top of page

Kirjat äänikirjoiksi omin voimin

Hannu Pälviranta, 80 on ahkera kirjoittaja. Nyt Pälviranta lukee kirjojaan äänikirjoiksi.

Satu Lepistö

3.3.2021

Hannu Pälvirannan, 80, kirjoittamisharrastus sai alkunsa jo oppikoulun ensimmäisellä luokalla, kun nuori Pälviranta voitti oman luokkansa kirjoituskilpailun ja sai palkinnoksi kokonaisen markan. Intohimo kirjoittamiseen oli syntynyt ja parikymppisenä Pälviranta keksi, että haluaa kirjoittaa romaanin.
- Kirjoittelin muistiinpanoja ja ajatus omaelämäkerrallisesta romaanista muhi hiljalleen, hän sanoo.
Elämässä oli kuitenkin kaikkea muutakin meneillään, joten vasta vuonna 1998 unelman toteuttamiselle oli aikaa. Ensimmäinen romaani sai alkunsa unesta.
- Näin varsin mitättömän tuntuisen unen, Pälviranta sanoo. – Mutta sen jälkeen kirkastui, että pystyn kirjoittamaan mitä vain.
Pälviranta sanoo, että alitajunta oli valmistellut kirjan kirjoittamista ja uni laukaisi sen.
- Unessa tuli lause ”hän ei päätä ääntää”, Pälviranta sanoo. – Tajusin, että olin ollut liian ankara itselleni.

Kahdeksan omaelämäkerrallista teosta

Unen näkemisen jälkeen Pälviranta kirjoitti omaelämäkertaa sadan sivun verran ja esseetyyppistä tekstiä toiset sata ja lähetti ne Pirkkalaiskirjailijoiden kautta kirjailija Vuokko Toloselle. Pälviranta sanoo, että palautteesta saatu kannustus ja ohjaus ovat olleet tärkeä askel.
- Palautteessa sanottiin, että minun pitää päättää, olenko tieto- vai kaunokirjailija, Pälviranta muistelee.
Nyt Pälviranta on julkaissut yhdeksän elämäkerrallista omakustannetta, joiden sisällön hän tiivistää viiteen sanaan: ”Lapselle syli, rajat ja leikki.” Lisäksi hän on kirjoittanut jo julkaistun satukirjan sekä hengellisen kirjan, jonka julkaisulle hän sanoo odottavansa otollista aikaa.

Mittava luku-urakka

Pälviranta kokee kehittyneensä kirjoittajana kirjasarjan edetessä. Nyt hän lukee omia kirjojaan äänikirjoiksi YouTubeen ja on sitä varten muokannut tekstejään uusiksi.
- Nettiin tulee uudistetut kirjat ja jossain vaiheessa painetaan uudistetut laitokset, Pälviranta sanoo.
Pälvirannalla on edessään melkoinen luku-urakka. Kirjoja on kahdeksan ja sivuja yhteensä noin 2 600. Hän sanoo olevansa luonteeltaan kestävää tekoa.
- Kun johonkin ryhdyn, teen sen, hän nauraa.
- Aion lukea kirjani äänikirjoiksi, sillä uskon niissä olevan paljon muillekin tarpeellista elämänviisautta, jonka haluan jakaa muille, Pälviranta pohtii.

bottom of page