Kirkon tapuli ja muurit muurataan ensi keväänä
Rakennuttajainsinööri Krista Jaakkola Tampereen seurakuntien kiinteistöpalveluista kertoo olevansa iloinen säilyttävästä otteesta remontoinnissa
Hervannan kirkon remontti etenee suunnitellussa aikataulussa.
Sirpa Koivu
13.11.2024
Kirkon ja vapaa-aikakeskuksen kunnostus toteutetaan yhteisenä rakennushankkeena. Pääsuunnittelija on sama, muut suunnittelijat erikseen. Työmaalla on myös yhteiset työmaajärjestelyt ja hallinto. Projektia hallinnoi Tampereen Tilapalvelut.
Kirkon julkisivun ja sisätilojen remontin lisäksi talotekniikkaa nykyaikaistetaan, sokkelit korjataan, ikkunat kunnostetaan ja pihojen pintarakenteet sekä salaojat uusitaan.
Julkisivun muurauksen uudistus oli isoin osa remonttia. Se on kirkkorakennuksen osalta nyt tehty. Tapuli ja ulkomuurit muurataan vasta ensi keväänä.
– Kiireisintä ennen talven tuloa oli saada valmiiksi ulkoseinien muuraus. Seinät saivat myös uudet eristeet, sillä entisissä oli mikrobivaurioita, rakennuttajainsinööri Krista Jaakkola kertoo.
– Sisätilojen purkutyöt on saatu valmiiksi. Nyt aloitetaan sisällä runkotyöt, tehdään väliseiniä, vesikattoa puretaan ja lattioita valetaan.
Muuraus Pietilän mallilla
Raili ja Reima Pietilän suunnitteleman kohteen tarkoin valituista materiaaleista iso osa on varta vasten kiinteistöön teetettyjä. Muuraustyöt tehtiin vanhalla tekniikalla aivan Pietilöiden suunnittelemalla tavalla. Entinen muuraustekniikka poikkeaa paljon nykyisestä.
– Pietilä valvoi, että muurauksen jälki oli rouheampaa kuin tavallisesti, eli saumat eivät ulotu tiilen ulkopintaan asti. Myös saumojen leveyksien kuului vaihdella, joten nykypäivän erilaiseen tekniikkaan tottuneet ammattitaitoiset, ”siistimpään” jälkeen tottuneet muurarit, joutuivat poikkeamaan oppimastaan. Vanhaan malliin muuraaminen oli työläämpää, Jaakkola kuvaa.
– Remonttia varten julkisivun tiilet teetettiin alkuperäisten tiilimallien mukaan. Oikeaa väritystä ja ilmettä etsittiin mallimuurauksilla, jotta julkisivu saatiin alkuperäisen näköiseksi. Jotta muuraus saatiin Pietilän suunnitteleman mukaisiksi, käytetiin myös 2-luokan tiiliä.
Puretut tiilet olivat reikätiiliä, joten niitä ei saatu purettua ehjänä. Puretut tiilet on toimitettu tiilijätettävä vastaanottavaan jätekeskukseen murskattavaksi ja uudelleen käytettäväksi esim. väylärakenteissa.
Vuokrattavia tiloja 2. kerrokseen
Ahvenisjärven puolelle toiseen kerrokseen remontoidaan seitsemän toimistohuonetta, joita vuokrataan ulkopuolisille. Niiden koot vaihtelevat 12,5 neliömetristä 19, 5 neliömetriin. Myös entinen partiolaisten käytössä ollut 57,5 neliömetrin kulmahuone kuuluu vuokrattaviin työtiloihin.
– Toisen kerroksen käyttö ja esteettömyys paranee ja vuokraamista helpottaa, kun käyttöön tulee kaksi hissiä, Jaakkola sanoo.
Myös kirkon keittiö kokee suuren muutoksen. Kaikki laitteet uusitaan ja uuteen isoon kylmiöön voidaan säilöä hävikkiruokaravintola Kierron ainekset.
– Seurakunnan yhteisöllinen ruokailu on valtavan tärkeässä roolissa seurakunnassa. Remontoitava keittiö palvelee sitä, mutta myös ruoan jakelua, Jaakkola selittää.
Mahdollisimman paljon säilytetään
Kirkon sisätiloissa käytetään samoja materiaaleja niin paljon kuin mahdollista. Irrotettuja osia kunnostetaan tarpeen mukaan. Entistä käytetään mahdollisimman paljon, ja tarvittaessa teetetään mallin mukaan.
Alkuperäisten materiaalien säilyttäminen on tärkeää ensisijaisesti arkkitehtonisista syistä. Ekologisuus ja vastuullisuus laajemminkin ovat seurakunnalle tärkeitä arvoja ja perusteena säilyttävään korjaustapaan.
Krista Jaakkola kertoo olevansa iloinen säilyttävästä otteesta remontoinnista ja kiittelee remontin suunnitellut arkkitehtiä.
– Säästetään kaikki mahdollinen, Krista Jaakkola kertoo.
– Rakennus on kokonaistaideteos. Sisätiloissa on muun muassa vuosien saatossa paikoin korjattu poiketen alkuperäisestä toteutuksesta. Nyt paikat palautetaan Pietilän suunnittelemaan kuntoon. On hienoa sitten ensi vuoden adventtina päästää kaupunginosan ihmiset näkemään tilat uudistetussa loistossaan ja saada kuulla, miten he sen kokevat.
Rakennustöiden on määrä valmistua ensi vuoden elokuun loppuun mennessä. Kirkko avautuu yleisölle suunnitelman mukaan marraskuun lopussa vietettävänä 1. adventtina 2025.
Vapaa-aikakeskuksen tilat voidaan ottaa käyttöön keväällä 2026.