Matalan kynnyksen toimintaa ja syrjäytymisen ehkäisyä
Koivistonkylän lähitorilla ohjelma on monipuolista. Kuvassa meneillään on pallonheittokisa.
Koivistonkylässä, Sointu Senioripalveluiden Taatalakeskuksen yhteydessä toimii lähitori, joka tekee matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää ja hyvinvointia edistävää työtä tamperelaisille, mutta sijaintinsa vuoksi erityisesti Koivistonkylän alueen asukkaille. Lähitorilla on erilaista toimintaa, johon saa vapaasti osallistua – esimerkiksi esiintymisiä, taide- ja kulttuuriryhmiä, liikuntaa, sekä myös palveluohjausta.
Milla Zuev
14.2.2024
Kaikki toiminta ei tapahdu Taatalakeskuksen tiloissa, vaan toimintaa järjestetään myös esimerkiksi Koivistonkylän seurakuntatalolla ja Taatalakeskuksen viereisessä puistossa. Osaan ryhmistä voi osallistua myös etänä Sointu Senioripalvelujen nettisivujen kautta. Lähitorilla on myös oma sosiaaliohjaaja, sairaanhoitaja ja fysioterapeutti. Kaikki toiminta tiettyjä kädentaitopajojen materiaalimaksuja lukuun ottamatta on maksutonta.
Lähitori on kaiken ikäisten tamperelaisten kohtaamispaikka. Lähitori tekee yhteistyötä monien muiden alueen toimijoiden kanssa ja se yhdistää julkisia sekä kolmannen sektorin toimijoita. Lähitorin tiloissa järjestöt ja vapaaehtoiset voivat järjestää hyvinvointia edistävää monipuolista toimintaa. Esimerkkeinä voi mainita omakotiyhdistyksen, päiväkodin, Tampereen kaupungin, ja seurakunnan.
Hyvinvointia edistävää työtä
Lähitorin palveluvalikoima on laaja: sen lisäksi, että kyseessä on ikään kuin koivistonkyläläisten yhteinen olohuone, johon voi tulla tapaamaan ihmisiä, saa lähitorilta myös hyvinvointiin sekä terveydenhoitoon ohjausta ja neuvontaa.
– Meillä on täällä sosiaaliohjaaja, sairaanhoitaja ja fysioterapeutti, joilta asiakkaat saavat palveluohjausta. Sairaanhoitajamme pystyy tekemään pieniä toimenpiteitä ja antamaan terveysneuvontaa sekä esimerkiksi mittaamaan verenpaineen ja verensokerin, sanoo sosiaaliohjaaja ja lähitorikoordinaattori Katri Martikainen.
– Lisäksi sairaanhoitajamme voi antaa injektioita ja poistaa ompeleita, yksikön johtaja Sari Hurmansalo lisää.
Fysioterapeutti pystyy antamaan yksilöllistä ohjausta liikuntaan sekä ohjeita esimerkiksi erilaisten kiputilojen hoitoon sekä toimenpiteiden jälkeiseen kuntoutumiseen.
Lähitorin asiakkaiden mukaan sen hyviin puoliin kuuluu saavutettavuus: henkilökunta tulee helposti tutuksi asiakkaiden kanssa, joten lähitori koetaan luontevaksi paikaksi tulla. Lähitorille voi tulla vaikkapa kauppareissulla ilman ajanvarausta, eikä kaikkea tarvitse hoitaa Hatanpäällä.
Lähitorilla myös keskustellaan ihmisten kanssa asioista laidasta laitaan.
– Mikä tahansa omassa elämässä mietityttää, voi asian kanssa tulla lähitorille. Moni haluaa vain tulla puhumaan omasta elämäntilanteestaan. Enimmäkseen sosiaaliohjaajan palveluohjaus on kuitenkin erilaisten lomakkeiden täyttöapua, kuten asumistukihakemusten, hoitotukihakemusten sekä kuljetuspalveluhakemusten, Martikainen sanoo.
Lisäksi Lähitorille voi piipahtaa vaikkapa lounaalle päivittäin auki olevaan ravintolaan. Lähitorilla on myös Ite-piste omaehtoiseen hyvinvoinnin edistämiseen, jossa on mm. vapaasti käytössä oleva tietokone, verenpainemittari ja erilaisia esitteitä. Vaikka ohjausaikaa ei olisikaan sovittuna, voi tietokoneelle istahtaa itse etsimään tietoja ja täyttämään lomakkeita.
– Lähitorilla on myös oma yhteisötaiteilija, joka toteuttaa vaihtelevaa, taide- ja kulttuuritoimintaan painottuvaa ohjelmaa. Kuuntelemme asiakkaiden toiveita siinä, mitä milloinkin halutaan tehdä - onko se savitöitä tai vaikkapa graffititöitä, Hurmansalo sanoo.
Palveluohjausta saa myös puhelimitse, esimerkiksi mikäli liikkuminen paikan päälle on haasteellista.
Alueen asukkaita kuunnellaan
Lähitorilla järjestetään ideointipäiviä, joissa asiakkaat pääsevät jakamaan mielipiteitään siitä, minkälaista toimintaa he lähitorille toivovat. Esimerkiksi suosittu kirjapiiri on näiden toivomusten tulosta. Lähitorin kuukausiohjelmassa ilmoitetaan, milloin ideointipäivät ovat.
– Pyrimme ensisijaisesti järjestämään sitä toimintaa, mitä asiakkaamme toivovat. Olemme olemassa kuitenkin sitä varten, että ihmiset saavat toiveidensa ja tarpeidensa mukaista toimintaa alueelleen, Hurmansalo sanoo.
Vaikka Lähitorilla käyvät ennen kaikkea ikäihmiset, on toiminta avointa kaikille. Toimintaa suunnitellaan kaikki ikäryhmät huomioiden. Esimerkiksi viime keväänä Lähitori järjesti perheille suunnatun, suuren suosion saavuttaneen tapahtuman, joka järjestetään tänä vuonna uudelleen.
Taatalan lähitori sijaitsee rauhallisella omakotialueella Taatalanpuiston läheisyydessä. Ympäristö antaa hienon mahdollisuuden monenlaiseen toimintaan, Martikainen sanoo.