top of page

Minimaailma vei mennessään

Aila Jeskanen tekee nukkekotiharrastajille miniruoka-annoksia karjalanpiirakoista kakkuihin
Jeskasen järjestämä tapahtuma nukkekotien harrastajille ja harrastuksesta kiinnostuneille koetaan Haiharassa lauantaina.

Aila Jeskasen miniatyyriharrastus alkoi pöllökoruista. Hän oli harrastanut käsitöitä, muun muassa metalli- ja puutöitä, sekä tehnyt myös koruja. Ideoimansa pöllökorun mallin hän piirsi ja teetti korua sitten Kiinassa.
– Yhtäkkiä kaikilla oli myynnissä samanlaisia pöllökoruja. Niiden valmistaminen ei enää kannattanut, Aila kertoo.
Käsityöt olivat olleet vastapaino rankalle työlle matkailumaailmassa.
Koruista oli helppo siirtyä miniatyyrien maailmaan, ja pian kiinnostus synnytti oivalluksen. Mitä voisi tehdä virvoitusjuomapullon korkista?
– Aloin tehdä niistä minikakkuja ja piirakkavuokia. Siihen tarvitaan vain mikä tahansa korkki, valkoista maalia ja liimaa, Aila kuvailee yrityksen syntyideaa.
– Niin se alkoi ja vei mennessään.
Nyt hänellä yritys, joka valmistaa erilaisia miniruoka-annoksia hampurilaisista grillattuun broileriin. Monen ainekset ovat kierrätettyjä ja löytyvät roskista. Maisemiakin hän maalaa, tosin minikoossa.
– Tekemiseenkään ei tarvita isoa tilaa. Voin tehdä tuotteet kotona, mikä on terveyssyistäkin välttämätöntä. Joudun nimittäin miettimään tarkkaan, minne menen ja mitä teen.
Aila myös tuo maahan nukkekotitarvikkeita ja järjestää nukkekotitapahtumia.

19.4.2023

Koko kirjo Haiharassa

Miniatyyrien myynti kannattaa.
– Jotkut harrastajat eivät tee itse mitään, vaan ostavat kaiken. Jotkut tilaavat ulkomailta asti. Lisäksi korona kasvatti valtavasti harrastajien määrä, Aila summaa.
Ailan lisäksi lähialueella on vahva miniatyyritaitajien verkosto. Yksi tekee pikkuruisen pieniä kristallilaseja tai ruokapakkauksia. Joku tekee nukkekoteihin 70-luvun tavaroita ja sisustaa niitä.
Kauppaa käydään Facebookissa. Siellä kulkee tietoa uusista ideoista, tuotteista ja tapaamisista. Facebookissa on myös suosittu nukkekotikirppis. Vertaistukeakin on saatavilla.
– Teen myös niin sanottuja roomboxeja eli siinä on yksi huone, yksi tapahtuma, esimerkiksi keittiö. Minulla on niitä 39. On paloasema, kukkakauppa ja karkkikauppa ja lelukauppakin. Se on yksi mieluisimmista. On aina ilo lisätä jokin minilelu aidonnäköisessä pakkauksessa valikoimaan.
Aiemmin nukkekotimessuja on pidetty Tampereen Messukeskuskessa, mutta tänä vuonna harrastajat eivät saanet sieltä tiloja. Aila Jeskanen tuo markkinat nyt Haiharaan. Sinne on tulossa yli 30 taitavaa käsityöläistä. Miniatyyrien koko kirjo on esillä nukeista roomboxeihin, ja paikalla on myös suosittu kierrätyspöytä

bottom of page