top of page

Masseista mahiksia -rahaa usealle koululle

Kahdeksas- ja seitsemäsluokkalaiset Shalabyn sisarukset haluavat ennaltaehkäistä kiusaamista ja luoda kouluun hyvää ilmapiiriä.

Masseista mahiksia -rahaa jaetaan lapsille ja nuorille heidän omien hankkeidensa toteuttamiseen. Rahoituksen myöntää Tampereen kaupunki, jonka nuorisoparlamentti päättää rahojen jakamisesta. Hervannasta ja lähialueilta rahoitusta on tänä vuonna myönnetty useaan hankkeeseen usealle koululle.

Milla Zuev

21.2.2024

Etelä-Hervannan koulu

Etelä-Hervannan koululle myönnettiin avustuksia yhteensä 950 euroa neljään eri projektiin.

School’s Got Manners on kouluvalmentaja Ella Sepposen mukaan järjestetty myös viime vuonna. Tässä projektissa opettajat pisteyttävät oppilaita muun muassa kunnioituksen, vastuullisuuden ja motivaation mukaan, ja jokaisesta luokasta eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon.

School’s Got Talent on myös järjestetty viime vuonna. Kyseessä on taitokilpailu, jossa halukkaat oppilaat pääsevät esittelemään taitojaan. Tässäkin kisassa valitaan voittaja, mutta kaikki osallistujat saavat palkinnon. Sepposen mukaan joitain muutoksia saattaa tulla, mutta perusidea pysyy samana kummassakin tapahtumassa.

– School’s Got Talentissa on tarkoitus purkaa sitä energiaa, jota nuoret eivät välttämättä osaa käyttää oikein. School’s Got Mannerissa on kyse siitä, että kannustetaan hyviin tapoihin ja kuuntelemaan vanhempia ihmisiä, ja tehdään koulusta muutenkin mukavampi paikka, kertoo ideoiden takana oleva Ibrahim Shalaby.

School’s Got Science on uusi tapahtuma: tietokilpailu, jossa oppilaat pääsevät vastaamaan opettajien kehittämiin tietokilpailukysymyksiin ja jossa voittajat palkitaan.

Myös Kulttuuripäivä on uusi tapahtuma. Siinä oppilaat pääsevät esittelemään omaa kulttuuriaan.

– Kulttuuripäivään vaikuttaa tietenkin se, ketkä oppilaista haluavat esitellä omaa kulttuuriaan. Meillä on paljon eri kulttuuritaustoista tulevia oppilaita. Kulttuuripäivänä oppilaat pääsevät tuomaan esille ja juhlistamaankin omaansa, Sepponen sanoo.

– Meillä kaikki projektit ovat hyvin oppilaslähtöisiä. Oppilaat ovat itse ideoineet nämä ja toivoneet, että ne saisi järjestää. Me olemme auttaneet toteutuksessa ja rahoituksen hakemisessa. Kaikki tapahtumat tullaan järjestämään syyslukukaudella, joten niiden tarkempi suunnittelu tapahtuu lähempänä. Nyt vasta pieni osa oppilaista on ollut mukana ideoimassa, mutta saamme varmasti oppilaita mukaan, kun lähdemme kunnolla miettimään, Sepponen sanoo.

Kulttuuripäivä on Ibrahimin siskon, Rahman Shalalabyn projekti.

– Ajatus on, että meidän koulumme on hyvin monikulttuurinen, mutta kulttuurit eivät täällä paljon sekoitu. Tarkoitus on tutustua eri kulttuureihin, jotta kiusaamista ja syrjintää ei tulisi. Kulttuuri itsessään ei ole ongelma, mutta jos siitä saa väärän käsityksen, siitä voi tulla ongelma, sanoo Rahman.

Shalabyjen mukaan kaikkien tapahtumien tarkoitus on ennaltaehkäistä kiusaamista ja syrjintää.

– Itsekin olen puoliksi ulkomaalainen, joten tiedän tästä jotakin. Olemme syntyneet ja kasvaneet Suomessa, mutta kuitenkin meissä on egyptiläistä verta. Emme ole huomanneet koulussa syrjintää, mutta haluamme ehkäistä sitä sekä huonoa käytöstä ja energian purkua vääriin asioihin. Haluamme tuoda kouluun hyvän ilmapiirin ja varmistaa, että se pysyy sellaisena, Ibrahim sanoo.

Annalan koulu

Annalan koulun Karosen koulun oppilaskunnalle on myönnetty 850 euroa rahaa, jotta koululle saadaan keväällä laamoja. Tällä hetkellä suunnitelma on siinä vaihessa, että alpakkatilaan ollaan oltu yhteydessä.

– Oppilailla on ollut tässä iskulauseena, että “Kun katsoo laamaa, jaksaa koulussa raataa”, naurahtaa Annalan koulun rehtori Anna-Riikka Kivikoski. Hän on ollut aikaisemmin töissä Raholan koulussa ja kertoo laamavieraiden olleen siellä oppilaille hieno kokemus.

Lisäksi Annalan koululle on myönnetty 300 euroa kaupunkileikkiin. Kaupunkileikissä harjoitellaan esimerkiksi yrittäjyyskasvatusta. Siinä Metsäniityn yläkerta muutetaan kahden päivän ajaksi kaupungiksi. Kaupunkileikki on osa monialaista opetusta. Siihen osallistuvat ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat, esikoulu sekä viisivuotiaat päiväkoti-ikäiset, jotka eivät ole vielä aloittaneet koulutietään.

– Tänä vuonna kaupunkileikin teemana on hyvinvointi. Metsäniittyyn rakentuu esimerkiksi kahvilaa, ravintolaa, sekä kauneus- ja hyvinvointipalveluita. Siellä myös pääsee matkustamaan ratikalla paikasta toiseen. Lapset itse toimivat myyjinä, palveluntuottajina ja asiakkaina. Tämä on järjestetty vuosittain pidemmän aikaa ja on todella hienoa opetustoimintaa, Kivikoski kuvailee.

300 euron avustus tullaan käyttämään kaupunkileikin tarpeistoon, kuten kassakoneisiin ja leikkirahoihin.

Vuoreksen koulu

Paula-Mari Hellemaa-Seppänen, Vuoreksen koulun kuvataideopettaja kertoo, että Vuoreksen koulussa ei aikaisemmin ole järjestetty oppilaiden itsensä järjestämää näyttelyä. Nyt Masseista mahiksia -rahoilla tästä tulee mahdollista. Rahaa näyttelyyn myönnettiin 200 euroa, mikä aiotaan sijoittaa ensisijaisesti kameraan.
Luokka 7e innostui valokuvanäyttelyn pystyttämisestä. Näyttelyn nimeksi valittiin I.L.O, koska ilo on yksi avaintaidoista, joihin Vuoreksen koulussa pyritään.

– Koko luokka on ollut näyttelyn ideoinnissa mukana ja olemme tehneet rekvisiittoja yhdessä. Kuusi oppilasta luokalta lähti edustamaan näyttelyn tekijöinä. Talvilomaviikon jälkeen alamme tehdä iloisia valokuvia ja näyttely järjestetään huhtikuun lopulla, jolloin se on muutaman viikon koulun seinällä. Näyttelyssä harjoitellaan näyttelytehtäviä, Hellemaa-Seppänen kertoo.

Hellemaa-Seppänen toivoo näyttelylle myös tulevaisuuden jatkumoa.

Vuoreksen koululle myönnettiin myös 700 euron avustus välipala-automaatteihin, mutta on vielä epävarmaa, toteutuuko suunnitelma sellaisenaan. Varasuunnitelmana koululla on, että välipalaa tarjoillaan useana viikkona.

Kaukajärven koulu

Kaukajärven koulu ja sen oppilaskunta järjestävät Kiva päivä -tapahtuman Masseista mahiksia -rahoilla sekä koulun vanhempainyhdistyksen tuella. Toukokuussa järjestettävässä konsertissa esiintyy Poppilan hätävara -niminen yhtye. Päivän teemana tulee olemaan toisen huomioiminen, ystävyys ja kiusaamisen ehkäisy.

– Pääpaino konsertissa on yhteislaulussa. Laulamme siis yhdessä - bändillä on tuttuja lauluja ja he esittävät myös omia laulujaan, jotka käsittelevät erityisesti kouluikäisen elämää, kertoo opettaja Karolina Qvarnberg-Erholtz Kaukajärven koulusta.

– Yhteenkuuluvuus ja kiusaamisen ehkäisy alakoulussa on meille tärkeää, sanovat kuudesluokkalaiset Linda Matinlauri ja Elahe Rahimi, oppilaskunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

bottom of page