top of page

Miksi Duon suihkulähteessä ei ole vettä? Kauppakeskus vastaa

Moni kauppakeskus Duon asiakas kaipaa Duon suihkulähteeseen vettä. Hervannan Sanomat selvitti, miksi suihkulähde ei ole käytössä.

Satu Lepistö

12.5. 2021

Hervanta-aktiivina tunnettua Mikko Närheä harmittaa se, että Hervannan Duo-liikekeskuksen keskellä sijaitsevassa arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilän suunnittelemassa suihkulähteessä ei enää ole vettä.
- Harmistuneena kysyn, voisiko asialle tehdä jotain, Närhi sanoo. – Suihkulähdettä ei kuulemma enää ole teknisistä syistä. Mielestäni rakennus on suojeltu.
Närhi ei ole harmintunteineen yksin. Hervannan teollisuusalueella sijaitsevan Painosorvaamo Udeliuksen yrittäjä Juhani Udelius on nimittäin henkilö, joka tuntee Duon suihkulähteen tarinan melkeinpä parhaiten. Udelius on tehnyt sekä Hervannan Duossa että Hervannan kirjastossa olevien suihkulähteiden osat, muun muassa tällä hetkellä Duon suihkulähteestä puuttuvat pystypuut. Ne ovat Mikko Närhen Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuurirakennusten suojeluyksikölle lähettämään kirjelmään saadun vastauksen mukaan tallessa, mutta varastoituina.
- Olen tarjonnut vuonna 2014 suihkulähteeseen uusia puita, Udelius sanoo. – Niitä ei koskaan uusittu. On surullista, että Raili ja Reima Pietilän taideteoksia hävitetään Tampereella, vaikka kaupunki hakee kulttuuripääkaupungiksi.
Juhani Udelius kuvaa vuosikymmeniä jatkunutta ja vasta Reima Pietilän kuolemaan päättynyttä yhteistyötä ystävyydeksi. Udelius toteutti Raili ja Reima Pietilän kohteisiin useita töitä. Joukossa on ollut sekä koti- että ulkomaisia kohteita, kuten pääkirjasto Metson ovenrivat sekä Intiassa sijaitsevat vesikanteleet.
- Taisin tutustua Pietilöihin juuri Duon kohteen yhteydessä. Yhteinen tuttava vihjasi minusta Pietilöille, sillä olin jo aiemmin tehnyt muille taiteilijoille veistoksia, Udelius sanoo.
Udelius muistelee, että alun perin myös Hervannan keskusaukiolle oli suunniteltu suihkulähde. Sitä ei kuitenkaan toteutettu, sillä maantäyttö oli jo ehtinyt alkaa. Niin pitkälle projekti kuitenkin eteni, että kyseisen suihkulähteen pienoismalli koristaa Udeliuksen kodin pihaa.

Suojeltu asemakaavassa

Duon vanha puoli suihkulähteineen on suojeltu asemakaavassa merkinnällä SR-43. Asemakaavassa mainitaan, että kyseessä on ”rakennustaiteellisesti arvokas ja kaupunkikuvan vaalimiselle tärkeä rakennus” ja että sisätiloissa on kiinnitettävä huomiota sisäkattojen sekä keskiaulan ja -portaan ominaispiirteisiin”. Duon suihkulähde sijaitsee juuri mainitun portaikon välittömässä yhteydessä.
” Tarkastelussa todettiin, että suihkulähde on ollut toiminnassa viimeksi 1990-luvulla. Kokonaisuuteen kuuluvan veden palauttamista ei katsottu nyt tarpeelliseksi.
Uudistussuunnitelmassa portaikko ja suihkulähteen rakenteet jäivät ennalleen. Suihkulähteen ala-altaan metalliosat ovat poistettu ja varastoitu talteen. Yläaltaassa ne ovat edelleen”, todetaan maakuntamuseon vastauksessa Mikko Närhen kirjelmään.

Allasta uudistetaan viheristutuksin


Kauppakeskuspäällikkö Jenna Vehka-aho kertoo, että Kauppakeskus Duo herättää paljon kiinnostusta rakennustaiteellisten seikkojensa vuoksi.
- Osana Kauppakeskus Duossa toteutettuja sisäilmeuudistuksia olemme päivittäneet myös Duon vanhan puolen pintoja ja yleisilmettä alkuvuoden aikana. Meille on erittäin tärkeää, että päivitykset tehdään kunnioittaen suojelumääräyksiä ja arkkitehtien kädenjälkeä. Tämän vuoksi olemmekin keskustelleet Duon vanhan puolen sisäilmeen uudistuksista aktiivisesti Museoviraston kanssa, Vehka-aho sanoo.
Vehka-ahon mukaan suihkulähteestä on valitettavasti ajan saatossa rikkoutunut osia, jotka mahdollistavat vedenkierron järjestelmässä. Suihkulähteen mekaniikan korjauksista puhuttaessa on otettava huomioon Museoviraston suojelumääräykset, osien käyttöikä, korjauskustannukset ja ennen kaikkea suihkulähteen turvallisuus kauppakeskusympäristössä. Lisäksi on mietittävä suihkulähteen ylläpitoa.
- Kauppakeskus Duossa vierailee päivittäin yli 10 000 asiakasta ja moni tykkää istahtaa suihkulähteen reunoille levähtämään. Vesi on kaunis elementti, mutta suihkulähteen puhtaanapito on haastavaa näin vilkkaassa kauppakeskuksessa. Roskia putoaa helposti veteen ja ne tukkivat suihkulähteen tekniikkaa. Suihkulähteen ilme uudistuu kuitenkin vielä kevään aikana sillä tuomme suihkulähteeseen viheristutuksia asiakkaitamme ilahduttamaan, Vehka-aho kertoo.

bottom of page