top of page

Lakon 14.12.2023 vaikutukset Tampereen kaupungin palveluihin

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n jäsenliitot ovat antaneet laajan lakkovaroituksen torstaille 14.12.2023. Tampereen kaupunki tiedottaa, miten lakon vaikutukset näkyvät kaupungin palveluissa lakon toteutuessa. Lakko vaikuttaa muun muassa bussien ja ratikoiden liikennöintiin, koulu- ja päiväkotiruokailuihin ja liikunta- ja nuorisopaikkojen aukioloaikoihin.

13.12.2023

Lakon vaikutukset joukkoliikenteeseen

Nysse-liikenne keskeytyy niin bussien, ratikan kuin junienkin osalta torstaina kello 2:00 alkaen perjantaihin 15.12. puoleenyöhön saakka. Kaikkien on hyvä varautua suuriin liikennehäiriöihin ja harkita mahdollisuuksien mukaan kimppakyytejä ja etätöitä.

Perutut bussivuorot ovat tarkistettavissa Nyssen reittioppaasta, jonne ne pyritään viemään 13.12. kello 16 mennessä. Tämän jälkeen reittioppaaseen lisätään vuoroja sitä mukaa, kun liikennöitsijät näkevät töihin tulevien kuljettajien määrän, joten tietoja päivitetään jatkuvasti lakkopäivänäkin. Oman lähdön tiedot kannattaa tarkistaa juuri ennen lähtöä.

Lakon vaikutukset kouluruokailuun, iltapäiväkerhojen välipalaan sekä koulukuljetuksiin

Julkisten ja hyvinvointialojen (JHL) Pirkanmaan Voimiaan kohdistuva lakko vaikuttaa torstaina päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten ruokailuihin. Kouluissa ei ole mahdollista tarjota lakkopäivänä lämmintä ruokaa, vaan koululounaaksi tarjotaan esimerkiksi mehukeittoa, smoothieita, välipalakeksejä, hedelmiä ja leipää. Oppilaat voivat halutessaan ottaa lämpimässä säilyviä eväitä täydentämään koulun tarjontaa.

Erityisruokavalioita ei pystytä huomioimaan koulujen tarjoiluissa lakon aikana. Lakon vaikutukset näkyvät vielä seuraavan viikon tiistainakin 19.12. erityisruokavalioiden todennäköisinä puuttumisina.
Koululla toimivassa iltapäiväkerhossa lapsella tulee olla lämpimässä säilyvät eväät, koska Voimia ei pysty takaamaan välipalatuotteiden tarjolla oloa.

Kouluissa pyritään varmistamaan puhtauden perustaso. Oppilaitoksissa siivous sujuu lähes normaalisti lukuun ottamatta lakon alaisia kohteita, joissa Voimia on palveluntuottajana.

Lakolla ei ole vaikutusta Konetalon (Ahvenisjärven koulu), Puistokoulun ja Erho-yksikön ateria- ja puhtauspalveluihin.

Tämän hetken tiedon mukaan lakolla ei ole vaikutusta erityisoppilaiden taksikuljetuksiin tai PALI-kuljetuksiin. Käytännössä koulujen kaikkia linjoja ei voida hoitaa tai järjestää korvaavaa kuljetusta. Koulukuljetukseen oikeutettua lastaan kuljettavien huoltajien on kuitenkin mahdollista hakea kilometrikorvausta.
Mahdollisen luvallisen poissaolon yhteydessä kouluilla ei ole perusopetuslain mukaisesti mahdollista järjestää etäopetusta. Lakon vuoksi aiheutuvien luvallisten poissaolojen vuoksi opettajat antavat oppilaille tehtäviä esimerkiksi Teamsin kautta kotiin tehtäväksi.

Lakon vaikutukset päiväkotien ja esikoulujen ruokailuun

Päiväkodeissa ja esikouluissa ei ole mahdollista tarjota lämmintä ruokaa lakon aikana. Tarjolla on vaihtelevasti muroja, smoothieita, maitoa, mehukeittoa, leipää ja hedelmiä. Erityisruokavalioita ei pystytä toimittamaan, joten erityisruokavaliota noudattavalle lapselle kannattaa pakata mukaan lämpimässä säilyvät eväät.

Kouluissa toimivissa esikouluryhmissä lapsella voi olla lämpimässä säilyvät eväät mukana tukemassa koulussa tarjottavia tuotteita.

Lakon vaikutukset näkyvät vielä seuraavan viikon tiistaina 19.12. erityisruokavalioiden todennäköisinä puuttumisina.

Päiväkodeissa pyritään varmistamaan puhtauden perustaso lakkopäivän aikana.
Lakko ei vaikuta Kuuselan päiväkodin ateria- ja puhtauspalveluihin.

Päiväkodeissa pyritään varmistamaan puhtauden perustaso.

Lakon vaikutukset Tredun toimintaa

Lakon toimenpiteet vaikuttavat myös Tredun opetustoimintaan lakkopäivän aikana. Opiskeluruokailua ei osassa toimipisteistä ole tarjolla. Näissä toimipisteissä tehdään erityisjärjestelyjä opetuksen toteuttamiseen torstaina. Toimipisteet tiedottavat tarkemmin huoltajia ja opiskelijoita lakon vaikutuksista.

Pirkanmaan Voimia ei järjestä oppilaitoksissa ateriapalvelua torstaina 14.12. ja osa Tredun opiskelijaravintoloista on suljettuna. Näissä toimipisteissä tehdään erityisjärjestelyjä opetuksen toteuttamiseen torstaina. Tredussa suljettuina ovat seuraavien toimipisteiden opiskelijaravintolat:

Ajokinkujan toimipiste
Hepolamminkadun toimipiste
Kangasalan toimipiste
Nokian Silta-kampus
Sammonkadun toimipiste
Santalahdentien toimipiste
Ylöjärven Pallotien toimipiste

Lakko ei vaikuta kaikkien toimipisteiden opiskelijaruokailuihin. Näissä toimipisteissä opiskelijaravintolat ovat auki ja opetus toteutetaan lukujärjestyksen mukaan:

Kurun toimipiste
Lempäälän Virta-kampus
Mediapolis
Oriveden toimipiste
Pirkkalan toimipiste
Virtain toimipiste

Lakon vaikutukset lukiokoulutukseen

Lakon vuoksi Tampereen kaupungin päivälukiot siirtyvät etäopetukseen torstaina 14.12.2023. Aikuislukio jatkaa lähiopetuksessa. Toimipisteet tiedottavat tarkemmin huoltajia ja opiskelijoita lakon vaikutuksista.
Lakon vaikutukset liikunta- ja nuorisopalveluissa

Lakko sulkee liikunta- ja nuorisopalvelujen tiloja lakkopäivänä 14.12. Lakon vuoksi suljetuissa ulko- ja sisäliikuntatiloissa ei voida järjestää normaalia seuratoimintaa. Esimerkiksi Pyynikin urheilukentän sekä Koulukadun ja Sorsapuiston tekojäät sekä Kaupin urheilupuiston lämmitettävät tekonurmet ovat suljettuja, eikä niissä myöskään ole seurojen toimintaa lakkopäivän aikana. Luistelukenttiä tai hiihtolatuja ei päivän aikana huolleta, eikä ulkoliikunnan olosuhdepalvelua päivitetä.

Lakkopäivänä Tesoman, Pyynikin ja Hervannan uimahallit ovat suljettuja, Tampereen uintikeskus on avoinna normaalin aukioloajan mukaisesti. Myös kaikki jäähallit ovat suljettuja. Sisäliikuntapaikoista Hervannan vapaa-aikakeskus on avoinna, mutta muut tilat, kuten esimerkiksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Kaukajärven vapaa-aikatalo, Tesoman palloiluhalli, Ikurin liikuntahalli, Tampereen stadion sekä Nääshalli ovat suljettuja, eikä seuratoimintaa voida tiloissa järjestää.

Nuorisopalvelujen osalta lakkopäivänä 14.12. kaikki nuorisotilat ja -palvelut ovat suljettuja mukaan lukien Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13. Liikkuva nuorisotila Liikkis ei myöskään ole ajossa 14.12.

Lakon vaikutukset Tampereen Tilapalveluiden toimintaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n lakko koskee myös Tampereen Tilapalvelut Oy:ssä tehtäviä töitä. Tampereen Tilapalvelut Oy:ssä on varauduttu työtaistelutilanteeseen ja työtaistelusta asiakkaille koituvat haitat on pyritty minimoimaan. Kriittiset toiminnot turvataan käytössä olevan henkilöstön sekä palveluntuottajien avulla ja teknisen asiakastuen toiminta on varmistettu.

Lakon vaikutukset Tampereen Infran toimintaan

Työtaistelun piiriin kuuluvat Tampereen Infran henkilöstön hoitamat tehtävät, joista kuntalaisille näkyvimpiä ovat lumen auraus ja liukkaudentorjunta, käsilumityöt, luistinkenttätyöt sekä infrarakennuskohteet. Kunnossapitotöissä saattaa esiintyä häiriöitä ja pientä viivettä.

Lakon vaikutukset Pirkanmaan Jätehuollon toimintaan

Lakko vaikuttaa torstaina 14.12. myös Pirkanmaan Jätehuollon toimintaan. Seuraa ajantasaista tilannetietoa mahdollisista palvelumuutoksista Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta.

bottom of page