top of page

Kohti unelmia

Maria Vasquez Grau, 20, työskentelee pyöräliikkeessä ja haluaa jatkossakin auttaa ihmisiä.

Satu Lepistö

16.6.2021

Maria Vasquez Grau, 20, työskentelee vapaa-aikoinaan ja lomillaan hervantalaisessa M&M Pyörähuollossa ja unelmoi toisten auttamisesta. Tukea ja kannustusta unelmien toteuttamiseen antaa lähipiiri, johon kuuluvat perheen lisäksi myös työtoverit.

Maria Vasquez Grau opastaa tottuneesti ja hymyillen pyöränsä huoltoon tuonutta asiakasta. Vaikka työ on tuttua, se tuntuu yhä mukavalta. Työ pyöräliikkeessä alkoi puoliksi sattumalta, kun tuolloin vasta yläasteikäinen Maria tuli pyöräliikkeeseen TET-harjoitteluun. Nuori nainen on työskennellyt yrittäjä Mikko Seitajärven yrityksessä siitä asti kaikki loma-ajat ja toisinaan iltaisinkin. Yhteisöstä, johon kuuluvat Mikko Seitajärven ja yrityksessä jo vuosia työskennelleen Petterin lisäksi myös Seitajärven perhe ja läheiset, on ajan mittaan tullut Maria Vasquez Graulle toinen perhe. Suomessa syntyneen ja kasvaneen Marian omakin perulaistaustainen perhe on tiivis, vaikka osa sukulaisista asuu esimerkiksi Ruotsissa asti.
- Isän sukulaisilla on Ruotsissa Los Romanceros de America- yhtye, jonka kanssa esiinnyn toisinaan, sanoo viulua harrastuksenaan jo lapsesta saakka soittanut Maria. – Järjestämme esimerkiksi Perun kansallispäivänä isoja juhlia, joissa tanssitaan.
Kulttuurien risteyspisteessä kasvaneelle Marialle molempien kulttuurien sekoittaminen on luontevaa ja tärkeää.
Kotikielenä vanhempien kodeissa on espanja, peruskoulun hän kävi suomeksi ja lukiossa kansainvälisen englanninkielisen IB-linjan. Marian isoisä on kirjailija, joten esimerkiksi kirjoitettu kieli kulkee tärkeänä mukana.
- Unelmoin toisten ihmisten auttamisesta, Maria sanoo. – Pyrin tänä vuonna lääkikseen, mutta jos en pääse, edessä on välivuosi. Sitten haen uudelleen, hän sanoo.
Lääkäriksi opiskeleminen yhdistää tieteestä pitävän Marian kaksi toivetta: hän haluaa opiskella tiedettä mutta myös auttaa ihmisiä.
Se, millainen yhteys työtovereihin ja myös Mikko Seitajärven perheeseen, muun muassa hänen kaksitoistavuotiaaseen pojantyttäreensä on syntynyt, on ollut iloa tuottava asia. Mahdolliselle välivuodelle Marialla on suunnitelma, johon Seitajärvi puolisoineen liittyy.
- Mikko on käynyt vaimonsa Ritvan kanssa kuuntelemassa esiintymisiäni konservatoriolla. Mikon siskonpoika on lääkäri Turussa ja heidän avullaan pääsin muutamiksi päiviksi seuraamaan työn arkea. Ilman heitä tämä ei olisi ollut mahdollista, sanoo Maria. – Jos en pääse lääkikseen opiskelemaan heti, hankin lentolupakirjan.
Lentolupakirjaan liittyy tarina. Seitajärvi perusti yrityksen jo edesmenneen poikansa kanssa, jonka kanssa hänellä oli unelma pienlentokoneen lentämisestä. Kun Maria kuuli tarinan, syttyi kipinä hankkia lentolupakirja. Maria on säästänyt pyöräliikkeessä ansaitsemansa rahat tätä tarkoitusta varten.
- Haluaisin viedä Mikon ja Ritvan lentämään, sanoo Maria. – Se olisi todella hienoa.
Kuva: Lassi Rainio

bottom of page