top of page

Matkailuauton hankinta kiinnostaa- mitä kannattaa ottaa huomioon?

Kotimaanmatkailu lienee turvallisin vaihtoehto ensi kesänä. Mitä matkailuautoa valitessa kannattaisi ottaa huomioon?

Satu Lepistö

31.3.2021


Kaikki matkailuautot eivät ole samanlaisia vaan valinnanvaraa on paljon. Oikean ajoneuvon valintaan vaikuttaa käytössä oleva tila ja käyttötottumukset. Kesällä matkalla elämää vietetään paljon ulkona autosta ja silloin vähän pienempikin tila riittää. Jos autoa on tarkoitus käyttää myös sen sisätiloista nauttien, korkeakattoinen matkailuauto tarjoaa siihen enemmän tilaa.
Liian ahtaassa autossa matkustaminen saattaa aiheuttaa kränää. Matkailuautoissa on myös erilaisia varustetasoja, joten ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä, sopiiko tarjolla oleva yksilö juuri siihen omaan lomailutyyliin. Ovatko autoa käyttämässä lapseton pari vai perhe ja tuleeko perheeseen myöhemmin mahdollisesti lisää perheenjäseniä? Onko tarkoitus hankkia koira- sekin vaatii tilaa autosta. Onko jollakulla mukana matkustavalla taitoja korjata autoa tarvittaessa? Edullinen, mutta vanha auto saattaa tulla kalliiksi kaukana kotoa, jos auto menee rikki. Liian isolla autolla ajaminen on puolestaan turhaa ja myös auton polttoainekulutuksesta kannattaa ottaa selvää.
Pesutilat ja ruuanlaittomahdollisuudet sekä makuutilojen toimivuus lisäävät matkustusmukavuutta. Hyvät jousitusominaisuudet ovat tärkeät, jos autossa on tarkoitus matkustaa pidempiä matkoja. Tarpeeksi iso säilytystila on tärkeä, sillä pidemmälle matkalle tarvitaan yllättävän paljon tavaraa mukaan.

Tarvitsenko oman?

Jos auto on käytössä viikon pari vuodessa, edullisemmaksi tulee auton vuokraus. Lisäksi kannattaa miettiä, missä varsin kookasta autoa aikoo säilyttää. Jos autoa kuitenkin mielii omaksi ja sille on käyttöä edes muutaman kerran vuodessa, olisiko mahdollista miettiä, voisiko auton omistaa vaikkapa ystäväperheen kanssa yhdessä? Toki se tuo mukanaan sumplintaa lomaviikkojen käytöstä, joten tätäkin vaihtoehtoa kannattaa miettiä tarkasti. Auto ei ole menetetyn ystävyyden arvoinen.

Mitä minun tulee tietää veroista?

Matkailuauton ajoneuvovero koostuu perusverosta sekä mahdollisesta käyttövoimaverosta. Perusveroa maksetaan kaikista matkailuautoista ja se määräytyy ensisijaisesti valmistajan ilmoittamien hiilidioksipäästöjen perusteella. Jos päästötietoa ei löydy rekisteristä, määräytyy perusvero auton kokonaismassan perusteella. Myös auton käyttöönottovuosi vaikuttaa.
Autoverosta on vapaa matkailuauto, jonka oma massa on vähintään 2500 kilogrammaa ja jonka majoitustilan sisäkorkeus on vähintään 1,85 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0.4 metriä. ja pituus vähintään 1.30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna. Jos matkailuauto ei täytä autoverovapauden edellytyksiä, verotus tapahtuu henkilöauton tavoin.
Matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, jonka sisällä olevissa majoitustiloissa on vähintään seuraavat varusteet: istuimia ja pöytä, makuupaikkoja, joista vähintään kaksi on mitoitettu aikuiselle, keittomahdollisuus, joka on asennettu autoon kiinteästi ja riittävästi säilytystiloja. Edellä mainittujen varusteiden lisäksi auton majoitustilojen varustukseen tulee kuulua vähintään tukevasti kiinnitettynä kylmäsäilytystila ja majoitustilan lämmitin.
Matkailuautoa ostettaessa on hyvä verrata autojen painoja. Suurin sallittu kokonaismassa autolle, jota saa ajaa B-ajokortilla, on 3 500 kilogrammaa.

bottom of page