Koulumatkaa kannattaa harjoitella vanhemman kanssa
Pieni koululainen on erityinen liikenteenkäyttäjä. Kuva: Pexels.
On taas se aika vuodesta, kun moni pieni jalkapari kulkee kohti koulua, ehkä aivan ensimmäistä kertaa. Tämä vaatii autoilijoilta erityistä varovaisuutta ja vanhemmilta puolestaan mielellään sitä, että koulumatkaa harjoitellaan yhdessä.
Milla Zuev
7.8.2024
Fintraffic ja Liikenneturva nostavat tiedotteessaan esiin turvallisen koulutien merkityksen – autoilijoilla on suuri rooli liikennesääntöjen noudattamisessa ja liikenneympäristön havainnoimisessa. Myös pienimmät koululaiset ovat tienkäyttäjiä, ja heitä on kaikkein vaikein havaita liikenteessä.
Autoilijan vastuu
Autoilijan kannattaa muistaa noudattaa erityistä varovaisuutta etenkin suojateiden läheisyydessä. Pieni koululainen jää helposti havaitsematta, eikä hän välttämättä etenkään yksin kulkiessaan osaa vielä pysyä suojatiellä.
– Pienet jalankulkijat ovat liikenteessä niitä kokemattomimpia liikkujia, joten pidetään aikuisina yhdessä huolta, että suojatiet ovat nimensä veroisia paikkoja, joissa tien ylitys onnistuu turvallisesti. Noudatetaan siis erityistä varovaisuutta aina suojatietä lähestyttäessä ja ollaan valmiita pysähtymään, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikönpäällikkö Eero Sauramäki Liikenneturvan tiedotteessa.
Lapsen erityispiirteet liikenteessä
Sen lisäksi, että lapset ovat pienikokoisia ja kokemattomia, heillä myöskin tarkkaavaisuus, impulssikontrolli ja oman toiminnan ohjaus ovat vielä kehittymässä. Lapsen tarkkaavaisuus voi yhtäkkiä kiinnittyä liikenteen kannalta epäolennaisiin asioihin, kuten esimerkiksi eläimeen tai hienoon autoon. Hän ei välttämättä muista tai kykene tarkkailemaan liikennettä kuin aikuinen. Lapset ovat myös nopeita ja vaikeasti ennakoitavia liikkeissään.
Lasten on aikuista vaikeampi arvioida liikenteen vaaroja ja riskejä. Hän ei kykene aikuisen lailla arvioimaan esimerkiksi lähestyvän auton nopeutta ja etäisyyttä. Hän ei myöskään välttämättä huomioi näkymäesteitä, kuten lumikinoksia tai pensaita eikä muista tarkistaa, tuleeko joku niiden takaa.
Aikuisen kannattaa kerrata lapsen kanssa liikennesäännöt, mutta on huomioitava, että lapsen on aikuista vaikeampi muistaa liikennetermejä ja -symboleja. Sääntöjen kertominen yksinkertaistetusti ja lapsentasoisesti on siis lapselle hyvä.
– Lapset tarvitsevat kokemuksia liikenteestä, jotta he oppivat toimimaan turvallisesti. Koulutie on syytä käydä yhdessä lapsen kanssa läpi ja kerrata sitä, miten sen eri liikennetilanteissa toimitaan. Näin varmistetaan, ettei lapsi liiku yksinään sellaisessa ympäristössä, jota hän ei hallitse. Liikenteeseen kannattaa sopia myös yhteiset pelisäännöt, kuten se, että pysähdytään, jos matkan aikana tarvitsee käyttää kännykkää. Ja vanhempi tietysti näyttää esimerkkiä omalla käyttäytymisellään, summaa Liikenneturvalta suunnittelija Tomi Niemi tiedotteessa.
Harjoitelkaa koulumatkaa yhdessä
Koulumatkan harjoittelu yhdessä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Matka kannattaa käydä läpi lapsen kanssa useamman kerran. Lapselle kannattaa antaa selkeitä ja konkreettisia ohjeita liikenteessä toimimiseen. Lisäksi on hyvä sopia yhteiset pelisäännöt puhelimen käytöstä koulumatkan aikana. Omalla esimerkillä voi vaikuttaa siihen, miten lapsi toimii liikenteessä. Lisäksi matkan sujumisesta kannattaa keskustella läpi vuoden.