top of page

Kulttuurialan elpyminen kestää vuosia - paikallisesti voidaan tehdä paljon

Kuntavaaleihin lähdetään tänä vuonna tilanteessa, jossa korona on pysäyttänyt kulttuurialan työt ja tulovirrat yli vuodeksi. Kulttuuri ei siltikään juuri näy esimerkiksi vaalikoneiden kysymyksissä. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry toimii kulttuuri- ja taidealojen edunvalvojana. Sen kannan mukaan tarvitaan lisää päättäjiä, jotka ovat valmiita tukemaan kulttuuri- ja taidealoja.

Satu Lepistö

9.6.2021

Rosa Meriläinen toimii KULTA ry:n pääsihteerinä ja kommentoi Hervannan Sanomille kulttuurialan ahdinkoa ja tulevaisuudennäkymiä.

Miten mielestäsi kulttuurialaa tulisi tukea tilanteissa, joissa tulovirrat yhtäkkiä ehtyvät?
Mitä kuntatasolla voidaan tehdä taiteilijoiden selviytymisen tukemiseksi?

- Kaikkia suoria tukia on tarvittu ja tarvitaan edelleenkin, sillä moni on menettänyt työnsä ja toimeentulonsa kokonaan. On useita konkreettisia toimia, joita kunnat voivat tehdä, jotta kulttuuriala nousisi koronan aiheuttamasta taantumasta: Kulupuolen helpotuksia tarjontaa elvyttämään, kysynnän elvyttämistä hankinnoin ja kulttuurisetelein ja työpaikkojen luomista. Kuntien myös kannattaa osallistua kulttuurialan jälleenrakennukseen, sillä kulttuuriin investoimalla ja sen positiivisia vaikutuksia hyödyntämällä on hyvät mahdollisuudet saada aikaan positiivinen kierre kunnan taloudessa. Se myös tukee kuntalaisten henkistä jälleenrakennusta. Auttaa ihmisiä löytämään jälleen toistensa luo, Meriläinen kommentoi.

Millaisia tilanteita tiedät taiteilijoiden eteen tulleen korona-aikana?

- Taloudellinen ahdinko on aiheuttanut valtavia mielenterveysongelmia, mutta monella on ollut myös mahdollisuus luoda kekseliäästi uusia ansainnan mahdollisuuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tekemän selvityksen mukaan 64 % kulttuurialan toimijoista kehitti uusia toimintamuotoja ja 44% otti käyttöön uusia digitaalisia palveluita. Ala on siis osannut käyttää kriisin uusiutumiseen.

Miksi kulttuuri ylipäätään on tärkeää? Mitä ajattelet siitä, että näin tärkeä teema ei näy kampanjoissa kovin paljon?

- Kulttuurin ja taiteen tärkein arvo on inhimillisessä pääomassa, mutta se myös vaikuttaa oppimiseen, hyvinvointiin ja terveyteen. Teemat ovat paikallisia. Omassa kotikaupungissani Helsingissä SDP on levittänyt kaupungin täyteen kulttuuriteemaisia vaalimainoksia. Siitä pisteet heille.

Oletko ollut järjestämässä tai osallistunut alan mielenilmauksiin tai kommentoinut asiaa sosiaalisessa mediassa? Millaisessa tilanteessa toivoisit kulttuurialan olevan vuoden päästä? Millaiset asiat vaikuttavat mielestäsi elpymiseen?

- Olen työkseni kulttuuri- ja taidealan lobbari. Lobbaus on kahdenvälistä luottamuksellista vuorovaikutusta, mutta toki on tullut räntättyä kulttuurin puolesta myös julkisesti. Osallistun myös alan yhteiseen mielenosoitukseen 3.6., mutta en ole järjestänyt, enkä työni puolesta varmaan tule järjestämäänkään muita tapahtumia kuin Kulttuurigaalan Tampereelle 25.11.
Palkkaamamme taloustieteen tutkijan arvion mukaan kestä nelisen vuotta ennen kuin kulttuuriala koronan aiheuttamasta taantumasta on parantunut. Toivottavasti moni on jo vuoden päästä löytänyt takaisin kulttuuririentojen äärelle ja sekä kunnat että valtio tehnyt osansa elvytyksen eteen. Koko palvelusektorin nousu auttaa myös kulttuurialaa. Uskon, että me kaikki tarvitsemme paljon muuta tekemistä kuin ruutuaikaa, kun tämä etäelämä vihdoin päättyy.
Kuva: Mikael Ahlfors

bottom of page