top of page

Kesä houkuttelee punkit ja kyyt esiin

Luonnossa liikkuessa saattaa törmätä kyyhyn tai saada punkkeja riesakseen. Kuvituskuva.

Kesä ja lämpenevät kelit tarkoittavat myös punkkikautta ja kyykäärmeiden tulemista esiin. Koiranomistajien kannattaa luonnossa liikkuessaan olla tarkkana.

Taru Siirilä

24.5.2023

Aina eläinlääkäriin

Jos kyy tuntee olonsa uhatuksi, se voi purra. Mikäli liikutte alueella, jossa on käärmeitä, jalkojen tömistely voi pitää kyyn kaukana. Kyyhyn törmätessä kannattaa pysyä rauhallisena ja kiertää käärme mahdollisimman kaukaa.

Jos kyy puree koiraa, tulisi koiraa pitää mahdollisimman liikkumatta ja ottaa aina yhteyttä eläinlääkäriin.
– Mikäli mahdollisuus on, olisi koira hyvä kantaa kotiin tai kävelyttää mahdollisimman lähelle ajettuun autoon, kertoo Vetvuoreksen eläinlääkäri Reija Junkkari.

Kyytablettia ei suositella annettavaksi koiralle. Kyyn pureman koiran kanssa tulee aina hakeutua mahdollisimman pian eläinlääkärin vastaanotolle, sillä purema voi olla koiralle kohtalokas. Junkkari kehottaa tuomaan koiran eläinlääkäriin myös siinä tapauksessa, että oireita ei alkuun ilmenisi.

– Osa myrkyn vaikutuksista alkaa viiveellä. Koira tarvitsee pureman jälkeen nesteytystä sekä eläinlääkärin arvion mukaista lääkitystä.

Punkki koiralla?

Punkkeja voi tarttua koiriin esimerkiksi korkeista ruohikoista ja heinikoista. Koiran turkki tulee tarkistaa säännöllisesti. Jos koiran ihoon on päässyt kiinnittymään punkki, se tulee yrittää saada irti mahdollisimman pian, jotta vältytään punkkien koirille levittämiltä sairauksilta. Borrelioosi tai anaplasmoosi voivat tarttua koiraan vuorokauden päästä siitä, kun punkki on kiinnittynyt koiraan.

– Punkki pyritään saamaan irti koirasta kokonaisena ja elävänä apteekista saatavalla punkkilassolla tai -pihdeillä. Eläinlääkäriin hakeudutaan silloin, jos punkkia ei saa kotona irrotettua, tai puremakohta on selvästi tulehtunut.

Ensiapua kotiin

Junkkari kertoo eläinlääkärissä näkyvän ruuhkapiikkejä keväisin ja alkukesäisin, kun kyy- ja punkkikausi alkaa. Myös muita tilanteita varten kotona olisi hyvä olla varalla koirien ensiapupakkaus.

– Koiraa varten kotona olisi hyvä olla vähintään sidetarpeita, hunaja- tai pihkasalvaa, maitohappobakteerivalmistetta ripulin varalta, mieto korvahuuhde ja shampoo sekä kuumemittari. Kuumemittari on tärkeä paitsi sairauden aiheuttaman kuumeennousun, myös lämpöhalvauksen havaitsemiseksi.

bottom of page