top of page

Mikko Sulander on Eteläisen kirkkoherran sijainen

Mikko Sulander toimii Eteläisen seurakunnan kirkkoherran sijaisena.

Satu Lepistö

24.2.2021

Eteläisen seurakunnan kirkkoherra Jari Kuusi palasi vuodenvaihteessa Isojoelle hoitamaan Isojen kirkkoherran tehtäväänsä virkavapaansa päättyessä. Kuusen ollessa Isojoella hänen tehtäviään kirkkoherran sijaisena hoitaa Mikko Sulander, 43.
- Kirkkoherran sijaisuudet täytetään usein kutsumenettelynä ja niin toimittiin tässäkin kohtaa. Tuomiokapitulista kysyttiin, lähtisinkö hommaan. Olin valmis ja aika innoissani tästä mahdollisuudesta. Sijaisuuteni kestää tällä tietoa vappuun saakka, mutta koska tilanne on epävarma, olen luvannut olla niin pitkään kuin minua täällä tarvitaan, Sulander kertoo.
Sulander asuu Hämeenlinnan Tiiriössä puolison ja kahden teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Työmatka Tampereelle on jo viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut tutuksi, sillä Sulander työskentelee hiippakunnassa Tampereella. Kirkkoherrana Sulander ei ole aiemmin työskennellyt. Hervanta on entuudestaan vain etäisesti tuttu.
- Olen käynyt aiemmin Hervannassa muutamia kertoja. Olin pari viikkoa sitten kunnolla tutustumassa alueeseen, kun olin jakamassa kasvomaskeja Cinolassa ja sen jälkeen hervottoman kokoisella rullakebabilla. Ympäristö on niin omaleimainen, että on vaikea uskoa olevansa Tampereella ollenkaan. Tuli olo, että olisi kokonaan omassa kaupungissaan, kertoo Sulander ensihavainnoistaan.

Seurakunta on ihmiset

Kun Sulanderilta kysyy, mikä on tärkeää seurakunnassa, uskossa ja maailmassa, Sulander toteaa seurakunnan olevan sen muodostavat ihmiset.
- Seurakunnan tulee olla juuri sellainen kuin ovat sen alueen ihmiset ja heidän elämänsä. Kirkonmenojen, kerhojen ja muun toiminnan tulee olla sellaista, että kenen tahansa kaupunkilaisen on luontevaa kävellä sisään ja osallistua, saada apua tai hiljentyä, hän sanoo.
Uskonnolla on ollut tärkeä paikka Sulanderin elämässä aina.
- Olen tolkuttoman uskovainen, hän sanoo. – Sanoiksi sitä on vaikea muuten laittaa sortumatta kliseisiin tai latteuksiin. Jeesus, Jumala ja kirkko ovat olleet tärkeitä elämässäni aina.
Maailmassa Sulanderia rassaavat ainakin epäoikeudenmukaisuus, korona ja ilmastonmuutos.
- Tärkeä asia on ainakin jalkapallo, hän nauraa.
Sulander lähettää terveisiä seurakunnan jäsenille.
- Seurakuntalaiset voisivat radikalisoitua ja lähteä ottamaan seurakunta haltuunsa. Olemme työntekijöinä vähän liikaa ottaneet seurakuntia haltuun, mutta tämän pitää olla ihmisten yhteisö. Maaliskuussa kutsumme seurakuntalaisia mukaan puhumaan elämästä, uskosta ja siitä, mihin tämän seurakunta olisi hyvä. Toivottavasti pääsemme kokeilemaan myös osallistavaa budjetointia eli kysymään suoraan seurakuntalaisilta, millaisiin projekteihin voisimme käyttää resurssimme, Sulander pohtii.

bottom of page