top of page

Lämpöä lapsille punaisella sydämellä

Neulekerho Sutturat lahjoitti Hervannan kirjastolle satumaton 2015. Matto on siitä lähtien aina ollut lasten ilona satutunneilla. Aluekirjastonjohtaja Marjut Pohjalainen (vas.) ja kirjastonhoitaja Ulla-Maija Vanha-aho sekä neulekerholaiset Saini Åkerlind, Riitta Kraatila ja Tiina Virnes. Kuva: Sirpa Koivu.

Ystävänpäivä lähestyy. Mikäs sen mukavampaa kuin uppoutua neulomiseen hyvien ystävien seurassa - varsinkin jos tuotokset menevät hyvään tarkoitukseen. Hervannassa neulekerhoja toimii monia.

Milla Zuev

7.2.2024

Hervannan Herttojen tarina alkoi 17 vuotta sitten. Aluksi ryhmä neuloi Intiaan Äiti Teresa-peittoja; tällä hetkellä ryhmän päätyö on tehdä Suomen Punaiselle Ristille eri maihin lähetettäviin äitiyspakkauksiin vauvapeittoja, myssyjä ja tossuja. Lisäksi Hertat neulovat hartiahuiveja ja torkkupeittoja ikäihmisille hoitokoteihin. Viime vuonna äitiyspakkauksia vietiin ainakin Haitiin ja Ukrainaan. Jokaista peittoa koristaa punainen sydän: Hervannan Herttojen tunnus. Jokainen peitto toteutetaan lahjoituslangoista.

Ystävyyttä ja hyväntekeväisyyttä

Hervannan Hertat kokoontuu Hervannan kirkolla joka maanantai vähintään kello 9–12, jopa kello yhteen saakka. Neulomisen lomassa parannetaan maailmaa, luodaan uusia ystävyyssuhteita ja vaikkapa jaetaan terveysneuvoja. Mitään etukäteisvaatimuksia neulomistaidolle ei ole: ryhmässä voidaan myös opettaa.

– Täällä kärsitään taudista nimeltä neuloosi, naurahtaa ryhmän jäsen Päivi.

Ryhmän jäsenet Hannele, Pirjo, Tellervo ja Marjatta pitävät neulekerhoa viikon kohokohtana. Maanantai on odotettu päivä; neulomaan lähdetään säällä kuin säällä. Se, että oman iloa tuottavan harrastuksen tuotokset menevät hyvään tarkoitukseen on ryhmälle tärkeää. Neulekerho antaa paljon tekemistä myös kotiin: puikot heiluvat usein myös kotioloissa.

– Tuntuu hyvältä, että oma työ menee hyvään tarkoitukseen. Joku pikkuinen saa lämmintä päällensä, päähänsä ja jalkoihinsa, ryhmäläiset kommentoivat.

Matalalla kynnyksellä

Hervannan Herttojen toimintaan osallistuminen ei vaadi pitkää taustaa käsitöiden parissa tai välttämättä edes neulomistaitoja. Esimerkiksi perussilmukoiden teko voidaan opettaa paikan päällä.

Sukanneulontamentoriksi voi saada kokeneemman neulojan, mikäli se ei itseltä vielä suju. Torkkupeiton tekeminen ei vielä vaadi muuta kuin perussilmukoiden osaamisen.

– Jokainen tekee täällä kykyjensä mukaan. Mitään kiirettä ei ole, eikä mitään tarvitse saada valmiiksi tiettyyn päivään mennessä. Punainen Risti lähettää kerralla yhdelle klinikalleen aina 90 äitiyspakkausta, joten sukkapareja, pipoja ja torkkupeittoja tehdään kaikkia yhdeksänkymmentä kappaletta. Kun ne ovat valmiina, ne viedään Kalkun varastoon, minkä jälkeen alamme tehdä seuraavia yhdeksääkymmentä, Päivi kertoo.

Hervannan neulekerhoja

Novellikoukku yhdistää käsitöitä ja kirjallisuutta. Paikalle voi tulla vaikka vain kuuntelemaan novelleja ja muita valikoituja tarinoita. Novellikoukku kokoontuu kirjaston Raili-salissa kerran kuussa. Seuraavan kerran 7.3.2024 klo 17.30-18.30. Pienen kulttuurikerhon toteuttaa PAKU ry.

Neulekerho Sutturat sai nimensä päähänpistosta. Kerho on toiminut yli kymmenen vuotta Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:n tiloissa kerran kuussa. Paikalle voi tulla kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia, ystävystyäkin voi. Käsityö toki saa olla mukana. Seuraavan kerran tämä PAKUn ja YSTIn yhteinen kerho kokoontuu 12.3. klo 15, osoitteessa Insinöörinkatu 30.

Venlantuvan monitoimipäivä on torstaisin klo 11-15. Siellä voi mukavassa porukassa tehdä käsitöitä, pelata, ratkoa ristikoita. Sukan kantapään tekemiseenkin saa ohjeita.

Käsityökerho Kätevät Käet on Hervannan Karjala-seura ry:n kerho. Se kokoontuu seuraavan kerran 21.2. klo 16.30 Hervannan kirkon Kahvila Mukissa.

Kaukajärven Kässäkerhosta vastaa TampereMissio. Kaukajärven Martat ry:n kässämartat ovat mukana ohjaamassa. Kerho kokoontuu Kaukajärven kirjastossa parillisten viikkojen tiistaisin klo 14-16. Mukaan voi mennä omien keskeneräisten käsitöiden kanssa. Luvassa mukavaa juttuseuraa, uusia ideoita ja kauniita valmiita asioita. Kässäkerho on seuraavan kerran 20.2.2024.

bottom of page