top of page

Matthew Halls: Nykysäveltäjät kunniaan

Matthew Halls on toiminut Tampereen Filharmonian johtavana kapellimestarina syksystä 2023.

Matthew Halls on toiminut Tampereen Filharmonian johtavana kapellimestarina viime syksystä saakka. Orkesteri harjoittelee säännöllisesti keskiviikkoisin perjantain konserttia varten. Saimme tilaisuuden päästä kuuntelemaan harjoituksia keskiviikkona 14.2. sekä tapaamaan Hallsin.

Milla Zuev

28.2.2024

Hallsin mukaan keskiviikon harjoitukset olivat erityisen palkitsevat.

– Tänään harjoittelimme perjantain konserttia varten. Tällä viikolla orkesterillamme on kaksi erilaista projektia, joista toinen on ooppera La Traviata. Aamu oli hyvin palkitseva, sillä teimme joitain muutoksia istumajärjestykseen lavalla ja kuulimme siten asioita, joita emme ole ennen kuulleet, Halls kuvailee.
Halls kertoo pitäneensä huolen siitä, ettei päätyisi johtavaksi kapellimestariksi liian aikaisin urallaan, koska työn hallitseminen vaatii paljon harjoittelua ja osaamista. Tampereen Filharmonia onkin Hallsin ensimmäinen työ johtavana kapellimestarina.

– Olen asemassani melko uusi, ja totta kai edelleen tutustun itse halliin ja orkesteriin sekä siihen, miten voimme parantaa ääntä hallissa. Tämä oli yksi niistä aamuista, kun onnistuimme tässä. On hienoa yrittää uusia asioita ja nähdä, mitä tapahtuu, Halls jatkaa.

Suomi avautui

Halls kertoo, ettei oikeastaan valinnu Suomea työskentelymaakseen, vaan Suomi avautui hänelle. Ennen työtään johtavana kapellimestarina Manchesterista kotoisin oleva Halls on muun muassa opiskellut Oxfordin yliopistossa, pohtinut soittajan ja kapellimestarin urien välillä sekä matkustanut kapellimestarina ympäri maailman eri orkestereissa noin 15 vuoden ajan.

– Aloin työskennellä Suomessa vasta vuonna 2018, kun minua pyydettiin agenttini kautta sinfoniaorkesteriin Helsinkiin. Ihmiset Suomessa alkoivat tuntea minua ja minun työtäni, ja minut lopulta kutsuttiin pääkapellimestariksi Tampereelle. Loppu on historiaa, Halls kuvailee.

Hall kertoo nauttineensa Suomessa ja Tampereella asumisesta sekä työstään: hän työskenteli aikaisemmin myös Kanadassa, ja sää Suomessa on hyvin samanlainen.

– Kaikkein eniten olen nauttinut siitä, että pääsen tuntemaan orkesterin. Meillä on hyvin erityinen ryhmä muusikoita. On suuri ylpeys saada palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla ja olla osa perhettä. Ensimmäinen kauteni on ollut upea, Halls sanoo.

Nykymuusikoita ja yllätyksiä

Kevätohjelmassa Halls kertoo orkesterin jatkavan tutkimusmatkaansa nykysäveltäjien maailmassa. Lisäksi Halls pyrkii tuomaan jotakin erityistä jokaiseen konserttiin. Erityistä voi olla esimerkiksi jonkun kuuluisan säveltäjän vierailu.

– Olen ylpeä siitä, että olen osa muusikkoryhmää, jolla on todellista kiinnostusta nykysäveltäjiä kohtaan. Se ei ole maailmanlaajuista. Maailmassa on paljon paikkoja, joissa orkesterit eivät juuri soita nykymusiikkia. Minusta se on aina ollut hieman surullista, sillä tämä on se aika, jota elämme. Meidän täytyy investoida nykytaiteeseen. Taiteellisena johtajana minulla on paljon intohimoa saada tämä jatkumaan.

Keväältä Halls toivoo orkesterin onnistuvan joka viikko. Lisäksi Halls toivoo, että orkesteri pystyy vastaamaan parhaalla tavalla yleisön odotuksiin ja toiveisiin mahdollisimman hyvin.

bottom of page