top of page

Kuonon viemää – Hervannasta löytyy pakopeli, joka sopii koirille

Yrittäjät Siiri Virtanen ja Lucas Kotti (sekä toimistokoira Rada) rakastavat pulmien suunnittelua. Kuva: Pekka Ohtokangas

Pakopelit ovat nostaneet suosiota vuosi vuodelta Suomessa. Tampereelta löytyy lukuisia pakopelihuoneita. Hervannastakin löytyy yksi, TimeGate. Se ei olekaan mikään tavallinen pakohuone, sillä se sopii myös koirille.

Pekka Ohtokangas

18.1.2023

TimeGate on hieman mutkan takana, Kytömaankadulla, sinisessä hallirakennuksessa. Hallissa toimii myös koirakoulu ja valokuvausstudio. Kaikki saikin alkunsa juuri tästä hallirakennuksesta ja sen tarjoamasta ylimääräisestä tilasta.
– Lucas soitti minulle yksi päivä ja mietimme, että mihin seuraavaksi ryhdyttäisiin. Sitten hän ehdotti, että aletaan pakopeliyrittäjiksi, Siiri Virtanen kertoo.
Virtanen oli ostanut hallin pari vuotta aikaisemmin koirakouluaan varten. Hallissa oli ylimääräistä tilaa, joten Virtanen ja ystävänsä Lucas Kotti aloittivat remontoinnin. Nyt hallissa on myös kaksi tarinaa sisältävä pakopelihuone, yksi ihmisille ja yksi ihmiselle ja koiralle suunnattu. Koirien pakopelejä ei Suomessa aivan haitoiksi asti olekaan, Virtanen tietää vain yhden toisen.
– Sellaisessa pakopelissä koira etsii vihjeet ja ihminen ratkaisee ongelman. Ei joudu suorittamaan matemaattisia yhtälöitä, Virtanen nauraa.
Koirien pakopelissä vaatimuksena on, että koira on tehnyt jonkin verran hajun etsimistä. Virtanen myös kouluttaa koiria hajun etsintään.Yhdessä hyvä tulee

Pakopelit ovat tarinallisia suljetun paikan pulmanratkaisupelejä, joissa kilpaillaan yleensä aikaa vastaan. Pakopelit ovat suosittuja kaveriporukoiden ja pariskuntien ajanvietettä.
Ensimmäinen pako TimeGaten Martta-mummon olohuoneesta tehtiin viime joulukuun alussa. Peli on Virtasen ja Kottin käsialaa. Parivaljakko tekeekin kaiken peleihin liittyvän yhdessä. Kaverusten erilaiset luonteet tukevat toisiaan oivallisesti.
– Minä teen monesti yksittäisiä osia peliin, Siiri taas kerää Exceliin vihjeketjuja systemaattisemmin, Kotti kertoo.
Kaverusten puheista saa kuvan, että Kotti menee intuitiolla ja Virtanen taas järkeilemällä.
– Liioittelua oli kuitenkin pakopeli, jonka sain Lucakselta joululahjaksi. Sen ratkaisemiseen tarvittiin matriisilaskentaa, Virtanen sanoo.
Yläasteella toisensa tavannut parivaljakko ei pahemmin itse pakopelejä ehdi harrastamaan, he mieluummin suunnittelevat niitä. Ideoita kerätään milloin mistäkin.
– En halua kopioida toisten ideoita suoraan, vaan jalostan niitä meille sopivaksi. Välttelemme muutenkin vain yhden tyyppisiä pulmia peleissämme, Kotti kertoo.
TimeGaten pakopelihuoneen lisäksi Kotti ja Virtanen ovat tehneet pop up -pakopelejä.
– Suunnittelen esimerkiksi perheelleni lapsille sopivia pakopelejä, Kotti sanoo.

Hoksottimet kohdilleen

Martta-mummon testamentti ja Martta-mummon mureat koirankeksit nimillä kulkevat tarinat ovat toisiinsa liittyviä, mutta täysin erillisiä pakopelejä. Vaikka huone on pieni, ei se ole mikään läpihuutojuttu.
– Kaikki ovat tähän mennessä tarvinneet vinkkejä ja melkein aina menee lähelle tuntia. Eräs hyvin kokenut porukka selvitti huoneen 37 minuutissa, ja tiukimmilleen aikaa on jäänyt vain 20 sekuntia, Kotti ynnää.
– Kukaan ei ole kuitenkaan jäänyt täysin jumiin ja kaikki ovat selvinneet ulos, Virtanen jatkaa.
Pelissä pyritään hyödyntämään erilaista päättely- ja havainnointikykyä. Jotkut ovat matemaattisesti lahjakkaampia, toiset hoksaavat vihjeitä ja jotkut osaavat yhdistellä asioita luovilla tavoilla.
– On ihmisiä, jotka epäilevät omaa älykkyyttään. Pakopelit haastavat ajattelemaan ja monesti kipinä syttyy, kun vain uskaltautuu kokeilemaan, Virtanen kannustaa.
Kaksikko tekee pakopelejä päivätöiden ohessa, joten TimeGaten toiminta keskittyy viikonloppuihin. Molemmat parivaljakosta tuntuu olevan virtaa täynnä, joten lienee vain ajan kysymys, milloin uusi pakopelitarina valtaa alaa Virtasen hallista.

bottom of page