarhurilta saa perjantaisin neuvoja viljelyyn, joten aikaisempaa taustaa ei tarvita. Tämä on matalan kynnyksen tapa kokeilla viljelyä. Vinkkejä voi saada myös omalla parvekkeella tehtävään viljelyyn, Kuitunen sanoo.

– Monivuotisille viljelypalstoille voi olla hankala päästä, ja tämä tarjoaakin helpon ja lyhytaikaisen tavan viljellä. Mukaan voi lähteä vaikka koko perheen kesken - tämä on mukavaa toimintaa niin oman perheen kuin alueen muiden asukkaidenkin kanssa, Kuitunen päättää.

Viljely on hauska, ekologinen ja opettavainen harrastus. Oman ruoan kasvattaminen tulee varmasti lähivuosina olemaan pinnalla ja trendikästä. Lisäksi viljelytaidon opetteleminen osaavassa opastuksessa on varmasti hyödyllistä aivan jokaiselle.

bottom of page