Kaupunginarkisto muuttaa tammikuussa uusiin tiloihin
Uusi rakennus valmistuu tammikuussa 2023, minkä jälkeen kaupunginarkisto muuttaa siihen keskusvirastotalolta. kuva: Suvi Roselli
Hervantaan ollaan parhaillaan rakentamassa uudisrakennusta Tampereen kaupunginarkiston käyttöön. Kaupunginarkistossa säilytetään kaupungin toiminnassa syntynyttä pysyvästi säilytettäväksi määrättyä aineistoa, kuten esimerkiksi toimielinten pöytäkirjoja. Aineistot ovat kertyneet kaupunginarkistoon aina vuodesta 1779 lähtien. Kaupunginarkisto ottaa vastaan myös erilaisia tamperelaisten yksityishenkilöiden ja yhdistyksen arkistoja.
Uusi rakennus valmistuu tammikuussa 2023, minkä jälkeen kaupunginarkisto muuttaa siihen keskusvirastotalolta. Rakennuksessa tehdään parhaillaan viimeistelytöitä eli asennetaan pintoja, kalusteita, valaistusta, ilmanvaihtoa ja vesi- ja viemärikalustusta.
– Erityisesti ilmanvaihto on tässä kohteessa isossa roolissa. Arkistossa täytyy olla juuri oikea lämpötila ja ilmankosteus. Ennen rakennuksen käyttöönottoa varmistamme, että arkistoitavalle aineistolle on hyvät olosuhteet, Tampereen Tilapalveluiden talotekniikkapäällikkö Tuukka Tuominen sanoo.
Uudisrakennus on osittain kolmikerroksinen ja osittain kaksikerroksinen ja sinne tulee pelkästään arkistolle tilaa noin 1200 neliötä ja hyllytilaa lähes kymmenen kilometriä. Tällä hetkellä hyllytilaa on käytössä useammassa eri paikassa yhteensä yhdeksän kilometriä. Koko rakennuksen pinta-alaksi tulee 2760 neliötä, kun toimistotilat, sosiaalitilat ja asiakaspalvelutilat lasketaan mukaan.
Arkisto on suojattu tarkasti.
– Arkistoitavissa tiloissa ei ole vesijohtoja eikä viemäröintiä, joten tilojen läpi ei kulje vettä missään muodossa. Arkisto on myös rakennus rakennuksen sisällä eli muut tilat rajaavat arkistot ulkoseinistä, Peab Oy:n vastaava työnjohtaja Antti Enbuske sanoo.
– Tällä tavalla eliminoidaan ulkoa päin tulevat vaikutukset arkiston sisälle. Arkistotilat on jaettu lisäksi lohkoihin palo-osastoinnin osalta ja niiden tulee kestää tulipaloa 120 minuuttia, hän lisää.
Uuteen kaupunginarkistoon on pyritty valitsemaan mahdollisimman energiatehokkaat järjestelmät ja laitteet.
– Lämmitysmuotona on kaukolämpö ja rakennuksen katolle tulee 700 neliötä aurinkopaneeleita. Hyvällä aurinkoisella säällä kesällä niiden avulla saadaan katettua noin puolet rakennuksen sähkönkulutuksesta, Tuominen sanoo.
Uudisrakennuksen suunnittelussa on huomioitu myös tilojen hyvä äänenvaimennus, huoneakustiikka sekä ergonomia.
– Niillä kaikilla pyritään lisäämään työskentelymukavuutta.
Rakennuksesta tehdään lisäksi esteetön.
Suvi Roselli
16.11.2022
Arvokkain asiakirja on vuodelta 1779
Kaupunginarkiston henkilökunta odottaa muuttoa uusiin tiloihin innostunein ja odottavin mielin.
– Olemme saaneet olla alusta saakka vaikuttamassa siihen, millaiset tiloista tulee. Työ on ollut erittäin mielenkiintoista ja harvinaista. Yksi syy siihen on tietysti myös se, että tällaisia rakennuksia rakennetaan erittäin harvoin, kaupunginarkiston asiakirjahallintopäällikkö Saija Kirkkola sanoo.
Kaupunginarkistossa käy monenlaisia asiakkaita. Suurimman asiakasryhmän muodostavat yllättäen yksityishenkilöt, jotka tarvitsevat tietyn asiakirjan jokapäiväisen elämänsä hoitamiseen. Esimerkiksi tutkintotodistus saattaa olla kadonnut. Heidän lisäkseen kaupunginarkistossa vierailee paljon tutkijoita.
– Jotkut valmistelevat siellä esimerkiksi seminaarivaiheen tai tohtorivaiheen tutkimusta kaupunginarkiston aineistoa käyttäen.
Asiakkaat on huomioitu uusissa tiloissa paremmin kuin entisissä.
– Uuteen kaupunginarkistoon tulee taukotilat asiakkaille. Tämä on tärkeää, sillä tutkiminen on usein pitkäkestoista toimintaa. Aineiston läpikäynti voi kestää viikkoja. Taukotiloissa asiakkaat voivat syödä välillä eväitä tai soittaa puheluita muita asiakkaita häiritsemättä.
Kaupunginarkiston arvokkain asiakirja on Tampereen perustuskirja vuodelta 1779. Sitä yleisö ei valitettavasti saa nähtäväksi, mutta kaupunginarkiston internet-sivuilla on perustuskirjasta onneksi hyvät kuvat.
– Perustuskirjaa pidetään mahdollisimman tarkasti suojattuna. Valolle altistaminen ja asiakirjan käsittely muodostavat aina riskin sen säilyvyydelle. Tämä koskee muitakin asiakirjoja. Jos niistä on tehty digiversiot, niin asiakkaille annetaan aina nähtäväksi ne. Tällä tavoin taataan alkuperäisen paperiaineiston säilyvyys.
Muuttaminen uusiin tiloihin on iso operaatio, joka kestää pitkään.
– Se täytyy suunnitella ja valvoa tarkasti, koska kyseessä on ainutkertaista aineistoa. Koko prosessin ajan on huolehdittava siitä, että aineisto säilyy vahingoittumattomana. Siksi muutto tulee kestämään arviolta seitsemän kuukautta.
Muuton tekee haastavaksi myös se, että aineistoa on kaiken kokoista.
– Osa siirretään rullakoissa ja laatikoissa, mutta esimerkiksi kartoille ja piirustuksille pitää vielä suunnitella oikea muuttoväline. Aineistot täytyy lisäksi huputtaa tai pussittaa, koska ne ovat pienen hetken ulkotilassa, kun ne siirretään autoon ja toisessa päässä puretaan autosta pois.
Kaikkia ei välttämättä miellytä uuden kaupunginarkiston sijainti kauempana keskustasta, mutta Kirkkola näkee asiassa hyviä puolia.
– Se on onneksi hyvien liikenneyhteyksien varrella, koska siinä on bussipysäkki kulmalla ja kaupunginarkiston pihassa on runsaasti parkkipaikkoja.