top of page

Kaukajärven koulun pihan perusparannus etenee

Kaukajärven koulun pihan perusparannus on ollut pitkä hanke, joka aloitettiin jo syksyllä 2017. Nyt kunnostusvuorossa on vuosiluokkien 1-6 ja esikoululaisten piha.

Satu Lepistö

29.5.2021

Kaukajärven koulun pihan perusparannus on ollut pitkä hanke, joka aloitettiin jo syksyllä 2017 osallistamalla kaikkia silloisia koulun oppilaita pihasuunnitteluun mukaan. Käytännössä kaikki koulua syksyllä 2017 käyneet oppilaat saivat osallistua pihan suunnitteluun omilla ehdotuksillaan.
- Oppilaiden osallisuus toteutettiin monivaiheisesti, kertoo koulun rehtori Päivi Ikola. – Luokat saivat kertoa mielipiteensä pienryhmissä, joissa oppilaat saivat piirtää ja kirjoittaa ehdotuksensa piha-alueen karttaan ja vastaamalla ideointilomakkeen kysymyksiin, hän lisää.
Oppilaskuntien hallitukset valitsivat keskuudestaan edustajat suunnittelukokoukseen ja ideatyöpajaan. Edustajat toimivat oppilaiden äänenä. Kokoukseen ja ideatyöpajaan osallistuivat myös henkilökunnan edustajat. Opettajille järjestetyssä veso-koulutuspäivässä pohdittiin muun muassa sitä, miten koulun pihaa voitaisiin hyödyntää myös opetustilana.
Kaikki oppilaiden tekemät ehdotukset toimitettiin pihan suunnittelijalle. Vuosiluokkien 1-6 ja esioppilaiden ensisijaisesti käyttämä piha valmistuu tämän kesän aikana, vuosiluokkien 7-9 jo vuonna 2019.

Iso piha kaipaa leikkivälineitä

Kaukajärven koulun pihan etuna on sen koko. Suurella piha-alueella riittää tilaa leikkiä, mutta toiminnallisuudessa on viime vuosina ollut parantamisen varaa. Pihan perusparannus aloitettiin syksyllä 2018 parantamalla vedenpoistoa rakentamalla hulevesilinja. Isolla pihalla ei ole raja-aitoja, mutta sen keskellä sijaitseva nurmikumpare on toiminut luontevana rajana isojen ja pienten koululaisten välillä.
- Se, ettei pihassa ole aitoja, on tuonut joustoa piha-alueen käyttöön, kun välitunteja on porrastettu. Esimerkiksi alakoululaiset käyttävät toisinaan myös yläkoulun pihaa, Ikola sanoo.
Aitaa pihojen väliin ei vieläkään tule. Sen sijaan Juvankadun puolelle, vuosiluokkien 1-6 ja esioppilaiden pihan viereen, saadaan turvallisuutta lisäävä raja-aita.
- Juvankatu on vilkas ja se on tuottanut huolta, Ikola sanoo. – Esimerkiksi jos pallo karkaa tielle ja lapsi juoksee perään.
Turvallisuuteen ja viihtyisyyteen on piha-alueella muutoinkin panostettu. Esimerkiksi valaistuksen lisääminen on turvallisuutta lisäävä seikka, viheristutusten ja istumapaikkojen lisääminen tuo viihtyisyyttä.
- Vuosiluokkien 7-9 oppilaat toivoivat suunnitelmia tehtäessä erityisesti lisää istumapaikkoja, Päivi Ikola sanoo.
Pihassa toive on toteutettu kiemurtelevana lepokaiteena. Pihassa on muun muassa pingispöytä, monien toivomia koripallotelineitä ja peliareena, jossa voi pelata esimerkiksi salibandya, jalkapalloa tai koripalloa. Isompien koululaisten puolelle saatiin myös muutama riippukeinu ja iso monitoimiväline. Liikkumaan kannustetaan myös tänä kesänä perusparannettavan pihan remontissa.
- Pienten pihaan on tulossa koripallotelineitä, erilaisia keinuja ja pihakiipeilytelineitä sekä yleisurheiluun liittyvää urheilualuetta, jolla on juoksurata ja pituushyppypaikka. Pihan perusparannus on ollut odotettu, sillä se palvelee paitsi koulun oppilaita myös lähialueiden asukkaita iltaisin, Ikola sanoo. – Alakoulun pihalla on tällä hetkellä vain neljä keinupaikkaa käytössä. Lisäksi koululaisten käytössä on ollut jalkapallomaalit ja kaksi koripallotelinettä. Välineitä ei ole ollut tarpeeksi, joten niitä tarvitaan, Ikola toteaa. – Pihaan jää vielä iso hiekkakenttäaluekin vapaaseen toimintaan, hän lisää.
Ikola sanoo, että on myös hänen oma toiveensa, että koulun piha on iltaisin lähialueiden asukkaiden käytössä.
- Se noudattelee myös Tampereen kaupungin strategiaa, jossa pyritään toimimaan yhdessä. Hyvä piha-alue edistää yhteisöllistä toimintakulttuuria, kun pystymme kokoontumaan pihalle toimimaan yhdessä ja kaikki käyttäjät voivat hyödyntää pihaa leikki- ja urheilutoimintaan iltaisin, Ikola toteaa. – On myös tärkeää, että jokainen käyttäjä kantaa omalta osalta vastuun pihan viihtyisyydestä.
Ikola toteaa, että toimintaympäristönä Kaukajärvi on koululle loistava.
- On huikeaa, miten Kaukajärven alueella on niin hienot liikunta- ja virkistysmahdollisuudet, Ikola sanoo.
Yhteisöllisesti toteutetussa, osallistavassa hankkeessa mennään nytkin positiivisella yhteishengellä eteenpäin. Pian perusparannettavan alueen suoja-aitoja koristavat koululaisten itsensä taiteella täyttämät lakanat, joista koulun vanhempainyhdistys on keksinyt idean.

bottom of page