top of page

Kaukajärven suojeluun ratkaisuja webinaarista

Vehmaisten osakaskunnan "Kaukajärven hyväksi yhdessä" -projektissa järjestetään webinaari, jossa pohditaan keinoja pitää järveä puhtaana ja hyvässä kunnossa.

Satu Lepistö

28.4.2021

Kaukajärvi on alueellamme merkittävä luontokohde ja virkistysalue ympäri vuoden. Järvellä uidaan, melotaan, soudetaan, hiihdetään, pilkitään ja sen jäällä kävellään talvisin. Vehmaisten osakaskunnalla on meneillään projekti ”Kaukajärven hyväksi yhdessä”.
Projektin tiimoilta järjestettiin jo viime syyskuussa tapahtumat Kaukajärven rannoilla Liutussa, Riihiniemessä ja Stadionilla. Tuolloin sukeltajat sukelsivat vesikasveja emeritusprofessori Heikki Toivosen tunnistettavaksi.
Nyt työn alla on Kaukajärven hyväksi yhdessä -webinaari, joka järjestetään livestriimauksena Mediapolikselta ja Google Meet -alustalla 6. toukokuuta.
Tapahtumaa järjestää Vehmaisten osakaskunta yhteistyökumppaniensa kanssa. Vehmaisten osakaskunnalle kuuluu Vesialueita Kaukajärvellä, Halimasjärvi ja alue Olkahisten lahdella. Kaikkiaan osakaskunnan muodostavia osakkaita on yhteensä 1034. Vatialassa, Alasessa sekä Haiharassa. Useat osakaskunnan hoitokunnan eli hallituksen entiset ja nykyiset jäsenet pitävät Kaukajärven tilannetta huolestuttavana.
- Kaukajärveen valuu useita reittejä pitkin hulevesiä imeytymättä ja suodattamatta. Keräämme niistä karttaa ja välitämme tiedot ELY-keskukselle sekä Tampereen ja Kangasalan kaupungeille. Hulevedet tulevat runsastumaan edelleen voimakkaan rakentamisen seurauksena, joten vanhat puutteet on korjattava ja uudet vältettävä, hoitokunnan puheenjohtaja Sirpa Kuusela toteaa.
Kuusela on kuvannut videoille hulevesiongelmia. Hänen mukaansa huolevesiongelmakohtien ratkaisemiseksi voidaan rakentaa suodatus-, imeytys- sekä kosteikkoalueita.
- Ojiin ja edelleen järviin pääsee huleveden mukana humusta ja rakentamisen ja liikenteen päästöjä, hän sanoo.
Vehmaisten osakaskunnan suunnitelmissa oli pitää Tampereen ja Kangasalan virkamiehille ja poliitikoille sekä järven tilasta kiinnostuneille tilaisuus Vehmaisten koululla, mutta koronatilanteen takia se ei onnistu. Siksi tilaisuus päädyttiin pitää etätilaisuutena.
- Tahtona olisi sitouttaa niin virkamiehet kuin poliitikotkin aidosti huomaamaan hulevesien kasvavat vaarat ja päättämään, mitä tulee tehdä. Kysymys on siitä, millainen järven halutaan olevan vuonna 2050.
Webinaari toteutetaan Tredun kanssa yhteistyössä Mediapoliksella torstaina 6.5.2021 klo 17-19. Tilaisuuden livekeskusteluun voi osallistua webissä. Linkki webinaarikutsuun löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/events/3372970922802322. Tilaisuudesta tehdään tekstitetty Youtube-tallenne.
Lisätietoa: https://www.vehmainen.fi/vehmaisten-osakaskunta/kaukajarven-hyvaksi-yhdessa/

bottom of page