Koko maailma edustettuna
Naistarille saa tulla pienellä kynnyksellä. Naistarilla autetaan arkipäivän asioissa, mutta paikalle saa tulla myös vain keskustelemaan ja juomaan kupin kahvia. Oikealla Katja Jättelä.
Hervannassa toimiva Naistari on kohtaamispaikka erityisesti maahan muuttaneille naisille, mutta Naistarilla käy myös jonkin verran suomalaisia. Naistarin työntekijöiden Mervi Lepistön ja Katja Jättelän mukaan kävijöitä riittää lähes jokaiselta mantereelta.
Milla Zuev
5.12.2023
Jättelän mukaan toiminnalla on tällä hetkellä kolme kärkeä:
– Meillä tehdään yhteisötyötä, eli juttelemme toistemme kanssa, nauramme ja itkemme ja jaamme elämää. Toinen tärkeä on erilaiset ryhmätoiminnot – osa ryhmistä on suljettuja ja osa avoimia. Suomen kieli kuuluu kaikkiin ryhmätoimintoihin olennaisesti. Lisäksi teemme palveluneuvontaa esimerkiksi Kela-asioissa, te-palveluasioissa, sekä myös ihan laskujen maksamisessa – kaikessa sellaisessa, missä suomen kielen taito ei riitä asiointiin. Pitkälti tämä on sitä, että selkosuomennamme päätöksiä ja selitämme, mitä tässä oikeasti lukee, Jättelä kertoo.
Naistari on vuonna 1996 perustettu, 27-vuotias yhdistys, jonka alun perin perusti Kirsti Viljanen kollegoineen. Nykyään yhdistys kuuluu Setlementti Tampereeseen, johon kuuluvat myös miesten kohtaamispaikka Mattila Amurissa sekä Tesoman Vihreä puu. Naistari on aina ollut ainoastaan naisten paikka.
Paitsi koko maailma, kaikenlaiset sosioekonomiset asemat ovat Naistarilla edustettuna.
– Ihmisten taustat täällä ovat hyvin erilaisia. Meillä käy naisia, jotka eivät ole koskaan käyneet kouluja ja jotka ovat luku- ja kirjoitustaidottomia myös omalla äidinkielellään. Toisaalta meillä käy naisia, joilla on useampi akateeminen tutkinto. Lähdemme aina siitä, että Naistarilla kaikki ovat yhdenvertaisia ja kaikkeen toimintaan osallistutaan yhdessä, Jättelä selittää.
Tähän perustuu myös tiistaina 5.11. Naistarilla järjestettävä Yhteinen Suomi -tapahtuma, jossa muun muassa tarjoillaan erilaisia herkkuja, tehdään yhteistä tilataidetta ja kohdataan toisia ihmisiä. Tapahtumaan jokainen on tervetullut.
Keskustelu ja aito kiinnostus toista kohtaan on tärkeä osa Naistarin toimintaa.
– Emme varsinaisesti puhu politiikasta, mutta jos joku haluaa lähteä kertomaan maailman tilanteesta esimerkiksi oman kokemuksensa kautta tai avaamaan omaa elämänkaartaan, keskustelemme kyllä. Puhumme myös eri uskonnoista. On parasta antia, että täällä kaikki mielipiteet ovat sallittuja. Mielestäni on ihanaa, että on tällaisia paikkoja, joissa voidaan keskustella tasa-arvoisesti, Jättelä kertoo.
Matala kynnys
Naistari on matalan kynnyksen kokoontumispaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Pääpaino Naistarilla on maahan muuttaneiden naisten auttamisessa ja elämään asettumisessa.
– Tänne tullessa ei kuitenkaan tarvitse olla mitään ongelmaa eikä mitään olennaista asiaa. Saa vain kävellä ovesta sisään, istua alas ja ottaa kupin kahvia – jutella ja hengailla sekä saada vertaistukea. Naisten toisilleen antama vertaistuki meidän tukemme lisäksi on erittäin tärkeää, Lepistö kuvailee.
Naistarilta saa tulla hakemaan apua miten pieneen asiaan tahansa.
– Tänne saatetaan esimerkiksi tulla maksamattoman laskun kanssa, jota ei olla osattu maksaa. Tämän jälkeen henkilön kanssa saatetaan jutella esimerkiksi perhetilanteesta, Jättelä kuvailee.
– Olemme myös toistaiseksi ainut Pirkanmaalla oleva paikka, jossa tarjotaan suomen opetusta naisille ilmaiseksi siten, että hoidamme lapset sillä välin, kun äidit opiskelevat, Jättelä kertoo.
– Kilpailemme siitä, kuka saa ottaa ihanat vauvat syliinsä.
Jättelän ja Lepistön mukaan elämänsyrjään on hankala päästä kiinni monien kotona lasten kanssa vietettyjen vuosien jälkeen ilman tukea. Kielitaito puolestaan on avain kaikkeen tekemiseen.
– Tämän vuoksi Naistarin kaltaiset paikat ovat kultaakin kalliimpia tässä maailmassa, Jättelä päättää.