top of page

Lions Club Kaukajärvelle ympäristönsuojelutukea

Kaunis jättipalsami on uhka alkuperäiskasveille. Kuvassa Lionsien jäseniä kitkentäpuuhissa. Kuva: Erkki Kujansuu.

Lions Club Kaukajärvelle on myönnetty Tampereen kaupungilta 500 euroa tukea omaehtoiseen ympäristönsuojeluun.

Milla Zuev

31.1.2024

Tuen järjestö aikoo käyttää jättipalsamin kitkemiseen Kaukajärvellä. Jättipalsami täytyy kitkeä ennen sen kukintaa, jotta se ei ehdi levittää siemeniään. Kitkentäalue on Isolammen ranta-alueella.

– Olemme kitkeneet jättipalsamia aikaisemminkin, mutta se on sellainen kasvi, joka ei häviä yhdellä kitkemisellä. Tämä on tärkeä paikallinen kohde. Jättipalsami on vieraslaji, joka hävittää alkuperäislajeja. Se on niin voimakas, koska se levittää siemenensä kukinnan aikana monen metrin päähän. Se ei kuulu Kaukajärven luontoon. On tärkeää säilyttää kaunis, alkuperäinen Kaukajärven luonto ilman, että jättipalsami jyrää sitä, selittää Maarit Roihuvuo, Kaukajärven Lions Clubin presidentti.

Roihuvuo kertoo, että ympäristönsuojeluavustus kuluu todennäköisesti kuluihin, joita kitkennästä koituu.

– Useampi henkilö on tulossa mukaan kitkemään. Tarvitsemme hanskat, jätesäkkejä sekä eväitä, että jaksamme tehdä tätä. Jos avustuksesta jää jotakin yli, niin lahjoitamme sen hyväntekeväisyyteen, Roihuvuo kertoo.

– Kaukajärvellä on upea, monimuotoinen luonto, jota haluamme suojella. Luontoarvot ovat leijonille tärkeitä, Roihuvuo jatkaa.

Hyväntekeväisyyskohteina Kaukajärvi Lions Clubilla ovat esimerkiksi Kaukajärven koulun lapset ja nuoret sekä Tammenlehväkodin veteraanit.

Yksi alue kokonaan kitketty

Lionsit ovat jo onnistuneet ahkeralla työllään kitkemään jättipalsamin kokonaan Halkomäenpolun varrelta Lukonmäestä, missä kasvia ennen kasvoi runsaasti. Tämä ei ole helppoa, sillä kasvi leviää erittäin helposti.

Lions Club Kaukajärvi on tehnyt paljon työtä luonnon suojelemisen eteen: muun muassa osallistunut roskien keräämiseen sekä istuttanut Juvankadulle tammipuiston vuonna 2017, 11 tammea.

– Tällä hetkellä meillä on jäseniä 22, joista naisia on yhdeksän. Olemme poliittisesti ja uskonnollisesti täysin sitoutumaton hyväntekeväisyysjärjestö. Aiemmin Lionseilla on ollut elitistinen kaiku ja oletus on ollut, että tänne eivät naiset pääse - näin ei kuitenkaan ole. Meillä on yhtä lailla miehiä kuin naisiakin, Roihuvuo kertoo. Tulevia tapahtumia Lionseilla muiden alueen toimijoiden kanssa ovat esimerkiksi Talvipäivä 18. helmikuuta Haiharassa sekä elokuussa Elorieha lapsiperheille.

bottom of page