top of page

Kuinka auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä?

Mari Männikkö (vas.) ja Terhi Supperi keräsivät rahaa Ukrainan sodan uhreille Tampuri-Hervannan edessä. Heljä Vasara osallistua keräykseen. KUVA: Petri Kaikosuo

Petri Kaikosuo

Sodan jaloista pakoon lähteneitä ukrainalaisia alkoi saapua Tampereelle viime viikolla, kun ensimmäiset pakolaiset saapuivat Tampereen kaupungin hätämajoitusyksikköön.
— Jonkun verran heitä on jo tullut ja muutama ukrainalainen perhe kävi kyselemässä ruoka-apua keskustan ruoanjakelupisteestä perjantaina. Isompaa ryhmää odotettiin saapuvaksi jo eilen illalla, mutta he eivät vielä saapuneet, kertoi SPR:n Tampereen osaston vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kaisa Kuuppo puhelimitse maanantaiaamuna.
— Vapaaehtoiset ovat pedanneet sänkyjä ja laittaneet huoneita valmiiksi viikonloppuna. Tilanteet elävät nyt kaiken aikaa.
SPR:lle ilmoittautuneiden vapaaehtoisten määrästä ja lipaskeräyksen tuotosta näkee, että ihmisillä on voimakas halu auttaa Ukrainan sodan uhreja, kertoo Kuuppo.
— Noin 130 ihmistä ilmoittautui viime viikon mittaan SPR:n Tampereen osaston vapaaehtoiseksi. Lipaskeräys on tuottanut Tampereella viikossa vähän vajaa 44 000 euroa, mikä on tosi hyvä tulos.

Petri Kaikosuo

10.3.2022

Hervantalainen voi auttaa sodan uhreja selkeimmin joko ilmoittautumalla SPR:n vapaaehtoiseksi, hakemalla keräyslippaan kauppakeskus Duossa sijaitsevasta kohtaamispaikka Tampuri-Hervannasta ja alkamalla itse lipaskerääjäksi tai lahjoittamalla rahaa. SPR:n lisäksi koordinoituja keräyksiä järjestävät esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapu, Unicef ja Pelastakaa Lapset ry.
— Rahaa kerätään ja sillä ostamme tavaraa, mitä pakolaiset Ukrainassa ja muualla tarvitsevat. Kalkun logistiikkakeskuksesta on lähtenyt esimerkiksi patjoja, huopia ja lääkkeitä.
Kuuppo kertoo, että SPR ei tällä hetkellä ota vastaan käytettyä tavaraa tai vaatteita, mutta tämä voi muuttua, kun ukrainalaisia saapuu lisää.
— Jossain vaiheessa varmaan tarvitaan käyttökelpoisia vaatteita. On oleellista, että ne ovat ehjiä ja siistejä. Kun ihminen on kotoaan lähtenyt, se ei tarkoita, että haluaa pukeutua mihin tahansa rytkyyn. Silloin on erityisen tärkeää, että vaatteetkin ovat miellyttäviä, Kuuppo muistuttaa.
Kuuppo iloitsee siitä, että ihmisillä on auttamishalua, mutta kehottaa myös malttiin asiassa.
— Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että on vähän odottelua vapaaehtoistehtävien suhteen. Tilanteen hallinta on viranomaisilla. SPR toimii niin, että viranomainen, esimerkiksi kunta, pyytää meiltä vapaaehtoisia aina johonkin tiettyyn, kohdennettuun toimintaan ja me sitten etsimme tarvittaviin tehtäviin koulutetut vapaaehtoiset.

Tutustu vapaaehtoistoimintaan

Kuupon mukaan on hyväkin, ettei avuntarve rysähdä Tampereellakaan päälle ihan kertaryminällä.

— On hyvä, että meillä on aikaa kouluttaa vapaaehtoisia. Tehtäviin kouluttamisen lisäksi kerrotaan perusasioita Ukrainan tilanteesta ja SPR:n toimintaperiaatteista, tarjolla olevista vapaaehtoistehtävistä sekä muun muassa humanitaarisesta oikeudesta kansainvälisen oikeuden ja sotasääntöjen näkökulmasta.

SPR järjestää Tampereella vapaaehtoisten iltoja Ukrainan kriisiin liittyen tällä hetkellä viikoittain. Seuraavan kerran SPR:n vapaaehtoistoimintaan voi mennä tutustumaan keskustan Tampuriin osoitteeseen Otavalankatu 12 keskiviikkona 9.3. kello 18.

Jos tarvitset apua

Tampereen seurakunnat ovat varautuneet järjestämään hätämajoitusta, mutta ensisijaisesti avustuksia toivotaan rahana. Lahjoituksia kerätään Kirkon Ulkomaanavun kautta.
Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä lahjoittaa Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi järjestettyyn Kirkon Ulkomaanavun hätäapukeräykseen 30 000 euroa. Kirkon Ulkomaanapu tekee alueella yhteistyötä unkarilaisen Hungarian Interchurch Aid -järjestön (HIA) kanssa. Hätäapuna kriisin uhreille toimitetaan perustarvikkeita, ruoka-apua ja lämmikkeitä.
Lisäksi Kiovanpuistossa järjestettiin viime sunnuntaina tukitapahtuma.
Ukrainalaisten lisäksi apua saattavat tarvita myös sodasta järkyttyneet suomalaiset.
— Meille on tullut paljon yhteydenottoja. Ihmisillä on huoli ja hätä ja olemme tarjonneet keskusteluapua, kertoo Eteläisen seurakunnan johtava diakonityöntekjä Taru Myllymäki.
Kirkon palveleva puhelin vastaa joka päivä kello 18-24 numerosta 0400 221 180.
Eteläisen seurakunnan päivystävän diakonityöntekijän tavoittaa maanantaista torstaihin kello 9-12 numerosta 040 804 8414.
Kriisikeskus Osviitta tarjoaa keskusteluapua ma-to klo 9-20 ja pe 9-17. Yhteyden saa numerosta 0400 734 793.

Ukrainan sota - Näin voit auttaa:

Parhaiten autat sodan vuoksi kärsiviä lahjoittamalla rahaa virallisten avustusjärjestöjen kautta, jolloin raha menee varmasti oikeaan osoitteeseen ja apu yhteistyöverkostojen kautta kohdennetusti perille.

SPR:n katastrofirahastoon voit lahjoittaa:
- internetissä osoitteessa https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto tai ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/kuukausilahjoitus
- tekstiviestillä: SPR20 numeroon 16499 (20 €)
- MobilePaylla numeroon 10900
- soittamalla numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm).
- tilisiirrolla. Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.
- perustamalla oman keräyksen.

Kirkon Ulkomaanapuun voit lahjoittaa:
- internetissä osoitteessa: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/
- tekstiviestillä: APU20 (20€) tai APU50 (50€) numeroon 16499
- Mobilepaylla numeroon 36263
- tilisiirrolla: Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero: 2943


UNICEFin kautta voit lahjoittaa:
- internetissä osoitteessa: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina
- tekstiviestillä: UKRAINA numeroon 16110 (viestin hinta 20 euroa)
- Mobilepaylla numeroon 33742
- perustamalla oman keräyksen

Pelastakaa lapset -järjestön kautta voit lahjoittaa:
- internetissä osoitteessa: https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/ukrainan-kriisi
- tekstiviestillä: UKRAINA20 numeroon 16499 (20€)
- MobilePaylla numeroon 95557

bottom of page