top of page

Merirosvoja ja aikamatkailua – lukion opiskelijat suunnittelevat videopelin

Musiikinopettaja Aimo Laitamo ja kuvataiteen opettaja Anna Nikkilä katsovat, kun opiskelija Leevi Antila työstää peliä. Kuva: Suvi Roselli

Tampereen teknillisessä lukiossa Hervannassa alkoi syksyllä pelisuunnitteluprojekti, jossa opiskelijat toteuttavat oman videopelin. Projektissa on mukana yhteensä 24 opiskelijaa. Tavoitteena on saada peli julkaistua vappuun mennessä.

Suvi Roselli

30.11.2022

Ajatus pelin suunnitteluun syntyi aikaisemman lyhytkurssin pohjalta. Opiskelijat opettelivat pelisuunnittelua viikon mittaisella tietotekniikkakurssilla.
– Kurssin jälkeen meille esitettiin paljon toiveita, että järjestäisimme pelisuunnittelun kurssin laajempana toteutuksena, kuvataiteen opettaja Anna Nikkilä kertoo.
– Meillä on täällä paljon opiskelijoita, jotka ovat tehneet pelisuunnittelua, joten aikaisempaa kokemustakin löytyi. Niinpä päätimme toteuttaa kurssin. Otimme tällä kertaa projektiin mukaan myös musiikin ja kuvataiteen osaajia, hän jatkaa.
Pelin idea päätettiin yhdessä.
– Meidät jaettiin ryhmiin ja jokainen opiskelija pisti ideoita Teamsiin. Seuraavalla tunnilla äänestimme, mitkä ideat tullaan toteuttamaan, opiskelija Nikita Aseev kertoo.
Tekeillä oleva peli tulee sisältämään ainakin merirosvoja ja aikamatkailua. Siinä on jonkin verran tasohyppelyä ja vihollisia. Siinä ratkaistaan myös ongelmia. Lisäksi siinä on tarina, joka paljastuu pelaajalle pelin edetessä.
Ennen työn aloittamista opiskelijat muodostivat kuusi tiimiä vastuiden ja osaamisalueiden mukaan. Tiimit vastavat ohjelmoinnista, suunnittelusta, käsikirjoituksesta, grafiikasta, säveltämisestä ja äänisuunnittelusta. Niihin kuuluvat työskentelevät projektissa itsenäisesti, mutta käyvät kuitenkin jatkuvaa vuoropuhelua toisten tiimien kanssa, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman yhtenäinen.
Kurssille haki peräti 60 opiskelijaa, joten kiinnostus sitä kohtaan oli kova. Valinnat tehtiin hakemusten perusteella.
– Erityisesti aikaisempi kokemus ja innostus katsottiin eduksi valintoja tehdessä, Nikkilä sanoo.

Hyvä videopeli on kokonaistaideteos

Kolmannella vuosikurssilla opiskeleva Leevi Antila kuuluu ohjelmointitiimiin. Hänen vastuualueenaan on äänien lisääminen oikeisiin kohtiin. Jos pelihahmo esimerkiksi hyppää pelissä, pitää kuulua hyppäämisen ääni. Pelissä on myös räjähdyksiä ja rysähdyksiä.
Antila on ollut innoissaan kurssista.
– Kyllä on tuntunut hienolta olla tässä mukana. Tämä on ainutkertainen mahdollisuus.
Hän tekee pelisuunnittelua ensimmäistä kertaa yhteistyössä näin suuren porukan kanssa.
– On hyvä, että projektissa on mukana paljon opiskelijoita, koska siten kenenkään ei tarvitse itse huolehtia kaikesta. Minulla ei ole esimerkiksi kokemusta äänten tuottamisesta tai graafisesta suunnittelusta. Tässä projektissa toiset opiskelijat huolehtivat niistä. Näin projekti on saatu toteutettua erinomaisesti ja se on edennyt hyvin, Antila sanoo.
Hänen tarkoituksenaan on tehdä ohjelmoinnista itselleen tulevaisuuden ammatti.
– Pelisuunnittelu on siinä yksi suuntautumisvaihtoehto. Myös tekoäly kiinnostaa minua. Tykkään ratkoa ongelmia
Vastuuopettajana toimivan musiikinopettaja Aimo Laitamon mukaan onnistunut videopeli on kokonaistaideteos, jossa kaikki elementit kertovat samaa tarinaa. Siihen pyritään myös tässä projektissa. Antilankin mukaan kokonaisuus ratkaisee onko peli hyvä vai ei.
– Hyvässä videopelissä on onnistunut pelimekaniikka, grafiikka, äänet ja mukaansatempaava tarina.
Myös Nikita Aseev kuuluu ohjelmointitiimiin. Hänellä on aikaisempaa kokemusta lähinnä käyttöliittymäasioista sekä nettisivujen ja sovellusten tekemisestä. Hänkin tekee pelisuunnittelua ensimmäistä kertaa näin suuren ryhmän kanssa.
– Olen aikaisemmin tehnyt peliprojekteja yksin. Nyt vaihteeksi ei tarvitse huolehtia kaikesta itse, kun työtehtävät on jaettu.
Yhteistyö eri tiimien välillä on toiminut hänen mukaan erittäin hyvin.– Esimerkiksi graafikot, käsikirjoittajat ja äänten tekijät ovat auttaneet meitä ohjelmoijia tosi paljon. Voimme mennä heidän luo ja miettiä yhdessä, millainen on hyvä lopputulos.
Myös Aseev aikoo jatkokouluttautua ohjelmointialalle.
– Se kiinnostaa minua paljon. Peliohjelmointi on yksi suurimmista kiinnostuksen kohteistani.

bottom of page