top of page

Kesällä puistoruokaillaan

Puistoruokailijoita Lielahdessa viime kesänä. Kuva: Johanna Kurela.

Puistoruokailuita järjestetään myös kesällä 2024, tällä kertaa kuudella alueella: Hervannassa, Kaukajärvellä, Peltolammilla, Tesomalla, Lielahdessa ja Nekalassa. Nekala tulee mukaan uutena alueena.

Milla Zuev

27.3.2024

Tällä hetkellä kaupunki etsii kumppaneita ja vapaaehtoisia mukaan puistoruokailujen ja niiden ohjelman toteutukseen. Mukaan voi lähteä lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Kaukajärven yhdeksi yhteistyötahoksi on jo varmistunut Tampere Missio yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

Puistoruokailut järjestetään tänä kesänä kesäkuun alusta heinäkuun 18. päivään saakka, eli hieman lyhyemmän aikaa kuin edellisvuosina. Tämä johtuu nuorisopalveluiden koordinaattori Justiina Lampilan mukaan siitä, että mukaan tulee uutena alueena Nekala, ja hankkeella on tietty budjetti.

Viime vuonna Hervannassa oli yhteensä 2671 ruokailijaa kesä-heinäkuun aikana, ja Kaukajärvellä 2512. Lampila ennakoi, että tulevana kesänä kävijöitä tulee olemaan suunnilleen sama määrä. Puistoruokailut ovat olleet hyvin suosittuja, ja monet sellaisetkin Tampereen alueet ovat niitä toivoneet, joissa ruokailua ei vielä järjestetä.

Paikat varmistuvat lumien sulettua

Lampila kertoo, että puistoruokailujen paikat varmistuvat, kun puistot mennään katsomaan läpi lumien sulamisen jälkeen.

– Puistoruokailujen tarkoitus on olla perheiden tukena arjessa kesäaikaan, ja yhteinen kesäpäivän vietto. Lapset ja nuoret pääsevät kohtaamaan toisiaan ruoan äärellä, Lampila sanoo.

Puistoruokailu on kaksituntinen kokonaisuus, jossa kello 11 on aluksi ohjattua toimintaa, kuten leikkejä ja pelejä. Toisen tunnin aikana jaetaan ruokaa. Ruoan puistoruokailuun toimittaa Pirkanmaan Voimia, ja ruokana on helposti jaettavia laatikko- ja keittoruokia.

Avointa ja maksutonta

Puistoruokailu on tuttuun tapaan avointa ja maksutonta kaikille alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille, eikä ruokailuihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lapset ovat puistoruokailussa koko ajan oman aikuisensa vastuulla.

Puistoruokailut toteutetaan Tampereen kaupungin sekä muiden toimijoiden yhteistyönä. Kaupunki maksaa puistoruokailujen kulut, koordinoinnista vastaa kaupungin nuorisopalvelut.

Mukaan puistoruokailun järjestäjäksi voi ilmoittautua Tampereen kaupungille tai Tampereen kaupungin nuorisopalveluille.

Yhteistyökumppaneita haetaan

Niin eri yhdistyksillä, yrityksillä kuin muilla alueellisilla toimijoilla sekä yksityishenkilöillä on mahdollisuus tarjota puistoruokailuihin monenlaista apua. Kyseessä voivat olla esimerkiksi lelut, pelivälineet tai palvelut, kuten kuljetusapu tai ohjelman järjestäminen. Apua voi tarjota myös ruoan jakamiseen, eikä ruoan jakelijoilta vaadita erityisosaamista.

Laajentunut vuosi vuodelta

Kaupunki on järjestänyt puistoruokailuja lapsille ja nuorille vuodesta 2021, jolloin ruokailut aloitettiin Peltolammin uimarannalla. Seuraavana vuonna toimintaa oli neljällä alueella: Hervannassa, Kaukajärvellä, Tesomalla ja Peltolammilla. Viime vuonna uudeksi alueeksi tuli mukaan Lielahti.

Vuoteen 2023 saakka puistoruokailun mahdollisti Tampereen kaupungin Tampere Junior –kehitysohjelma. Puistoruokailu ja siihen liittyvä ohjattu toiminta ovat osa Tampereen Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyötä.

bottom of page