top of page

Kodikas Lukonmäki nauttii rauhasta

Finnin-Lukonmäen Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tero Vehviläinen jakaa Omakotiviestiä suoraan postilaatikoihin.

Tero Vehviläinen kiertelee Lukonmäen kujia ja katuja autollaan.

25.9.2024

Yksi Finnin-Lukonmäen omakotiyhdistyksen puheenjohtajan ja muutaman muun talkoolaisen tehtävä on uunituoreen Omakotiviestin jakaminen jäsenten postilaatikoihin.
Lehti on ilmainen palvelu Tampereen Omakotiyhdistysten Keskusjärjestöltä, yhteisten asioiden viestinnän foorumi. Siinä on jäsenyhdistysten viimeisimmät kuulumiset ja ajankohtaista tietoa asujille. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

– Lukonmäki on valmis kaupunginosa, viihtyisä ja rauhallinen, sopivasti ison tien ja ratikan liikenteeltä piilossa. Ollaan Hervannan ja Kaukajärven kainalossa, lähellä niiden palveluja Vehviläinen toteaa.
Katujen varrella hyvin hoidetut puutarhat hehkuvat syyväreissä. Omenapuut suorastaan kumartavat sadon painosta.

Edunvalvontaa ja kyläkisoja

Finnin-Lukonmäen omakotiyhdistys perustettiin Messukylän Työväentalolla 21.10.1969 eli 55 vuotta sitten. Uuden yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin tuolloin Pentti Jokinen. Yhdistystä tarvittiin pitämään yhteyttä päättäjiin, vaikuttamaan kaupungin suunnitelmiin asuinalueella.

Alkuaikoina tehtäviä riittikin. Mihin bussipysäkin sijoitetaan, saadaanko postipalvelut ja oma koulu, entä elintarvikemyymälä? Milloin Hervannan suuntaan tulee käyttökelpoinen yhdystie? Yhteen hiileen puhaltamisen lisäksi tärkeänä pidettiin yhdessäoloa ja viihtymistä, jolle uhrattiin aikaa.
Myöhemmin on vaikutettu koulupolkuihin ja oppilaaksiottoalueisiin. Aivan viime aikoina puheenaihe on ollut talvikunnossapito.

Tarvittaessa asukkaat kyllä puolustavat nykyäänkin omia etujaan ja aluetta. Asukkaat torjuivat yhteistuumin suunnitelmat kännykkämaston pystyttämisestä suosittuun puistoon.

Uinutaanko vai talkoillaanko?

Yhdistyksen toiminta on melko lailla uinunut viime vuodet. Samoin kuin monessa muussakin yhdistyksessä, vanhenevan jäsenistön ja aktiivien tilalle ei löydy uusia toimijoita.

– Aktiivisimpaan aikaa olemme järjestäneet talvi- ja kesätapahtumia, hiihtokilpailuja, kyläkisoja, teatterireissuja jäsenistölle. Vietiinpä kerran väki risteilylle Näsijärvelle. Se houkutti runsaasti osallistujia, Vehviläinen kertoo.

Mistä saataisiin uutta väkeä yhdistyksen piiriin? Uuden ajan nuoret perheet ovat kiireisiä. Löytyykö enää aikaikkunaa talkoille ja yhteiselle toiminnalle?
– Uusia osallistujia yhdistyksen toimintaan kaivataan, esimerkiksi talkooporukkaa niiden kesäkisojen järjestämiseen. Eikä pahitteeksi olisi, jos hallitustyöskentelykin kiinnostaisi, Vehviläinen sanoo.

Hiljaiselon vetovoimaa

Lukonmäki on kypsä, hiljaiseloa elävä kaupunginosa. Haasteita ei entiseen tapaan ole, vaan elämä soljuu turvallisesti tutuissa uomissa.

Moni alueen omakotitaloista on teknisesti jo uudistettu. Rakentamisen aikaan suosituista tasakatoista luovuttu, salaojaremontteja tehty, sisätiloja ajanmukaistettu.
– Sukupolvenvaihdos onkin käynnissä, mutta kyllä rakentajapolven asujiakin alueella vielä on, Vehviläinen kertoo.

Kodikkaat pihat, viehättävät talot, hiljaiset kadut kiinnostavat lapsiperheitä. Lukonmäen vetovoimaa ovat monipuoliset ulkoilumaastot. Aluetta eivät myöskään ole tiehankkeet ja täydennysrakentaminen järkyttäneet.

Bussi vie nykyisin Hervantaan ja Kaukajärvelle, jossa ovat tärkeimmät palvelut, terveysasema ja koulut.
– Moni kyllä valitsee Lukonmäen kapuamisen sijaan helpomman kävely- ja pyöräilyreitin Kaukajärvelle, Vehviläinen toteaa.

Lukonmäki sai ensimmäisen asemakaavansa 1973. Nykyään siellä on asukkaita liki 2900.
Lukonmäkeläisistä 70 prosenttia asuu omakoti- tai paritalossa. Asuntokuntien keskikoko on kaksi henkilöä.
Eläkeläisiä asukkaista on yli 17 prosenttia ja alle 15-vuotiaita noin 14 prosenttia. Opiskelijoita ja koululaisia on noin 12 prosenttia.

bottom of page