Mäkihyppy sopii kaikille
Pitkä taival ylös kuva:Sirpa Koivu
Lauantaina 12. helmikuuta sää suosi Tampereen Pyrinnön mäkihyppääjien harjoituksia.
Paikalla oli reilut kymmenkunta hyppääjää, lisäksi heidän vanhempiaan ja muuta talkooväkeä. Treeniryhmässä on myös tyttöjä ja nuoria naisia.
- Joskus harjoitelmassa on vain muutama, joskus parisenkymmentä hyppääjää. Nuorimmat ovat kuuden vanhoja ja vanhimmat parikymppisiä. Toki hyppäämässä käy muunkin ikäisiä. Tämähän on sellainen kaikille sopiva harrastus. Mäkihyppyharjoittelun voi aloittaa, kun tasapaino on kehittynyt niin, että pysyy pystyssä suksien päällä, Tampereen Pyrinnön hyppyvalmentaja Jani Mattila kertoo.
16.2.2022
Treeniryhmän lämmittelyt pidetään hyppyrimäen montussa. Harjoitusten tavoitteena on tasapainon kehittäminen ja suksien hallinta. Jani Mattila pelauttaa käsipalloa suksilla, sitten harjoitellaan mäen nousua haarakäynnillä. Ja tietysti treenataan tärkeintä eli laskuasentoa, ponnistusta ja alastuloa telemarkilla.
- Monet tulevat perheistä, joissa mäkihyppäämistä on harrastettu, toisen taas voi kaveri innostaa mukaan, tai sitten muuten vaan on kiinnostuttu, tultu kokeilemaan ja innostuttu lentämisen tunteesta, kuvailee Jani Mattila.
Samaan aikaan, kun treeniryhmä lämmittelee, vanhemmat ja talkoolaiset puhdistavat mäkiä hyppykuntoon. Täytyy saada irtolumi ja paakut pois, alastuloa on tampattava, myös rappuset montusta hyppytornin luo harjataan. Lasten lämmittelyharjoitusten jälkeen monttu vielä kolataan.
Kokeneimmat nuoret aikuiset hyppäävät 50 metrin mäestä. Jani Mattilan treenaamasta ryhmästä osa hyppää 10 metrin ja osa 25 metrin mäestä.
Hervannan hyppyrimäkiä pidetään kunnossa talkoovoimin. Liikuntapalvelut, jonka vastuulla mäet ovat, ei ole palkannut sinne rinnetyöntekijää. Vastuun ovat ottaneet Tampereen Pyrinnön mäkihyppääjät, heidän vanhempansa ja valmentajansa.
Hyppytornit vihittiin käyttöön 1986. Seuraavana vuonna Hervannassa järjestettyihin kisoihin osallistui myös Matti Nykänen.