top of page

Mahdollistavaa vapaaehtoistoimintaa kaikille

Kuvassa alimmaisena Täkyn asiakastyön koordinaattori Milla Saarinen, keskimmäisenä Verkon vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tiina Virnes ja ylimpänä Toimelan vapaaehtois- ja perhetoiminnan koordinaattori Vilma Laaksovuori.

Hervannassa toimivan YSTI ry:n eli Yhdessä Selviytymisen Tuen alla toimii kolme eri tavalla Hervantaa elävöittävää osastoa, Verkko, Toimela ja Täky. Ysti ry on toiminut jo yli 30 vuoden ajan.

Milla Zuev

5.12.2023

– Yhdessä Selviytymisen Tuki on järjestö, jonka alla Verkko, Toimela ja Täky toimivat. Auttaminen on myös ylisukupolvista – autamme ikäihmisiä ja myös kohtautamme lapsia ja vanhempia ihmisiä toisiinsa. Ysti ry toimii muiden järjestöjen ja yhteiskunnan toimijoiden sekä yritysten kanssa yhteistyössä. Lisäksi kolme Ysti ry:n alla toimivaa osastoa tekevät yhteistyötä keskenään, selittää Tiina Virnes.

Verkko

– Verkon vapaaehtoistoiminta auttaa hervantalaisia ikäihmisiä ja vammaisia henkilöitä, kertoo Tiina Virnes, Verkon vapaaehtoistoiminnan koordinaattori.

– Meidän työntekijämme koordinoivat annettavaa vapaaehtoisapua. Vapaaehtoiset ovat usein eläkeläisiä tai opiskelijoita - enimmäkseen hervantalaisia, jotka auttavat toisia jokamiehen taidoin. Emme kuitenkaan tee hoivatyötä tai sellaista työtä, jota toiset tekevät palkasta, vaan kyse on puhtaasti vapaaehtoistoiminnasta, Virnes jatkaa.

Apu saattaa olla esimerkiksi kaupassa käyntiä yhdessä, terveyspalveluihin saattamista ja harrastuksiin pääsyssä avustamista. Kodinhoidollisia tehtäviä Verkon vapaaehtoiset eivät tee.

Verkko saa julkista rahoitusta, joten annettava vapaaehtoisapu on ilmaista.

– Ilman vapaaehtoisapua moni huonokuntoinen henkilö saattaisi jäädä häkkilinnuksi kotiin, eikä pääsisi esimerkiksi kauppaan, jos ei saisi vapaaehtoisapua, Virnes huomauttaa.

Vapaaehtoisella on tarkoitus olla hyvin matala kynnys osallistua Verkon toimintaan. Asiakkaan kanssa tehdään asiakkuussopimus, ja asiakas valitsee kellonajan, päivän ja tekemisen. Vapaaehtoinen puolestaan valitsee, ketä milloinkin haluaa mennä auttamaan. Jokaiselle asiakkaalle järjestetään luvattuna ajankohtana luvattu apu.

– Pystymme tarttumaan tilanteisiin ja haasteisiin nopeastikin, Virnes kertoo.

Virneksen mukaan vapaaehtoistoiminta on juuri Hervannassa hyvin tärkeää. Ikäihmisten osuus verrattuna muihin asukkaisiin on suuri.

– Lisääkin vapaaehtoisia mahtuisi joukkoon. Kaikki vapaaehtoisemme perehdytetään. Soitto vain meille ja asia etenee, Virnes päättää.

Toimela

– Toimela järjestää vapaa-ajantoimintaa 7–15-vuotiaille lapsille ja perheille, kertoo Vilma Laaksovuori Toimelasta.

– Suuri osa toiminnastamme on avointa toimintaa, minkä lisäksi meillä on harrastustoimintaa, kuten Lupa harrastaa -kerho.

Toimela on auki maanantaista perjantaihin kello 12–17, loma-aikoina kello 10–16.

Harrastustoimintaan kuuluvat esimerkiksi liikuntaleikit, askartelu, vapaaehtoisten vetämä puutyöryhmä ja pallopelit. Tällä hetkellä käynnissä on myös vapaaehtoisten järjestämä näytelmäkerho, joka valmistautuu esittämään näytelmän vuoden päätösjuhlassa.

– Näiden lisäksi meillä on esimerkiksi pajatoimintaa, kuten legopaja - mitä vain mielikuvitus keksii. Ruovedenkadun toimipisteellämme on Puuhahuone askartelua varten, Leikkihuone, jossa on enemmän leikkitavaroita, biljardihuone ja pleikkarihuone, johon voi varata vuoroja. Lisäksi meillä on pieni liikuntasali, keittiö ja iso aulatila, Laaksovuori kuvailee.

Avoimessa toiminnassa lapset ja nuoret voivat olla ja harrastaa itsenäisesti, mutta tämän lisäksi Toimela järjestää juhlia ja tapahtumia.

– Meillä on esimerkiksi Halloween-juhlaa, isänpäiväjuhla ja tulossa oleva vuoden päätösjuhla. Huomioimme esimerkiksi lapsen oikeuksien viikon, rasismin vastaisen viikon ja lukutaitopäivän, Laaksovuori kertoo.
Toimelan monipuoliseen toimintaan kuuluvat myös erilaiset retket niin kauemmas kuin lähialueillekin.

– Kirjastossa me käymme säännöllisesti, sekä ulkoilemassa lähialueilla. Käymme kuitenkin myös kauempana. Olemme tehneet retkiä esimerkiksi Ähtärin eläinpuistoon, Korkeasaareen ja Heurekaan.

Päivän aikana Toimelassa käy yhteensä 50–80 lasta.

– Myös Toimela kaipaa lisää vapaaehtoisia, Laaksovuori huomauttaa.

Täky

– Täky järjestää aikuisille toimintaa ilta-aikaan. Tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin olemme auki kello 15–19, perjantaisin kello 15–17. Täkyyn voi tulla vapaasti viettämään iltaa. Toimintamme on ilmaista ja täysin päihteetöntä, kertoo Milla Saarinen.

Täky on kohtaamispaikka, jonne tullaan tapaamaan toisia ihmisiä. Sen tarkoitus on ehkäistä syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

 Avoimen tapaamispaikkatoiminnan lisäksi meillä järjestetään lisäksi ryhmiä ja retkiä sekä pienryhmiä. Keväällä on esimerkiksi Luontoliikkujat -ryhmä ja kerran kuukaudessa kokoontuu vapaaehtoisten vetämä kokkiryhmä. Kädentaitotekemistä meillä on torstaisin, Saarinen kuvailee.

– Me puolestamme ottaisimme mielellämme lisää kävijöitä avoimeen kohtaamispaikkaamme. Päivässä meillä on tällä hetkellä 10–20 kävijää, ja enemmänkin mahtuisi. Tarjoamme aina ilmaista kahvia ja teetä. Meillä pääsee harrastamaan ja viettämään aikaa toisten kanssa. Verkkosivuiltamme löytyy lisätietoa, Saarinen päättää.

Ilman vapaaehtoistyötä moni jäisi esimerkiksi ilman seuraa, mahdollisuutta käydä kaupassa, vaille muuta asiointiapua ja mahdollisesti jopa apua lääkärikäynteihin.

bottom of page