top of page

Koirien kiinnipitoaika alkaa tänään

Saaraemilia Mynttinen oli tiistaina Ahvenisjärven koirapuistossa 10-vuotiaan siperianhuskynsa Rockyn sekä pian 4-vuotiaan belgianpaimenkoira Naken kanssa. Hänen mielestään Hervannassa on erinomainen koirakulttuuri.
— Täällä Hervannassa on kaksi koirapuistoa, joissa koirat voivat kulkea vapaina, todella hyvät lenkkeilymaastot koirien kanssa kulkea sekä hyvin ystävällisiä ihmisiä. Olen saanut kavereitakin tätä kautta, kertoi kaksi vuotta Hervannassa asunut Mynttinen.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa tiistaina 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti.
Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Järjestyslain mukaan taajamissa koirat on pidettävä aina kytkettyinä.
Kiinnipitoaikana koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Hervannan Sanomat

1.3.2022

Koirien kiinnipitoajan kunnioittaminen on tärkeää, jotta luonnoneläimillä olisi rauha niiden lisääntymisajan aikana. Etenkin rajun talven jälkeen eläimet voivat olla heikossa kunnossa ja tarvitsevat rauhaa lepoon ja ruokailuun.
Pesiviä lintuja ajatellen on tärkeää, etteivät koirat juokse vapaana kevätaikaan. Vaikka koira ei olisikaan linnuista kiinnostunut, linnut suhtautuvat koiraan kuin mihin tahansa petoon, ja kaikkoavat helposti pesimäpaikalta. Koira voi myös tuhota pesiä.
Paitsi linnuilla, myös monilla nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy aikaisin keväällä, ja esimerkiksi mäyrät voivat saada poikasia jo maaliskuun puolella.
Kiinnipitoaika koskee kaikkia koiria muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kiinnipitoaika ei koske poliisin, tullin, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen työtehtävissä olevia koiria tai paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävien koulutustilanteita. Kiinnipitoaika ei myöskään koske alle viiden kuukauden ikäisiä pentuja tai palvelutehtävissä olevia koiria.
Taajama-alueillla myös pennut on pidettävä kytkettyinä ympäri vuoden.

bottom of page