top of page

Kaukajärven tarinoita -teos saa jatkoa

Kuva alkuperäisestä Kaukajärven tarinoita -teoksesta Haiharan kartanolta, joka on ollut suosittu paikka järjestää erilaisia tilaisuuksia. Kuva: Eeva Riihonen.

Kaukajärviseuran toimituskunta ja Eeva Riihonen koostivat ensimmäisen Kaukajärven tarinoita -kirjan vuonna 1995.

Milla Zuev

31.1.2024

Nyt Kaukajärven tarinat saa jatkoa Kaukajärviseuran projektissa, jossa Marja Aaltio on yksi kirjan kirjoittajista.

Kuvia kerätään

Kaukajärven tarinoista kertova kirja tarvitsee myös mahdollisimman monipuolisia kuvia. Tämän vuoksi
kaukajärveläisiä pyydetään tutustumaan arkistoihinsa ja lähettämään kuvamateriaalia Kaukajärviseuralle. Kuvien keruu on on parhaillaan käynnissä.

– Keräämme kirjaan ihmisten tarinoita edellisen Kaukajärven tarinoita -kirjan jälkeen. Toivomme kuvia, jotta voimme näyttää, minkälaista elämää Kaukajärvellä on eletty ja eletään. Kaikenlaiset kuvat käyvät – niiden teknisestä laadusta ei tarvitse tässä vaiheessa välittää. Skannaamme paperikuvat ja huolehdimme niistä. Jos kuvissa on ihmisiä, jotka voi tunnistaa, haluamme tietää, keitä he ovat Aaltio selittää.

Aaltio rohkaisee lähettämään kuvia, myös 1990-luvulta tai vaikka vanhempiakin. Tällöin monilla on ollut jo hyviä kameroita, mutta välttämättä ei olla kuvattu samalla tavalla kuin nykyään kuvataan.

– Haluamme kertoa mitä Kaukajärvellä on ollut ja tapahtunut edellisen kirjan jälkeen. Ei haittaa, vaikka jotkut kuvat olisivat vanhempiakin kuin vuodelta 1995, jos ne ovat ennen julkaisemattomia. Kaikkea emme varmastikaan pysty julkaisemaan, mutta pyrimme saamaan Kaukajärvestä hyvän kokonaiskuvan, Aaltio kertoo.

Kirja syntyy kevään aikana

Aaltio kertoo, että kirja on osittain kirjoitettu ja kirjoitetaan osittain kevään aikana. Kevään aikana myös kuvien pitäisi olla Kaukajärviseuralla.

– Kirja perustuu ihmisten tarinoille. Kaivakaa arkistojanne, kaukajärveläiset. Toivomme kuvia myös yllättävistä tilanteista ja arkisista tapahtumista. Kuvassa voi olla esimerkiksi rakenteilla oleva talo tai kuva tyhjästä tontista, jossa tänä päivänä on talo. Kuvia ei kaivata pelkästään kohokohdista ja tapahtumista, joita Kaukajärvellä on paljon. Niistäkin tottakai, mutta myös vähemmän kuvatuista hetkistä ja tilanteista, Aaltio kertoo.

– Kaipaamme myös kuvia maiseman muutoksesta – tässä täällä näytti ennen. Voimme hakea kuvapariksi tämän hetken kuvan, Aaltio päättää. Kaikki kuvat ovat arvokkaita.

bottom of page