top of page

Lapsille ja nuorille on kesän ajan tarjolla maksutonta ruokaa uimarannoilla

Viime torstaina tarjolla oli herkullista kalasoppaa. Kuva: Suvi Roselli

Viime kesänä Peltolammin uimarannalla alkanut puistoruokailukokeilu laajeni nyt myös Hervannan Suolijärvelle, Kaukajärven Riihiniemeen ja Tesomalle.
Maksutonta ruokaa tarjotaan alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille tiistaista perjantaihin klo 12-13. Ennakkoilmoittautumisia ei vaadita. On hyvä kuitenkin huomioida, että ruokailijoilla täytyy olla omat ruokailuastiat- ja välineet mukana.
Maksuttomalle ruokailulle on selvästi tarvetta.
– Peltolammilla kävi viime kesänä päivittäin keskimäärin 65 lasta ja nuorta syömässä, Tampereen Me-talon projektipäällikkö Jarno Koskinen sanoo.
Tarjolla on niin kasvis- kuin liharuokaakin. Ruokalistat löytyvät kaupungin internet-sivuilta osoitteesta www.tampere.fi/puistoruokailu. Ruuat valmistaa ja toimittaa kohteisiin Pirkanmaan Voimia.
Ajatus puistoruokailusta syntyi alun perin, kun Peltolammin uimarannalle suunniteltiin toimintaa.
– Pyöritimme siellä jo valmiiksi rantakioskia kesätyössä olevien nuorten voimin. Ajattelimme, että siihen yhteyteen sopisi hyvin puistoruokailu, kun rannalla oli jo ennestään työntekijöitä paikanpäällä. Niinpä lähdimme kartoittamaan, että saisimmeko sille rahoitusta.
Tampere Junior -ohjelma toimi lopulta viime vuoden pilotoinnin mahdollistajana.

Suvi Roselli

15.6.2022

Neljänä päivänä viikossa

Puistoruokailun tavoitteena on tuoda helpotusta nuoriso- ja lapsiperheiden kesäarkeen. Siksi se järjestetään neljänä päivänä viikossa.
– Alueiden valinta perustuu ajankohtaiseen lapsiperhetietoon. Näillä alueilla asuu keskimääräistä enemmän pienituloisia perheitä. Puistoruokailuun saa kuitenkin tulla mukaan kuka tahansa alle 16-vuotias tamperelainen lapsi tai nuori.
Konsepti on sama kuin viime vuonna, mutta alueet eroavat toisistaan jonkin verran.
– Ne ovat ainakin eri kokoisia. Peltolammilla ja Multisillassa on asukkaita noin 6000-7000, kun taas Hervanta on sitä huomattavasti suurempi alue väkimäärältään, mikä vaikuttaa jaettavan ruuan määrään.
Puistoruokailussa työskentelevien pitääkin seurata tarkasti, kuinka paljon ruokaa tarvitaan minäkin päivänä, koska hävikkiä halutaan saada aikaan mahdollisimman vähän. Myös sää vaikuttaa asiaan. Sadepäivinä menekki on eri kuin lämpimillä ja aurinkoisilla ilmoilla.
– Peltolammilla puistoruokailuun muodostui selvästi vakikävijöitä ja uskon, että näin tapahtuu muillakin uimarannoilla.

Positiivista palautetta saatu

Puistoruokailu on lähtenyt hienosti käyntiin alusta saakka.
– Ensimmäisenä päivänä oli hyvin porukkaa liikkeellä. Tesomalla ja Kaukajärvellä meni yli sata ruoka-annosta ja Hervannassakin lukemat olivat lähes samaa luokkaa.
Ruokailu on saanut osakseen pelkästään positiivista palautetta.
– Ihmiset ovat kehuneet, että on mahtava juttu, että tällainen saatiin vihdoin Tampereelle ja kerran kuulin lasten kommentoivan että on hieno juttu, että näin pääsee syömään ja että on monipuolinen ruokatarjonta.
Yksi kiitollisista on seitsemän lapsen äiti Tanja Salonen, joka asuu Etelä-Hervannassa.
– Haluan lausua kiitokset kaupungille siitä, että se järjestää tällaista. Tavallisesti meidän perheessämme ruokamenot tuplaantuvat kesällä, mutta nyt ei käy niin. Tämä on iso etu tämän kokoiselle perheelle ja tämä on vielä niin lähellä meidän kotiamme, että tänne on helppo tulla vaikka pyörällä, hän sanoo.
Koskisen mukaan puistoruokailu pyritään järjestämään, olipa sää millainen tahansa.
– Jos aivan myrskyilma puhkeaa eikä ole mitään järkeä olla siellä, niin ehkä siinä tapauksessa laitamme lappua luukulle, että tänään ei ole puistoruokailua. Toinen syy voisi olla se, jos työntekijät eivät mitenkään riitä, jos esimerkiksi tulee sairastumisia. Mutta toivotaan, että tulee hyvät ilmat ja että väki pysyy terveenä.
Puistoruokailua edeltää joka päivä toiminnallinen tunti, jonka aikana lapset ja nuoret voivat osallistua ohjattuun toimintaan, esimerkiksi leikkeihin, askarteluun tai liikuntaan. Sisältö vaihtelee uimarannasta ja päivästä riippuen. Toimintaa järjestävät alueen eri toimijat. Yhteistyö onkin lähtenyt hyvin käyntiin.
– Hervannassa järjestetään esimerkiksi sirkusteemaista ohjelmaa ja siellä vierailee kirjastoauto. Pellebändi kiertää kaikki neljä uimarantaa. Kaukajärvellä yhtenä järjestäjänä toimii Messukylä United, joten luvassa on todennäköisesti futisteemaista ohjelmaa.
kaukajärvellä järjestää toimintaa myös Annan tupa ja Sointu senioripalvelut vetävät siellä liikuntatuokioita. Lisäksi siellä järjestetään ympäristötaidepaja.
Koskinen näkee tärkeänä lapsille ja nuorille suunnatun toiminnan.
– Tätä kautta heille saadaan virikkeitä ja yhdessä tekemistä. Se kaikki edistää yhteisöllisyyttä. Toivon, että tästä tulee jokakesäinen traditio.
Puistoruokailun järjestää Tampereen kaupunki ja sen toimintaa koordinoi Tampereen Me-talo. Me-talo on vuonna 2017 käynnistetty Multisillan ja Peltolammin alueen kohtaamispaikka, joka tuottaa maksutonta toimintaa kaiken ikäisille. Sen pääkohtaamispaikka sijaitsee Multisillassa vanhalla suklaatehtaalla.
Puistoruokailun mahdollistaa Tampere Junior -kehittämisohjelma.

bottom of page