top of page

Melontaharrastus sopii kaikille lähtötasosta riippumatta

Pirkka-Melojien valmentaja Ilpo Nieminen opastaa melonnan perusteita Hervannan Sanomien tutkivalle journalistille. Kuva: Sirpa Koivu

Aamulla toimitukseen pyöräillessäni aurinko paistaa, niin kuin säätiedotus lupasi. Mahtavaa! Tänä jännittävänä päivänä ollaan nimittäin ulkona, kun toimittajaharkkari pistetään kirjaimellisesti syvään päätyyn: lähden melomaan Kaukajärvelle!

Taru Siirilä

24.5.2023

Haluaisin sanoa, että minulla ei ole melomisesta aiempaa kokemusta, sillä sitten voisin laittaa osaamattomuuteni sen piikkiin. Olen kuitenkin kymmenisen vuotta sitten kokeillut melontaa Varalan sporttileirillä, ja silloin se sujui jopa ihan hyvin. Siitä huolimatta tiedot ja taidot ovat nyt vähintäänkin ruosteessa, kun saavun Pirkka-Melojien valmentajan, Ilpo Niemisen opastukseen Kaukajärven melontavajalle.

Ja sitten mennään. Vajassa on erilaisia menopelejä lasten kajakeista jopa 11-metrisiin useamman hengen malleihin. Ihastelen kustomoitua vaaleanpunaista yksilöä, jossa lentelee perhosia. Ei muuta kun pelastusliivi päälle, retkikajakki kantoon ja laiturille kuivaharjoittelemaan! Jännitys on jo vaihtunut innostukseksi, mutta kauhistelen hieman kovaa tuulta. Pääsenköhän vedessä ollenkaan eteenpäin?

“Ei se ollutkaan vaikeaa”

Hyvä ettei mela lennä tuulen mukana, kun harjoittelemme tekniikkaa laiturilla. “Nyt ei voi enää paeta”, mietin, kun laskeudun istumaan kajakkiin. Yllätyn siitä, miten helposti se sujuu: ei yhtään niin vaikeaa kuin pelkäsin! Tukevalla retkikajakilla ei ihan helposti kaadu. Joku lähtee laiturilta samaan aikaan melomaan valtavasti tasapainoa vaativassa pystyasennossa. Olen onnellinen aloittelijaystävällisestä, tukevasta kajakistani ja istuma-asennostani.

Sitten liikkeelle. Rutiiniin pääsee nopeasti kiinni. Kaukajärven vesi on toukokuussa vielä kylmää, mutta syliin roiskuessaan adrenaliini pitää huolen siitä, että se se ei menoa haittaa. “Vasen, oikee, vasen oikee…” hoen mielessäni.

Tämähän sujuu hyvin! Veto vedolta saan melontaan enemmän voimaa ja varmuutta. Melon pidemmälle, kunnes päätän kääntyä takaisin. Mutta hetkinen… miten tällä pääsikään kääntymään? Apua, jäänkö tänne keskelle järveä? Pieni paniikki iskee, mutta laiturilta huudellaan ohjeita ja jostain sieltä kymmenen vuoden takaisesta lihasmuistista osaankin kääntää kajakin. Hitaasti mutta varmasti, sillä tuuli yrittää ohjailla väärään suuntaan. Jes, ei se ollutkaan niin vaikeaa! Vuosien takaisesta kajakkikokeilusta olikin yllättävän paljon hyötyä.

Luonto viehättää

Tekisi mieli lähteä tekemään pidempikin lenkki! Raitis ilma ja luonnonrauha tekee kaupunkilaiselle hyvää, ja Kaukajärvi tarjoaa oivat puitteet harrastukselle. Myös Pirkka-Melojien Ilpo Niemistä melomisessa kiehtoo juuri luonto.

– Joutsenetkin päästävät täällä ihan lähelle. Myös melonnan ekologisuus kiehtoo, ja se, että meloa voi juuri sen mittaisen lenkin kuin huvittaa.

Niemisen mukaan melonta on kaikille sopiva harrastus. Tekniikka kehittyy nopeasti, ja ensimmäisen kesän jälkeen voi lähteä jo kisaamaan. Minusta tuskin kilpailevaa melojaa tulee, mutta en yhtään ihmettele, miksi melontaa harrastetaan junioreista senioreihin – tämähän on mukavaa puuhaa!

bottom of page