top of page

Kupoli järjestää turvallista toimintaa nuorille – avoimien ovien ilta tulossa

Nuorisotyöntekijät Aleksandr Lihatsov ja Mari Lempinen

Jo 30 vuotta samalla paikalla Lindforsinkadulla toiminut Nuorisokeskus Kupoli järjestää avoimien ovien illan 24.8. kello 17–20. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton: paikalle odotetaan innolla myös Kupolissa nuoruudessaan aikaa viettäneitä katsomaan, mitä entisille kulmille nykyään kuuluu.

Milla Zuev

23.8.2023

– Ohjelmalla ei ole varsinaista aikataulua, vaan järjestämme illan mittaan pieniä kisailuja. Bingo, nuorisotaloiltojen klassinen aktiviteetti, tulee varmasti olemaan ohjelmassa. Mikäli halukkuutta löytyy, voimme myös järjestää biljarditurnauksen. Ilta järjestyy kävijöiden toiveiden mukaan, ja koko henkilökunta tulee olemaan paikalla, kertoo nuorisotyöntekijä Mari Lempinen Nuorisokeskus Kupolista.

– Tänne voivat tulla myös vanhemmat katsomaan, missä oma nuori viettää vapaa-aikaansa – tai jos nuori ei ole vielä löytänyt meitä, vanhempi voi kannustaa tulemaan. Myös nuoren kanssa yhdessä saa tulla, Lempinen lisää.

– Paikalle kannattaa tulla myös katsomaan, mitä nuorten elämässä tapahtuu. Paljon ihmisiä kulkee ohi tästä paikasta, muttei välttämättä tiedä, mitä oven takana tapahtuu. Lisäksi voi tulla ihan vain muistelemaan vanhoja – moni on täällä aloitellut omaa polkuaan ja varmasti haluaa tulla katsomaan, mitä nykyään nuorisotyössä tehdään, kommentoi nuorisotyöntekijä Aleksandr Lihatsov.

Tampereen vilkkaimpia nuorisotaloja

Lempinen kertoo Kupolin olleen aina yksi Tampereen vilkkaimpia nuorisotaloja. Kupoli on Tampereen nuorisopalveluiden toimija, ja sen tilat on rakennettu alun perinkin nuorisokeskukseksi. Viikonloppuna nuorisotilassa saattaa vierailla jopa sata nuorta.

– Tilamme ovat melko isot, joten rauhallisemmallekin tekemiselle löytyy kyllä paikkoja, Lempinen mainitsee.

– Tämä on vapaa-ajanviettopaikka kaikille 13–18-vuotiaille nuorille. Me nuorisotyöntekijät olemme täällä tärkeässä tehtävässä turvallisina aikuisina. Olemme täällä nuoria varten, vaikka heitä painaisi mikä, tai vaikka he tarvitsisivat tukea minkälaisessa asiassa tahansa. Talo mahdollistaa monenlaisia aktiviteetteja: meillä on sali pelaamista, tapahtumia, keikkoja ja diskoja varten sekä keittiö, missä leivotaan ja kokkaillaan. Täältä löytyy biljardipöytä, pöytäjalkapalloa ja askartelutarvikkeita. Haluamme aina kehittää toimintaamme siihen suuntaan, mitä nuoret itse tarvitsevat ja haluavat, Lempinen kuvailee.

Ennaltaehkäisevää työtä

Talossa työskentelee neljä nuorisotyöntekijää. Toiminta perustuu ennaltaehkäisevään työhön: nuorten kasvun ja elämän tukemiseen ja läsnäoloon. Kupoli tarjoaa nuorille turvallista ja päihteetöntä tekemistä.

Nuorisotyöntekijät ajattelevat, että erilaiset mielenterveyden haasteet, yksinäisyys, kiusaaminen ja koulustressi ovat vanhastaan tuttuja, mutta edelleen nuoria koskettavia kipukohtia, joihin myös nuorisotyö pyrkii puuttumaan. Melko uusi asia on sosiaalinen media, joka asettaa monesti nuorelle paineita olla tietynlainen.

– On varmaankin haastavaa olla nuori tänä päivänä. Somepaineet ja erilaiset suoriutumispaineet ja vaadittavien keskiarvojen nousu luovat hyvin nuorella iällä suuret paineet. Suunnilleen jo 12-vuotiaana pitäisi tietää, mitä tekee 20 vuoden kuluttua. Koulun vaihtamisesta on tehty niin hankalaa, Lihatsov pohtii.

Kupoli näkyy myös Hervanta-päivillä 2. syyskuuta, jolloin Kupolin puolesta nautitaan musiikkiesityksestä. 16. syyskuuta puolestaan järjestetään Herwoodfest: nuorten järjestämä festivaali nuorille.

bottom of page