top of page

Kymmenen vuotta työtä Kaukajärven puolesta

Luonnon ja kulttuurin päivänä Vanhan varuskunnan saunalta nousi magneettikalastuksessa paljon hylsyjä.

Pelastakaa Kaukajärvi ry täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Sanna Hautamäki kertoo toivovansa, että kaikki Kaukajärvestä nauttimaan pääsevät pystyisivät antamaan järvelle myös jotakin takaisin.

Milla Zuev

11.10.2023

– Järven puolestapuhujia ja aktiivisia jäseniä kaivattaisiin edelleen lisää. Olisi tärkeää antaa järvelle takaisin jotakin siitä, mitä järvi antaa meille. Toivon, että ihmiset aktiivisesti osallistuisivat alueen monien yhdistysten toimintaan tai omalta osaltaan pohtisivat toimintaansa sen suhteen, mikä merkitys sillä on järven kannalta, Hautamäki kertoo.

Järven siivouksella metalli- ja muusta romusta on jo pitkät juuret. Loppukesästä järjestetyssä Luonnon ja kulttuurin päivässä päästiin ensimmäistä kertaa kokeilemaan magneettikalastusta, eli erilaisen metalliroskan kalastamista järvestä.

– Veimme Riihiniemen uimarannan kioskille kolme magneettia, joita sup-lautojen, soutuveneiden ja polkuveneiden vuokraajat saavat halutessaan käyttää. Luonnon ja kulttuurin päivänä Vanhan varuskunnan saunan laiturin vierestä nousi esimerkiksi paljon vanhoja, järveen heitettyjä hylsyjä, Hautamäki kertoo.
Magneetit odottavat Riihiniemen uimarannan kioskissa ensi kesän käyttäjiä, koska tältä kaudelta kioski on jo suljettu.

Aiemmin Pelastakaa Kaukajärvi järjesti myös sukellussiivoustalkoita, joille olisi edelleen tilausta. Näitä ei kuitenkaan ole pitkään aikaan voitu järjestää, sillä Ratinassa tapahtuneen sairauskohtauksesta johtuneen henkilövahingon vuoksi turvallisuussuunnitelmia on kiristetty. Hautamäki kertoo tiedustelleensa Luonnon ja kulttuurin päivänä Tampereen kaupungin ympäristöpuolen edustajalta, voisiko kaupunki olla tällaisissa siivoustalkoissa järjestäjänä.

Suunnittelua luontoarvot edellä

– Kaukajärvi on näillä seuduilla äärimmäisen harvinainen järvi. Se on kasvillisuutensa ja eläimistönsä puolesta rikas, kirkas, lähdepohjainen järvi. Samanlaista ei löydy lähiympäristöstä. Jotta järvi saataisiin säilymään myös tuleville sukupolville, on tehtävä jotain, Hautamäki kuvaa.

Uhkana Kaukajärvelle Hautamäki listaa järveen valuvat hulevedet ja lisääntyvän rakentamisen sekä vedenpumppaamot Liutun uimarannalla ja Roopennotkossa.

– Nämä saattavat olla todella kuormittavia tekijöitä järvelle. Kaukajärven viipymä on niin pitkä – vesi vaihtuu kolmessa vuodessa – ettei sinne päätyvä poistu sieltä nopeasti, Hautamäki kertoo.

–  Kangasalan Vesi oli muutama vuosi sitten kiinnostunut ottamaan asiaa huomioon ja tekemään maapohjaisen suojavallin, jottei jätevesi ongelmien tullessa valuisi ylivuotona suoraan Kaukajärveen. Mitään ei ole kuitenkaan kuulunut. Kaukajärven ympäristössä on kautta aikojen ollut paljon erilaista toimintaa, ja jätettä tästä on vielä maaperässä. Myös järveen on kautta aikojen heitetty asioita. Nyt kun kaivetaan ja rakennetaan, ei voi tietää, mitä sieltä löytyy, Hautamäki lisää.

Hautamäki toivoo, että rantojen ympäristössä asuvat miettisivät omaa kemikaalien käyttöään. Ei tarvitse olla edes rannan välittömässä läheisyydessä, jotta vahingollinen kemikaali päätyy järveen huleveden mukana.

– Olisi mahtavaa, jos Tampereella ja Kangasalla päättäjät näyttäisivät esimerkkiä sen suhteen, että suunnitelmia tehtäisiin luontoarvot edellä ennen kuin se on liian myöhäistä. Meillä on äärimmäisen hieno ja arvokas järvi, Hautamäki päättää.

bottom of page