top of page

Merkityksellisiä sanoja elämästä

Taiteilija Aarto Uurasjärven hiljattain julkaisema aforismikokoelma Välkehtivä talo sisältää syvällisiä, mutta helposti ymmärrettäviä elämän viisauksia.

Hervantalaisen Aarto Uurasjärven hiljattain julkaisema aforismikokoelma Välkehtivä talo on täynnä ajattomia viisauksia sekä syvällisiä pohdintoja ihmisyydestä ja luonnosta.
Teoksen teksti on helposti ymmärrettävää, mutta täynnä merkitystä. Aforismit ovat syntyneet hänellä viimeisten 20 vuoden aikana. Nyt ne vihdoin pääsivät pöytälaatikosta ihmisten luettavaksi. Kyseessä on Uurasjärven toinen aforismikokoelma, sillä hän julkaisi ensimmäisen teoksensa Kukkavarpaita vuonna 2019.

18.5.2022

Inspiraatio ihmissuhteista

Matkan varrelle on mahtunut monia oivalluksia.
– Perusoivallus on se, että tasapaino itsessään ei tuo onnea, vaan se luo vain puitteet. Uskon myös, että ihmisen mitta on se, miten hän osaa elää toisten ihmisten ja luonnon kanssa. Kukaan ei tietenkään ole täydellinen. Koko elämä on pitkä oppimispolku, Uurasjärvi sanoo.
Hän ammentaa inspiraationsa erityisesti ihmissuhteista ja puutarhanhoidosta. Kirjoittajana hän kuvailee itseään erittäin työteliääksi ja päämäärätietoiseksi.
– Kun minulla on jokin tavoite, niin täytän sen enkä jousta. Olen myös hyvin kriittinen tekstiäni kohtaan. Analysoin sitä pitkään ja käyn sitä läpi yhä uudelleen. Haluan että lopputulos on erittäin harkittu kokonaisuus. Yhteen lauseeseen täytyy saada mahtumaan paljon asiaa, mutta kuitenkin pelkistetysti.

Kirjoittaminen alkoi jo lapsena

Uurasjärvi on kirjoittanut lähes koko elämänsä. Ensimmäisen palkintonsa hän sai 12-vuotiaana, kun hän voitti aforismeillaan Hämeen alueradion kirjoituskilpailun.
– Minulla oli tuohon aikaan ihana äidinkielen opettaja. Hän kannusti minua kovasti jatkamaan kirjoittamista.
Uurasjärvi on sijoittunut palkintosijoille myös Hervannan kirjaston kirjoituskilpailuissa ja Hervannan kirjasto on julkaissut hänen aforismejaan kirjanmerkeissä noin 15 vuotta sitten. Kirjoittamisen ohella Uurasjärvi mielellään myös lausuu runoja, niin omiaan kuin muidenkin, muun muassa Tampereen Teatterin Runokaraokessa.
Uurasjärvellä ei ole kirjailijoiden joukossa varsinaista esikuvaa, mutta kuitenkin useita henkilöitä, jotka ovat tehneet häneen tekstillään vaikutuksen.
– Esimerkiksi Edit Södergrahn oli ensimmäisiä suomalaisia modernisteja ja jokin omassa tuotannossani muistuttaa hänen tapaansa kirjoittaa. Pidän siitä, että kieli itsessään puhuu. Siihen itsekin pyrin.
Uurasjärven toiveissa on julkaista lisää aforismeja tulevaisuudessa.
– Asia kuitenkin riippuu aika paljon henkisestä vireestäni. Luova työ on antoisaa, mutta samalla haastavaa.

bottom of page